Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

V soboto, 31. avgusta 2013, smo se odpravili na romanje v Ludbreg na Hrvaško. Poromali smo na prizorišče evharističnega čudeža, ki se je zgodil pred več kot 600 leti.
  Leta 1411 je neki duhovnik podvomil v resničnost spremenjenja hostije v Jezusovo telo in vina v resnično Jezusovo kri. Ko je prišel do dela svete maše, ko se sv. hostija lomi v tri dele, manjši del pa se da v kelih z Jezusovo krvjo, da se tako ponovno združita Jezusovo telo in kri, je opazil, da se v kelihu nahaja prava sveža kri. Zelo zbegan in prestrašen zaradi nepričakovanega dogodka je hitro pospravil kelih s predragoceno Krvjo za oltar in dokončal mašo. Kasneje je kri dal v stekleno posodico in jo dal zazidati v zid kapele. O dogodku je molčal do trenutka svoje smrti, ko je sobratu razkril, kaj se je zgodilo. Ta je novico prenesel ljudem, ki so začeli iskati posodico s krvjo in jo tudi našli. Papež Leon X. je 12.3.1513 izdal bulo in tako odobril javno čaščenje relikvije Jezusove predragocene krvi. Relikvijo je sam nosil v procesiji po    Rimu, zatem pa jo skupaj z bulo vrnil v Ludbreg.

 

Slovesno sv. mašo je v soboto vodil murskosoboški škof Štumpf in sicer v slovenskem in madžarskem jeziku. Somaševalo je osem duhovnikov, med njimi tudi p. Jože in p. France. Po maši smo se lahko udeležili procesije, v kateri so prinesli relikvijo na prizorišče, kjer je nato potekala maša v hrvaškem jeziku in se je je udeležilo okoli 35.000 romarjev, kot lahko beremo na spletni strani mesta Ludbreg. Slavje vedno poteka štiri dni – od četrta do nedelje; v nedeljo pričakujejo okoli 80.000 romarjev.

Od tam smo se podali v Čakovec, kjer smo si ogledali novo cerkev sv. Antona. Nato smo obiskali Varaždin, kjer smo imeli kosilo iz nahrbtnika in si ogledali cerkev sv. Nikolaja in katedralo. Tam smo si pogledali tudi pokopališče, ki je pravi park in najlepše v Evropi. Naša zadnja postojanka je bil prelepi dvorec Trakošćan, ki skriva v sebi zaklade preteklosti; obdan je z romantičnim parkom in jezerom. Ko smo se vrnili z gradu, smo v lepi naravi zapeli litanije Matere Božje in se tako Bogu zahvalili za prekrasen dan, ožarjen s soncem in za srečo, ki so jo izžarevala naša srca ob toliki prejeti milosti.
                                                       Jože Č.