Koledar dogotkov

Last month June 2021 Next month
M T W T F S S
week 22 1 2 3 4 5 6
week 23 7 8 9 10 11 12 13
week 24 14 15 16 17 18 19 20
week 25 21 22 23 24 25 26 27
week 26 28 29 30

Prijava

Jezusa satan skuša in angeli mu strežejo

   Tisti čas je Duh odvedel Jezusa v puščavo. V puščavi je bil štirideset dni in satan ga je skušal. Bil je med zvermi in angeli so mu stregli. Ko pa so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govóril: »Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in vérujte evangeliju!«

 Mr 1,12-15

 

POT SPREOBNJENJA

   Začeli smo postni čas, ki nas vabi k pokori in poboljšanju. Večina sicer misli na kakšno odpoved v hrani in pijači, a postni čas je klic k celoviti prenovi, k očiščenju telesa, duše in duha. Vsi smo zapleteni v greh in zlo. Jezus je nadgradil vabilo Janeza Krstnika, ki je vabil h krstu pokore. Posvaril nas je pred hudobijo, a ne samo to, celo svojo kri je prelil za odpuščanje naših grehov. Tudi Jezus je bil štirideset dni v puščavi, kjer se je s postom pripravljal na javno delovanje. Tam je doživljal tudi skušnjave in preizkušnje. Tudi mi doživljamo razne preizkušnje in skušnjave, da bi delali slabo. Velikokrat tej skušnjavi tudi podležemo. Zato je primerno, da se na začetku postnega časa ponovno soočimo s tem dejstvom in razmislimo o svojem življenju in o tem, ali je potrebno, da ga tudi spremenimo.

   Za marsikoga je postni čas zares milostni čas. Mišljeni so tisti, ki v postnem času naredijo trden sklep, vsak po svoji meri. Nekateri se odločijo, da ne bodo uživali alkohola, drugi da ne bodo kadili, nekateri se bodo odpovedali čezmernemu uživanju hrane, slaščic, prigrizkov ali kakšni drugi razvadi. Potrebno je prositi Boga, naj nam da moči, da bomo v svojih sklepih vztrajali do konca. Brez Božje pomoči se nam hitro zgodi, da pozabimo na svoje trdne sklepe in omagamo na poti samoobvladovanja. Postni čas je tudi priložnost, da več naredimo za boljše medsebojne odnose: najprej v družini, pa v službi ali šoli, kot tudi za izboljšanje odnosov s tistimi, ki jih nimamo radi. S spremembo svojega odnosa do ljudi, s katerimi smo v sporu, bomo naredili največ, kar je možno za naše duhovno in telesno življenje in zdravje.

   V evangeliju nas Jezus vabi: »Spreobrnite se in verujte evangeliju.« Te besede je duhovnik izgovoril tudi na pepelnico pri obredu pepeljenja. Evangelij ni le nek lep nauk, ampak je predvsem način življenja. Kdor veruje v Jezusa, prihaja iz teme v svetlobo, ki je večna in nikoli ne ugasne. Sedaj je prava priložnost, da živimo iz milosti krsta in vstopamo v Božje kraljestvo. Tudi če se nam zgodi greh, je tu Jezus, ki nam po kesanju brezpogojno odpušča v zakramentu spovedi. To je zakrament, ki nam povrne notranjo moč in nam pomaga, da lažje delamo dobro svojim bližnjim. Z Njegovo pomočjo stopimo na pot spreobrnitve in življenja v ljubezni in miru.

 

                                                                                                     Jože Č.