Koledar dogotkov

Last month March 2024 Next month
M T W T F S S
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezusova velikoduhovniška molitev

   A ne prosim samo zanje, ampak tudi za tiste, ki bodo po njihovi besedi verovali vame, da bodo vsi êno, kakor ti, Oče, v meni in jaz v tebi, da bodo tudi oni v nama êno, da bo svet veroval, da si me poslal ti. In jaz sem jih dal slavo, ki si jo dal meni, da bodo êno, kakor sva midva êno. Jaz v njih in ti v meni, da bodo popolnoma êno, tako bo svet spoznal, da si me poslal ti in da sem jih ljubil, kakor si ti mene ljubil. Oče, hočem, naj bodo tudi ti, katere si mi dal, z menoj tam, kjer sem jaz: da bodo gledali mojo slavo, ki si mi jo dal, ker si me ljubil pred začetkom sveta. Pravični Oče! Svet te ni spoznal, jaz pa sem te spoznal; in ti so spoznali, da si me ti poslal. In razodel sem jim tvoje ime in jim ga bom še razodeval, da bo ljubezen, s katero si me ljubil, v njih, in jaz v njih.«

 

Jn 17,20-26 

 

DA BI BILI VSI ENO

   To je želja našega učenika Jezusa Kristusa. Za to edinost prosi svojega Očeta. Na prvi pogled se zdi, da je edinost med nami nemogoča. Živimo v zelo razdvojenem svetu, ko se zdi, da ima vsakdo svoj prav in nam ne uspe najti skupnega jezika. Vendar vsi čutimo, da sta sloga in edinost potrebni. Tu nam prihaja naproti Gospod, ki nas je učil jezika ljubezni. On nam edini lahko pomaga, da najdemo pravo soglasje in mir med seboj. Brez prave ljubezni težko razumemo drugega človeka. Tudi kristjani se pogosto ne moremo zediniti glede skupnih zadev, ker nam manjka dejavne ljubezni. Mnogokrat nam je ljubše kritizirati, kot da bi kaj storili za dobro skupnosti. To je človeška slabost, ki jo moremo spremeniti edino z Božjo pomočjo. Ko se v globini svojega srca odpremo njegovi milosti in dopustimo, da nas prežari njegova ljubezen, je vse drugače. Naš pogled postane bolj jasen, naša ljubezen pa se daruje za druge. To nas povezuje v eno z Bogom in med seboj in nas usposobi, da premagamo sleherno oviro na naši poti, poti Jezusovega učenca.

   V apostolskih delih (7,55-60) beremo kako je sv. Štefan v videnju videl nebesa in Jezusa na Božji desnici. Ko so ga kamnali, je po vzoru svojega učitelja Jezusa odpustil mučiteljem. Diakon Štefan je zgled človeka, ki je razumel Jezusov nauk in ga sprejel za svoj način življenja. V času preganjanja zanj ni bilo dileme, ker je vedel, komu je zaupal in na kom gradil svojo vero. Mi pa smo slabotni in polni dvomov. Manjka nam ljubezni do Kristusa in bratov. Zato posnemajmo Štefana in prosimo za močno vero in dejavno ljubezen, s katero bomo spreminjali svet.

   Odlomek iz knjige Razodetja (22,12-14.16-17.20) nam želi povedati, da je Jezus Alfa in Omega, začetek in konec vsega bivanja. To resnico prenesimo iz razuma v srce, da bomo čutili Jezusovo bližino in bomo z veseljem objeli križ, ki nas zadene. V trpljenju namreč nismo sami, ker je Jezus vedno na drugi strani križa. Mi se sicer želimo križa znebiti, pritožujemo se, da je križ pretežak, pa vendar je križ del življenja in mora biti težak, sicer ne bi bil križ. Zaupajmo v Božjo moč in pomoč in ga z ljubeznijo povabimo v svoje življenje, rekoč: »Pridi Gospod Jezus!«, se mu predajmo in križ bo postal mnogo lažji.

   V evangeliju po Janezu (17,20-26) Jezus prosi za edinost med nami, njegovimi učenci. Želi, da smo tako enotni, kot sta on in Oče. Jezusovo slovo od učencev je polno ljubezni in skrbi. Jezus prosi Očeta, da bi učencem podelil moč in trdnost, da bi lahko evangelij ponesli po vsem svetu. Samo edinost med kristjani daje moč oznanjevanju in samo dobri zgledi ustvarijo plodna tla za nove vernike. Sprejeli smo Jezusovo oznanilo, da nas Bog ljubi. Ljubi nas neizmerno in se daruje za nas. Želi nas nositi na svojem Božjem srcu, ker je Božja ljubezen odprta za vse ljudi. Želi si, da bi se po njegovem zgledu tudi mi ljubili med seboj in se darovali drug za drugega. Kakor ljubi Oče Sina, tako ljubi tudi ljudi. Zato velja tudi, da kakor Sin ljubi Očeta, ljubi tudi ljudi. In kakor Sveti Duh ljubi Očeta in Sina, ljubi tudi ljudi. V skrbi, da bi se srečali z Njim z očiščeno dušo, se odpiramo spreobrnjenju in hrepenenju po nebesih.

    Hrepenimo, molimo v Svetem Duhu. Sveti Duh v nas moli »s silnimi klici«. S tem nam pomaga, da spreobrnjenje prevzame vse odtenke našega mišljenja in nas usposobi za edinost.