Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Pri deseti maši smo se od patra Jožeta poslovili tudi starši veroučencev. Župnija Svete Magdalene je kraj, kjer je tudi zaradi patra Jožeta mogoče najzgodnejše srečanje z vero na način, ki je sproščen in spoštljiv obenem. Pot v cerkev - k maši, k verouku, na oratorij, na romanje ... - se začne spontano in z veseljem in ne z vsakokratnim prigovarjanjem in prepričevanjem. Pater Jože zmore stopiti v otrokov svet ne s suhimi teološkimi resnicami, pač pa z živim pričevanjem in blagostjo, hudomušnostjo in iskrivostjo. Prav s tem nas je v življenje župnije pritegnil tudi starše, da smo radi sledili svojim otrokom. In naj navedem delček zahvale izrečene pri maši: "Dragi pater Jože! Bližina bo ostala ne glede na razdaljo in dejstvo, da se boste tudi v novem okolju z vsem svojim bitjem posvetili nekim drugim otrokom in staršem. In če vam bo kdaj hudo, se spomnite, da ste pri Sveti Magdaleni postavili na stotine drobnih spomenikov trdnejših od brona. To ni stvar nečimrnosti, to je spoznanje prepredeno s hvaležnostjo in s spoštovanjem." Srečanje po maši je samo potrdilo izrečene besede, saj je bilo nabito ravno s hvaležnostjo in prijazno bližino.  

 

                                                                                                                Katarina in Stane K.

    Pri 8. maši v imenu ŽPS, sodelavcev in pevcev

     Skupinska s pevci pri jutranji maši

     Slovo veroukarjev pri 10. maši

     Skupinska z otroci po 10. maši

 

Govor tajnika ŽPS pri maši ob 8. uri:

                  Dragi župnik p. Jože

    Davnega leta 1997 si po novi maši prišel v Maribor, kjer si zasedel mesto kaplana v naši župniji. Bil si mlad, nadobuden duhovnik in se z vsem žarom lotil dela v župniji. Bil si poln idej in župniji si prinesel nov veter. Z vso vnemo si se posvečal otrokom in mladini in jih  učil in vodil, se z njimi družil in delal. Vključeval si jih v življenje župnije preko raznih dejavnosti. Gospod ti je dal umetniško žilico ne le na področju upodabljajoče umetnosti, ampak tudi glasbenem in igralskem. Ustvarjano si uporabljal svoje talente v blagor mladih in nekoliko manj mladih župljanov. Mnogokrat si vzel v roke kitaro in skupaj z otroci in mladimi zapel pri bogoslužju. Kdo bi mogel prešteti vse predstave, ki ste jih odigrali z mladimi, v nekaterih smo sodelovali tudi manj mladi. Nepozabni trenutki, ki smo jih doživljali kot igralci bodo za vedno ostali v spominu. Tvoja velika ljubezen je bilo tudi postavljanje jaslic. Tam si s pridom uporabljal svoje talente, saj si tako lažje in bolj zgovorno izrazil to, kar si čutil v svojem srcu. Vsako leto si naredil drugačne, posebej zadnja leta si jih rad umeščal v naše okolje, v naš Maribor, ki ti je zelo pri srcu. Veliko truda si vložil v obnovo cerkve in župnišča, da bi se dobro počutili v našem skupnem domu. Še veliko tvojih dobrih dejanj bi lahko naštel, povsod si pustil svoj pečat, saj si soustvarjal s Stvarnikom, ki je je dal posebne darove.

V teh 18.-h letih bivanja med nami (če odštejemo dve leti tvojega študija) smo si postali zelo blizu, postali smo prijatelji. Marsikaj smo skupaj počeli, marsikaj smo dobro naredili, včasih pa smo se tudi kaj sporekli. To je človeško. Vendar smo vedno znova našli skupni jezik, si odpustili in delali naprej. To je krščansko. Saj smo vendarle Božji otroci, bratje in sestre.

    Dragi Jože. Odhajaš od nas, ker ima Bog s teboj druge načrte, ker te potrebuje na drugem mestu. Kdo bi vedel zakaj je tako, vendar se čez čas pokaže zakaj je to dobro. Pogrešali te bomo, pogrešali bomo tvojo ustvarjalnost, ki nas je razveseljevala vsa ta leta. Radi se te bomo spominjali tudi v molitvah in tudi naše župnijsko občestvo se priporoča, da se nas kdaj spomniš, ko boš v pogovoru z nebeškim Očetom.

    V znamenje hvaležnosti, da si bil naš kaplan in župnik ti poklanjamo štolo, ki je znamenje duhovne oblasti. Na štoli sta križa, sestavljena iz raznih barvnih odtenkov, ki simbolizirajo nas, ki smo zelo različni a združeni skupaj tvorimo občestvo, božje ljudstvo, ki gre svojemu cilju naproti. Ta cilj je nakazan tako spodaj v obliki puščice navzgor, kot tudi na enem kraku, ki jot prst kaže navzgor, pot v naš resnični dom, Božje kraljestvo. Ti si nam bil vodnik in hvaležni smo ti za to.

Dragi Jože. V imenu ŽPS, cerkvenih pevcev, sodelavcev in župljanov ti želim, da še naprej slediš Božjemu klicu in delaš za ljudi in z ljudmi, ki ti bodo zaupani. Naj te Bog blagoslavlja v novi župniji in ti daje zdravja in moči, da boš zmogel dobro opravljati naloge, ki so ti zaupane. Srečno in Bog te živi.  

                                                                               Jože Čonč