Koledar dogotkov

Last month March 2024 Next month
M T W T F S S
week 9 1 2 3
week 10 4 5 6 7 8 9 10
week 11 11 12 13 14 15 16 17
week 12 18 19 20 21 22 23 24
week 13 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus ozdravi gobavca

   Tisti čas je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in mu rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobe so takoj izginile in bil je očiščen. Jezus ga je brž s strogimi besedami poslal ven in mu rekel: »Glej, da nikomur nič ne poveš, ampak pojdi, pokaži se duhovniku in daruj za svoje očiščenje, kar je zapovedal Mojzes, njim v pričevanje.« Ko pa je ta šel ven, je začel na vsa usta oznanjati in pripovedovati, kaj se je zgodilo, tako da Jezus ni mogel več javno v mesto, ampak je bival zunaj na samotnih krajih. In vendar so od vsepovsod prihajali k njemu.

Mr 1,40-45

 

GOSPOD, OČISTI NAS

   Današnja Božja beseda je posvečena nekoč najhujši bolezni, gobavosti. V Mojzesovem času je bila gobavost nalezljiva bolezen, ki je niso znali zdraviti. Zato so bolnike kot nečiste izločili iz skupnosti. Morali so oditi na za njih določena mesta, kjer so bili prepuščeni sami sebi in odvisni od tega, kar so jim prinesli sovaščani. Tudi danes obstajajo nekatere bolezni, ki jih zdravniki ne znajo pozdraviti. Nazadnje smo doživeli težjo nalezljivo bolezen ki jo je povzročal korona virus in nam onemogočal druženje. Tako smo sami v tem kratkem času občutili kako hudo je, če moramo biti izolirani od soljudi. Zato nas Jezus vabi, da ga sprejmemo kot svojega sopotnika. On je bolnike sprejemal, jih tolažil in ozdravljal.

   V evangeliju beremo, da je k Jezusu prišel gobavec in ga na kolenih prosil: »Če hočeš, me moreš očistiti.« Zasmilil se mu je, iztegnil je roko, se ga dotaknil in rekel: »Hočem, bodi očiščen!« Gobavec je v Jezusu prepoznal nekoga, ki mu lahko zaupa svojo težavo in hkrati je vedel, da ga ta človek lahko reši njegove bolezni. V Jezusu je prepoznal svojega rešitelja, ne vemo pa, če je v njem prepoznal tudi Boga. Tudi tisti, ki veruje, je lahko velikokrat v dvomih, vendar je Jezus rekel, da že čisto majhna vera, ki ni večja od gorčičnega zrna, lahko naredi čudeže. Kakšna pa je naša vera? Ali zaupamo Božji previdnosti, ki nam želi samo najbolje. Marsikdo se na Boga spomni, ko potrebuje pomoč. Vendar to ni dovolj. Bog mora biti naš partner tudi takrat, ko nam gre dobro, ko smo srečni, saj nas neprestano spremlja Božja milost in njegova ljubezen.

   Zanimiva je misel, ki jo izreče Jezus ozdravljenemu gobavcu: »Glej, da nikomur ne poveš!« Kako to, ko pa je spet čist in zdrav? Saj ni mogoče, da tako velikega dogodka ne bi oznanjal na vsa usta. Vse kar kipi v njem od veselja in čudežnega dogodka, zato mora to povedati vsem, pa naj si mislijo, kar si hočejo. Ko doživiš čudež, ne moreš molčati. Vsi morajo izvedeti, da je naš Bog velik, da je Jezus pravi odrešenik. Jezus je vedno z nami, nas vedno rešuje, on nam daje moč, da smo srečni, odrešeni ljudje in dediči nebes. To je razlog, da vedno znova govorimo o velikih delih, ki jih dela v vseh časih, tudi danes, tudi nam.

 

 

                                                                             Jože Č.