Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

POSLANSTVO MLADIH KRISTJANOV  

 

   Praznovanje letošnje slovesnosti sv. birme pri sv. Magdaleni v maju 2016, je bilo prav posebno duhovno doživetje tudi za nas župljane, ne le za birmance. Gospod nadškof Alojzij Cvikl se je že pred meseci srečal z vsemi letošnjimi birmanci in  prvi sadovi tega srečanja so obogatili to birmansko slovesnost.

   Nadškof je vsakega birmanca in botra pričakal pred oltarjem, jima segel v roko in se z birmancem pogovarjal. Birmanec je namreč povedal oz. prebral svoje birmansko geslo, za katerega so se na omenjenem srečanju dogovorili. Če je zakrament sv. birme, maziljenje s poslanstvom le malo nižje od duhovniškega posvečenja, kako pomembno  in  kot življenjski kažipot tega poslanstva je torej geslo in osebni  pogovor in vzpodbuda nadškofa o njem.

 

   Birmanci posameznih župnij so se med seboj pobratili in se že družili. Ob slovesnosti so magdalenski birmanci prejeli in prebrali voščilno pismo birmancev iz  pobratene župnije Radlje ob Dravi.

   Med mašno daritvijo so bile pod oltarjem  krstne sveče birmancev, ki sta jih pred slovesnostjo prižgala izbrana birmanka in birmanec.

   Nadškof  je birmancem še priporočil, da oni na ta svoj dan vodijo molitev pred slovesnim kosilom.

   Bila je prisrčna, duhovno bogata slovesnost poslanstva mladih kristjanov.

                                                                                     cr

    P. župnik je vprašal birmance pri verouku, kaj se jim je najbolj vtisnilo v spomin od slovesnosti sv. birme. Večina je napisala, da je bil najbolj pomemben trenutek, ko jih je nadškof mazilil s posvečenim oljem (krizmo) in so prejeli Svetega Duha.

Pa še nekaj posameznih vtisov:  

    

         »Najbolj mi je bilo všeč, ko nas je nadškof spraševal in ko smo stopili v cerkev«                 (Eva M.).

 

»Birme smo se vsi zelo veselili. Najlepši trenutek je, ko stopiš k oltarju s svojo botro in prejmeš Svetega Duha. Lepo je videti ponosno družino na koncu« (Maja J.).     

 

   »Prejem sv. birme je potekal odlično. Imeli smo lepo vreme. Med mašo smo poslušali dobro glasbo. V podporo so nam bili botri, ki nam bodo tudi v bodoče stali ob strani. Najbolj mi ostaja, kako sem bila vznemirjena, preden sem stopila pred nadškofa. Bala sem se, da bi pozabila geslo. Na koncu se je vse dobro izšlo« (Nuša).

 

»Vse je bilo zelo lepo. Vsi smo bili lepo oblečeni. Pater Ivan se je potrudil, da je šlo vse po načrtih« (Metka J.).

 

Ob koncu slovesnosti je župnik prebral misli pobratene birmanske skupine iz Radelj ob Dravi. Podpisana je bila tudi njihova katehistinja s. Marta Zadravec: »Dragi birmanci in birmanke ter p. župnik! 'To je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo in veselimo se ga!' Iskreno vam čestitamo za vaš praznik. Sveti Duh naj vam podeli svoje darove, in tudi sadove; ljubezen, veselje, mir, zvestobo … (Gal 5,22-23). Molili smo in molimo za vas in vas vse prav lepo pozdravljamo. Dobrodošli v Radljah, veseli bomo vašega obiska!«

 

Zahvala birmanke ob koncu slovesnosti:

 

Spoštovani gospod nadškof metropolit, msgr. Alojzij Cvikl,

ob koncu slovesnosti sv. birme se Vam želimo magdalenske birmanke in birmanci zahvaliti. Najprej Vam hvala, ker ste jeseni zbrali vse birmance mariborske nadškofije na Vrbanski, razdelili svojo izkušnjo vere in nam približali zakrament sv. birme. Hvala tudi za Vaš obisk ob letni vizitaciji naše župnije. Hvala Vam za pobudo, da izberemo birmanska gesla. Hvala za predlog, da jih izberemo iz Markovega evangelija. Hvala za četrtkovo srečanje, kjer ste nas bolje spoznali in tudi preizkusili naše znanje o krščanski veri. Na tem srečanju smo izvedeli še nekaj novega o veri, sv. birmi in o našem poslanstvu v Cerkvi. Hvala vam, ker ste si vzeli čas in ste ostali z nami po četrtkovi sv. maši, se v sproščenem ozračju družili z nami. Hvala za ta čudovit dan, ko ste nam podelili zakrament sv. birme. Prejeli smo Sv. Duha in njegove darove za osebno rast in služenje cerkvenemu občestvu. Najlepša hvala za lep nagovor in vse spodbudne besede. Hvala tudi za Vašo podporo v molitvi.

Bog vas živi in vedno dobrodošli pri nas, spoštovani gospod nadškof!

 

Maribor, 8. maj 2016                                                Nuša V. birmanka