Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

ŽUPIJSKO ROMANJE NA DUNAJ

Zgodnje sobotno jutro je bilo, 27. 06. 2015, ko se nas je zbralo 50 romarjev z namenom, da gremo pogledat »kaj se dogaja« na Dunaju.

Pot nas je vodila iz Maribora proti Graz-u, kjer smo imeli prvi postanek pri Mariji Tolažnici, z drugimi besedami Marijatrost. Tja so v času pred, med in po vojni romali tudi naši predniki, danes pa je večini ta božja pot nepoznana. Tam smo imeli sveto mašo, naš vodič g. Miroslav pa nam je malo več povedal o sami baziliki in vsej njeni zgodovini.

Pot nas je vodila naprej in ob dobri družbi smo hitro prispeli do Habsburške poletne rezidence – dvorec Schönbrunn. Tam smo bili očarani nad vso njegovo veličino in lepoto njegovih vrtov ter nad ogromno fontano na koncu vrta. Po ogledu dvorca smo se odpeljali na Ring Strasse, kjer smo videli mogočne zgradbe opere, državnega parlamenta, različnih muzejev ter kipov vladarjev, skladateljev in pomembnih vojskovodij. V samem centru Dunaja smo se si ogledali mogočno cesarjevo palačo in katedralo sv. Štefana. Zvedeli smo tudi, da je Dunajske Dečke ustanovil Slovenec Jurij Slatkonja, kasnejši dunajski škof in prav v katedrali sv. Štefana je pokopan in ima nagrobno ploščo. Ker nam je čas dopuščal, smo pogledali še mojstrovino Jožefa Plečnika, ki se nahaja le nekaj korakov vstran od katedrale. Pot nazaj do avtobusa nas je vodila tudi mimo hiše drugega slovenskega arhitekta Maksa Fabianija ter mogočnega kužnega znamenja. Čas na Dunaju res hitro beži in že je bil čas, da se odpravimo nazaj proti »totemu« Mariboru, kamor smo prispeli okrog pol 9h.

 

Če povzamem … romanje je bilo fantastično. Imeli smo super vodiča, ki je s svojimi razlagami dodal Dunaju še dodatno vrednost. Vsi pa smo enotni, da Dunaj zahteva več kot le nekaj uric, saj je to res mogočno mesto, polno zgodovine, kjer vsaka stavba govori svojo zgodbo in teh je ogromno!

romarka Maja Ogrinc