Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

V nedeljo, 14. maja, smo imeli pri nas slovesnost sv. birme. K birmi je šlo trinajst birmancev; devet birmank in štirje birmanci. Obred sv. birme je vodil g. Bernard Geršak, stolni kanonik in nadškofijski ekonom. Pri sv. maši so sodelovali birmanci, njihovi starši in botri. Peli in igrali so Galji. Dve pesmi je zapela tudi skupina birmank. Med izpovedjo vere so birmanci držali svoje prižgane krstne sveče. Vsak od njih je birmovalcu povedal svoje birmansko geslo. Slovesnost je bila lepa in prisrčna. Birmovalec je znal nagovoriti tako otroke, mlade, kakor tudi odrasle. Še nekaj odmevov naših birmancev:

Preberite več: SLOVESNOST SV. BIRME 2017

POSLANSTVO MLADIH KRISTJANOV  

 

   Praznovanje letošnje slovesnosti sv. birme pri sv. Magdaleni v maju 2016, je bilo prav posebno duhovno doživetje tudi za nas župljane, ne le za birmance. Gospod nadškof Alojzij Cvikl se je že pred meseci srečal z vsemi letošnjimi birmanci in  prvi sadovi tega srečanja so obogatili to birmansko slovesnost.

   Nadškof je vsakega birmanca in botra pričakal pred oltarjem, jima segel v roko in se z birmancem pogovarjal. Birmanec je namreč povedal oz. prebral svoje birmansko geslo, za katerega so se na omenjenem srečanju dogovorili. Če je zakrament sv. birme, maziljenje s poslanstvom le malo nižje od duhovniškega posvečenja, kako pomembno  in  kot življenjski kažipot tega poslanstva je torej geslo in osebni  pogovor in vzpodbuda nadškofa o njem.

Preberite več: BIRMA 2016

    V nedeljo, 14. aprila 2013 je v naši cerkvi prejelo zakrament svete birme 5 birmancev. Slovesno mašo je vodil kanonik g. Jože Goličnik, ki je podelil zakrament birme. Zbrali smo nekaj vtisov.

   MAJDA REBERNIK: Birma! Da, tudi v naši družini imamo letos birmanko. To je naš sonček – Anadeja. Priprave je, tako kot vsi ostali, vzela zelo resno, poglobljeno. Mi pa, širša družina, že ugibamo – le koga si bo izbrala za botra – botro? Veliko vprašanj – odgovora pa ni vse do deset dni pred birmo, ko me, svojo babico, preseneti z vprašanjem: »Babi, bi hotela biti moja botrca?« In jaz: »Anadeja, to je zelo resno! Se ne šališ?« Odločen NE me je postavil na trdna tla. To neizmerno zaupanje me je osrečilo. Sprejela sem. Vem, da bo Gospod z menoj, da bom lahko to poslanstvo uresničevala kot On želi.

   Slovesnost sv. birme v nedeljo, 14. aprila 2013, je bil dan, ki ga je dal Gospod. Hvala p. Jožetu, birmovalcu g. kanoniku Jožetu Goličniku ter vsem sodelujočim za lepo in doživeto slovesnost.

   P. JOŽE POLJANŠEK: Ta skupinica birmancev je slovela po mirnosti in sodelovanju že v času, ko jih je poučevala Marija Bošak. Takšni so bili tudi v času priprave na birmo. Ponosen sem nanje tudi zaradi sodelovanja pri nedeljski maši (ministriranje, branje), pri oratoriju ... Birme so se iskreno veselili in gotovo je to zanje eden od mejnikov v njihovem življenju. Naj jih Sv. Duh še naprej navdihuje, da bodo vse to, kar je bilo o njih povedano pri slovesnosti, s pridom uporabili v nadaljnjem življenju.


 

 

  

   ANADEJA BAJZEK: Komaj sem pričakovala dan, na katerega bomo prejeli zakrament sv. birme, saj so že priprave same bile zabavne in pestre. Vesela sem bila, ker nas je na tisti dan pričakalo sonce, ki sem si ga zelo želela. Maša je bila sproščena in zanimiva. Zelo mi je bilo všeč, da so starši napisali nekaj besed o nas, kar je dalo slovesnosti osebno noto.    

   JAKOB ULES: Všeč so mi bila darila. Pri spraševanju sem čudežno znal. Ni mi bila pa všeč dolga maša in ko smo birmanci peli. Rad pa sem spremljal igranje in petje GALJEV.

   ZALA REICH: Všeč mi je bilo naše petje in predstavitev dobrih lastnosti posameznih birmancev. Razveselilo me je tudi pecivo po maši. Ni mi bila všeč predolga pridiga.

   RAHELA HORVAT TOŠ: Všeč mi je bilo vzdušje v cerkvi in naše petje. Všeč so mi bili šopki, ki smo si jih morali pripeti. Všeč mi je bilo tudi, da so nas opisali starši, botra ...

   SARA KOVAČEVIČ: "Zahvaljujem se ti p. Jože, da si nas tako dobro pripravil na zakrament sv. birme. Meni je bila sv. birma zelo všeč. Najbolj mi je bilo všeč, da smo lahko peli. Za vse to še enkrat hvala in res sem vesela da sem lahko sprejela Sv. Duha, ki mi bo pomagal v življenju."

   IGOR KOVAČEVIČ: "Biti boter, je kakor palica ob mladi bilki. Navzgor po njej, v nebo! V cvet in sad, močno dišeč.“

     Naša Neža pa je seveda bila radovedna in spraševala kaj piševa, zato sva jo vprašala kdo ali kaj pomeni biti boter pa je dejala: " Biti boter pomeni biti pri Jezusu, zato so patri Jože, France... imeli lepa oblačila in fotografija je izpadla lepa."

 

 

 

   Povzemam nekaj stavkov iz poročila birmovalca g. Janeza Lesnike, ki nam jih je zapisal o birmovanju.

   V ponedeljek, 2. junija, popoldne, sem se podpisani (Janez Lesnika) v župnijski cerkvi sv. Magdalene v Mariboru srečal s kandidati za prejem zakramenta sv. birme. Pater župnik Jože Poljanšek DJ je v začetku predstavil katehetsko pripravo. Prizadeval si je, da bi v času priprave vzpostavil primeren in prisrčen osebni odnos z vsakim kandidatom. Pri srečanju so bili birmanci sproščeni; s svojim sodelovanjem so pokazali, da obvladajo veroučno snov in da se zavedajo, da prejem zakramenta sv. birme predpostavlja osebno odločitev za krščanski način življenja ter prizadevanja za nenehno rast v veri.

   Slovesnost sv. birme je bila v soboto, 7. junija 2014. Zakrament sv. birme je prejelo 18 kandidatov. Slovesnost je bila skrbno pripravljena in je ob sodelovanju birmancev in njihovih staršev potekala zbrano in tekoče. Pri slovesni maši sta somaševala predstojnik domače redovne skupnosti p. France Zupančič DJ ter gospod Ivan Mikec, župnik v Pregradi. Na poseben način so slovesnost z ubranim petjem obogatili mladi člani vokalno instumentalne skupine pod vodstvom župnika p. Jožeta. Tudi nekatere birmanke so članice omenjene skupine, kar je še posebej razveseljivo in spodbudno.

Preberite več: SVETA BIRMA 2014

V nedeljo, 20. maja je bila v naši župniji sveta birma, ko so naši birmanci prejeli potrditev, dar Svetega Duha. Molimo zanje, da bi dar vere v njihovih srcih nikoli ne ugasnil. Birmoval je nadškof in metropolit dr. Marjan Turnšek.

Preberite več: BIRMA 2012