Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

   V nedeljo 20. oktobra smo v naši župniji praznovali lep jubilej našega duhovnega pomočnika p. Franceta Zupančiča. Slovesnost smo praznovali pri obeh dopoldanskih mašah. Pri jutranji maši sta s p. Francetom somaševala še p. Ivan Hočevar in župnik p. Jože, ki je v uvodnem pozdravu predstavil življenje in delo slavljenca. Slovesnost so popestrili domači pevci, ki so lepo prepevali mašo in izbrane pesmi. V imenu župnijskega pastoralnega sveta in župljanov sem spregovoril nekaj besed zahvale z dobrimi željami, ga Anica pa mu je izročila šopek. Po maši smo se srečali v dvorani župnišča, kjer smo se zadržali ob prigrizku, lepi torti, ki jo je spekla ga. Anica, in prijetnem pogovoru.

  

Pri maši ob 10. uri sta se p. Francetu in p. Jožetu ob oltarni mizi pridružila še p. Roblek in p. Žvanut. Pri maši so igrali skupina GALJ. Poleg p. Jožeta je slavljenca pozdravila ga. katehistinja Majda, otroci pa so zapeli pesem in mu podarili knjižico in šopek. Po maši smo se srečali na dvorišču župnišča, kjer smo se posladkali s prigrizki in pecivom in se malo pogovorili drug z drugim. Navzoči so bili tudi predstavniki gibanja Vera in luč, saj je p. France duhovnik magdalenske skupine VIL.

 

 

Dragi jubilant p. France

 

   Danes je zate prav poseben dan, saj praznuješ 60 letnico redovniškega življenja. Davnega leta 1953 si vstopil v novinciat Družbe Jezusove. Takrat si bil mlad fant, poln optimizma in ljubezni do Jezusa. Tudi težki časi, ki si jih preživljal pred vstopom te niso odvrnili od tvoje namere, ampak so jo še utrdili. Postal si še bolj zavzet Jezusov učenec, saj si srkal učenost, ki so jo posredovali profesorji, istočasno pa si razvijal in poglabljal odnos z Bogom, ki je postajal vedno bolj pomemben za tvoje življenje. Ker si vse življenje popolnoma zaupal v Božjo previdnost, si postajal vedno bolj podoben njemu. Bil si na raznih funkcijah od kaplana pri sv. Magdaleni in v Brezju, nato predstojnik v Borovnici in na Zrinjskega v Ljubljani, sedaj si predstojnik skupnosti pri sv. Magdaleni. Bil si tudi župnik pri sv Jakobu v Ljubljani, magister novincev v Borovnici, spiritual v Škofijskem semenišču in malem semenišču v Mariboru, provincialov socij in sedaj si duhovni pomočnik v naši župniji. Vse te raznolike funkcije so obogatile tvoje življenje in ti prinašale življenjske izkušnje in modrost. Kjerkoli si hodil si s svojo preprostostjo in skromnostjo omehčal še tako trdo srce in prinašal Kristusa ljudem h katerim si bil poslan. Vse tvoje redovniško življenje je ena sama daritev in služenje Bogu in bližnjemu.

 

   Dragi France. Vsa naša župnija se veseli s teboj, saj gledamo v tebi modrega a hkrati Boga-boječega pastirja, ki nam z radostjo oznanja Kristusa in njegovo ljubezen do nas. Vsakomur izmed nas si prijatelj in brat, ki prinaša upanje v ta svet, v svet, ki mu je malo mar za ljudi v stiski, ki se ne meni za preprostost in ponižnost, ampak gleda le na lastne koristi in uspešnost. Ti si prerok v tem svetu, luč ki sveti in je ne more ugasniti nobeden vihar. Razdajaš nam svojo modrost in izkušnje in skupaj z nami – še posebej v duhovnih vajah – iščeš prisotnost Boga v naših življenjih. Hvala ti, dragi France, da smemo skupaj s tabo zoreti in napredovati v iskanju Kristusa v nas. Srčno upamo, da ti Bog podari moči, da nam boš mogel še dolgo prinašati Jezusa, ki ga s takim veseljem in zanosom oznanjaš.

 

   Iskrene čestitke ob tvojem jubileju in Bog te živi še mnoga leta.

 

Maribor - Sv. Magdalena, 20. 10. 2013                                Jože Čonč