Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

   Na dan državnosti, 25. junija, smo se župljani naše župnije odpravili na romanje k Mariji Pomagaj na Brezje. Ker je bil avtobus hitro poln, smo naročili še kombi. Ob 7. uri smo se odpeljali z avtobusne postaje pri Tušu na Ljubljanski ulici proti Gorenjski. Tokrat nas je prvič spremljal novi župnik p. Ivan Hočevar. Po pozdravu in predstavitvi dobro pripravljenega načrta romanja smo se priporočili Gospodu in Božji materi, da nas spremljata na našem romanju. Molili smo rožni venec in prebrali odlomke iz Svetega pisma. Po postanku za kavico so prisluhnili sestavku, ki sem ga pripravil na temo dneva državnosti, nato smo zapeli državno himno in molili za domovino. Nato sem povedal nekaj o zgodovini romarske poti Brezje in čudežih, ki so se tam zgodili. Navzoči smo bili pri zahvalni maši ob 25-letnici samostojnosti Slovenije. Somaševanje je vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.  »Zahvalimo se Mariji za vse milosti, ki smo jih prejeli kot narod in ki jih bomo še prejemali,« je po pozdravu zbranim romarjem dejal p. dr.  Robert Bahčič, rektor brezjanskega svetišča. »Mariji Pomagaj smo se v varstvo izročili že ob osamosvojitvi in se ji izročamo vsako leto.« Škof Jamnik je v svoji pridigi poudaril pomen sprave in odpuščanja za naš narod, spregovoril pa je tudi o nadškofu Šuštarju: »Kot tajnik nadškofa msgr. dr. Alojzija Šuštarja sem imel to srečo in milost, da sem lahko od blizu spremljal vsa dogajanja glede osamosvojitve Slovenije. Moje misli o teh časih in o nadškofu Šuštarju so torej sad osebnih pogovorov z njim. Nadškof je bil ena ključnih osebnosti slovenske osamosvojitve, saj je vedno znova poudarjal, kako potrebujemo modrost, zrelost in pogum.« Po škofovem blagoslovu ob zaključku svete maše je sledila predstavitev knjige z naslovom »Vloga nadškofa Šuštarja pri osamosvojitvi Slovenije« avtorja Jerneja Vrtovca.    Po maši smo se z dobrim kosilom okrepčali v gostilni Črnivc. Nato smo nadaljevali pot proti Bledu, kjer smo obiskali skupnost hčera Marije Pomočnice. Sestre na Bledu vodijo raznovrstne dejavnosti. Bogata tradicija duhovnih vaj za dekleta (že od leta 1971) se dopolnjuje še z novimi ponudbami za otroke, mlade in odrasle. Vsa leta se sestre z veseljem posvečajo tudi katehezi in drugi animaciji v domači in v okoliških župnijah. Ogledali smo si tudi njihovo lepo urejeno hišno kapelo. Nato smo obiskali župnijsko cerkev sv. Martina, kjer nas je sprejel župnik dr. Janez Ferkolj in nam spregovoril o zgodovini blejske župnije in pastoralnem delovanju v današnjem času.


   Na poti domov smo se ustavili v Dravljah, kjer smo obiskali nekdanja župnika p. Jožeta Poljanska in p. Franca Kejžarja. Pripravili so nam prisrčen sprejem. Podarili smo jim nekaj stvari iz dežele Štajerske, saj sta bila oba rada naša župnika in imata lepe spomine na našo župnijsko skupnost. Po dobri uri druženja in medsebojnih pogovorov smo se vrnili domov.  

 

   Hvala Bogu, da nam je naklonil tako čudovit dan, ki smo ga preživeli v Bogu drug z drugim. Takšne priložnosti utrjujejo našo medsebojno povezanost in gradijo občestvo bratov in sestra. Hvala vsem romarjem, da ste prinesli s seboj obilo dobre volje in smo tako drug drugemu polepšali dan.

                                                                                                 Jože Čonč