Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

   Eno leto je minilo, odkar je v Gospodovo hišo odšel naš dolgoletni župnik in ljudski misijonar p. Franc Cerar. Veliko je bilo že v raznih medijih napisanega o tem dnevu, pa tokrat še iz enega drugega zornega kota.

   Na obletnico smrti so se sobratje, župljani ter drugi prijatelji in sorodniki spomnili nanj in se Bogu zahvalili za njegovo delo in močno, a hkrati preprosto vero, s katero je oznanjal Jezusa vsakomur, ki mu je bil poslan na pot. Nadškof Cvikl ga je orisal kot človeka močne in preproste besede, ki je nagovarjala tako preprostega kot učenega človeka, saj je v sebi nosila Jezusovo sporočilo.

   P. Ivan Hočevar, nam je ob slikah obudil lik p. Cerarja v zadnjih 7. letih, ko je kot predstojnik zanj skrbel v različnih potrebah.

   Morda se je kdo vprašal, zakaj prav njega obujamo bolj, kot druge duhovnike, ki so prav tako veliki ljudje z močno zgodovino?

   P. Cerar je veliko let živel v Mariboru in je temu mestu pustil pečat človeka in duhovnika z izrednim občutkom za mladino že na začetku delovanja, ko je bil ravnatelj malega semenišča na Ljubljanski 13. Že takrat je čutil poslanstvo te hiše, pokazal je smer, v katero naj gre vzgoja mladih. Danes je družba Jezusova ponovno začutila poslanstvo te hiše in nadgradila njegov temelj z jezuitskim kolegijem »MAGIS«, kjer mladim ponujajo več kot zgolj bivanje in možnost študija.

   V mladih želijo prebujati osebni čut za človeka, prepoznavati notranje vzgibe duše, ponujajo možnost osebne, duhovne in družbene rasti, ... skratka, mnogo več od vsakdanjega življenja študenta.

   Mladi bodo imeli možnost okusiti vrednote, ki danes niso več moderne, a prinašajo človeku srečo in so bistvene za oblikovanje dobrega in plemenitega srca.

   Zato je spomin na p. Cerarja pomemben. V njem iščemo vzornika, hkrati pa tudi priprošnjika za nadaljevanje njegovega dela. P. Peter Rožič nam je to predstavil z vsem žarom in veliko poguma v tem novem poslanstvu.

   To pomeni tudi pomembno prelomnico za mesto Maribor, na katerega Gospod ni pozabil. P. Cerar je bil dolga leta eden od stebrov vere v Mariboru in po njem pošilja Gospod novega vetra, predvsem mladim, da bi okusili lepoto Božjega kraljestva med nami.

   Hvala p. Cerarju za vero, širino in globino, po katerih je Jezus nagovarjal človeka, in hvala družbi Jezusovi, da se pusti voditi Svetemu Duhu. Bog daj temu delu blagoslov!

 

                                                                                                          Anica

Skromna soba p. Cerarja na Ljubljanski 13

P. Peter Rožič je predstavil projekt kolegij "MAGIS"

1. Cerarjev dan je bil odlično obiskan                           

                                                                                            (fotografije: urednik Jože Čonč)