Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

V nedeljo, 14. maja, smo imeli pri nas slovesnost sv. birme. K birmi je šlo trinajst birmancev; devet birmank in štirje birmanci. Obred sv. birme je vodil g. Bernard Geršak, stolni kanonik in nadškofijski ekonom. Pri sv. maši so sodelovali birmanci, njihovi starši in botri. Peli in igrali so Galji. Dve pesmi je zapela tudi skupina birmank. Med izpovedjo vere so birmanci držali svoje prižgane krstne sveče. Vsak od njih je birmovalcu povedal svoje birmansko geslo. Slovesnost je bila lepa in prisrčna. Birmovalec je znal nagovoriti tako otroke, mlade, kakor tudi odrasle. Še nekaj odmevov naših birmancev: »Pri birmi mi je bilo najbolj všeč, ko sem prejela Svetega Duha. Všeč mi je bilo tudi lepo vreme, prepevanje s sošolkami, druženje z botro in drugimi sorodniki. Prijetno mi je bilo tudi druženje z magdalenskimi župljani po slovesnosti sv. birme« (Nika B.)
   »Všeč mi je bila sv. maša, pa tudi dogajanje po slovesnosti sv. birme. Vesela sem bila, da smo brali prošnje in bili maziljeni s sv. krizmo. Lepo mi je bilo obdarovanje pri maši« (Nika F.).
   Pri sv. birmi me je najbolj razveselilo, da sem prejel Svetega Duha, Majdi izročil darilo, pogumno prebral prošnjo in svoje birmansko geslo. Všeč mi je bilo tudi, da sem bil lepo oblečen« (Matic G.).
   »Všeč mi je bilo, da smo prebrali prošnje in svoja birmanska gesla. Vesel sem bil, da smo se zahvalili katehetom, ki so nas poučevali verouk. Lepo je bilo tudi, da smo prižgali krstne sveče« (Nejc G.).
   »Najbolj mi je bilo všeč, da sem prejel darove Svetega Duha« (Juš K.).

 

   Birmovalec je izrazil veselje in hvaležnost, da je lahko pri nas vodil slovesnost sv. birme. Bil je navdušen nad birmanci. V svojem poročilu o birmovanju ugotavlja, da so naši birmanci na srečanju »pokazali zelo dobro versko znanje«. Opozoril je, da je znanje koristno, ni pa dovolj. Pomembno je namreč, da ga »znamo uporabljati v vsakdanjem življenju«. Birmovalec je zaznal veselo razpoloženje naših birmancev »in s tem veselje, da so kristjani«. Začutil je, da imajo birmanci lep odnos do bogoslužja, da so sproščeni do domačega dušnega pastirja, kakor tudi do stalnega diakona. Poročilo je zaključil z mislijo, da je »skrbna in temeljita priprava birmancev lepa spodbuda za versko prenovo družin, iz katerih prihajajo birmanci, in s tem za prenovo celotne župnijske skupnost.«
   Vikend po birmi smo šli s tistimi birmanci in starši, ki so želeli, na Pohorje k Sv. Ignaciju. Imeli smo duhovni in razvedrilni program. V nedeljo, ko so prišli starši, smo najprej obhajali skupaj sv. mašo, potem imeli piknik. Bili smo hvaležni za lepo vreme, okusno hrano, predvsem pa za prijetno družbo.

                                                                                                   p. župnik


   Dragi birmanci, prisrčno pozdravljeni na veliki praznik Svetega Duha, ki bo razsvetlil vaš um in razum in vaše srce naredil čuteče, da bo znalo ljubiti in se darovati Bogu in človeku. Prisrčno pozdravljeni tudi  vi  dragi starši, ki ste vzgojili svoje otroke v veri in ljubezni do našega Gospoda, ki danes pošilja Svetega Duha vašim otrokom. Hvala Vam!
   Lep pozdrav tudi Vam dragi botri, ki so Vas birmanci izbrali za oporo v preizkušnjah, za moder nasvet, ko bodo na razpotju, in za toplo besedo vere in upanja, ko sami ne bodo zmogli.

Lep pozdrav tudi vsem, ki ste se danes tukaj zbrali, da skupaj pričakujemo Svetega Duha. Dobrodošel in lepo pozdravljen v naši cerkvi Sv. Magdalene tudi naš birmovalec spoštovani stolni kanonik in nadškofijski ekonom gospod  Bernard Geršak.
   Dragi birmanci. »Danes je dan, ki ga je naredil Gospod, radujmo in veselimo se ga.«  Danes je dan veselja!
   Veselimo se, ker bo danes 13 mladih src zažarelo ob darovih Svetega Duha, ki jim bodo v življenju pomagali zrasti v dobre in plemenite ljudi, da se bodo znali v življenju veseliti malih in lepih stvari in to veselje delili z drugimi. Hvaležni smo Bogu za vaše življenje, dragi birmanci, ki nosite v sebi neizmeren zaklad mladostne radovednosti, želje po znanju in srčnega hrepenenja po osebni rasti.
   S svojo nadarjenostjo znate biti raznoliki v idejah, iznajdljivi v življenju, odprti in pripravljeni za dobro in za sodelovanje. Skoraj polovica vas vsako nedeljo z veseljem streže ob Gospodovi mizi, včasih tudi ob delavnikih, kar pomeni, da se učite deliti in darovati v ljubezni v vsakdanjem življenju, kajti Jezus se lomi in daruje v odnosih, v besedah,  v mislih , v dejanjih, na vsakem koraku.
   V pripravah na prejem sv. birme  ste se prav tega učili ob spoznavanju Jezusa Kristusa, njegove besede in zakramentov. Ob vsem tem pa ste spontano odkrivali svoje skrite talente v sebi. Na nedeljo Sv. pisma vam je bila podarjena knjiga Božje besede, v kateri odkrivate skrite zaklade Božje ljubezni in življenjske modrosti. DV pri Sv. Ignaciju so vam pomagale poglabljati to hrepenenje po nekaj več,  ko ste še posebej začutili, kako lepo je, če imaš prijatelja, ki podobno misli; kako  lepo je biti skupaj in se dobro razumeti. Začutili ste moč skupnosti, v kateri nekdo skrito biva, vas povezuje in osrečuje.
    Zato danes še posebej ljubeče in ponižno prosimo Vas g. Geršak, da tem našim srčnim birmancem podelite dar Svetega Duha, jih potrdite v veri, položite v srce besedo upanja in veselja, starše opogumite, da bodo skupaj s svojimi otroki znali in zmogli krmariti skozi viharna leta in vzpodbudite botre, da jim bodo pri tem pomagali in jih podpirali.
   Hvaležni smo Bogu, da smemo kot župnija ob tem velikem in slovesnem dogodku biti žive priče Jezusove ljubezni in biti deležni darov Svetega Duha, zato  iz  srca prosimo, da tudi nas utrdite in potrdite v tej veri, da bo Tolažnik Sveti Duh prinašal mir in veselje v naša srca in v našo župnijo.
                                                                                                    Anica D.