Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Gospod prihaja, pojdimo mu naproti

   Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Nebeško kraljestvo bo podobno desetim devicam, ki so vzele svoje svetilke in šle ženinu naproti. Pet izmed njih je bilo nespametnih in pet preudarnih. Nespametne so vzele svoje svetilke, niso pa s seboj vzele olja. Preudarne pa so s svetilkami vred vzele v posodicah olje. Ker se je ženin mudil, so vse podremale in zaspale.

   Opolnoči pa je nastalo vpitje: ›Glejte, ženin! Pojdite mu naproti!‹ Tedaj so vse device vstale in pripravile svoje svetilke. Nespametne so rekle preudarnim: ›Dajte nam svojega olja, ker naše svetilke ugašajo!‹ Toda preudarne so odvrnile: ›Verjetno ga ne bo dovolj za nas in vas. Pojdite raje k prodajalcem in si ga kupite!‹ Medtem ko so šle kupovat, pa je prišel ženin, in tiste, ki so bile pripravljene, so šle z njim na svatbo in vrata so se zaprla. Pozneje so prišle še druge device in govorile: ›Gospod, gospod, odpri nam!‹ On pa je odgovóril: ›Resnično, povem vam: Ne poznam vas!‹ Bodite torej budni, ker ne veste ne dneva ne ure!«

Mt 25,1-13

 

BODIMO MODRI IN PREUDARNI

   Bolj se bližamo koncu liturgičnega leta, bolj nas Božja beseda spodbuja k čuječnosti in pripravljenosti, ker ne vemo, kdaj pride čas, ko se bomo srečali z našim Gospodom Jezusom Kristusom. Jezus nam v evangeliju priporoča: »Bodite budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« Življenje ni nikoli ravno, vedno ima nihanja in najslabši so ekstremi, ko smo čisto na tleh ali ko nas razganja od navdušenja. V obeh primerih izgubimo glavo in se odločamo na podlagi trenutnih čustev. Zato so Jezusove besede kot opozorilo pred katastrofo: »Bodite budni, ker ne veste ne dneva ne ure!« Kot nam ni znan datum našega odhoda s tega sveta, nam tudi niso znani odhodi naših najbližjih, prijateljev, znancev. Večina odhodov nas preseneti, saj odhajajo nenadoma, kajti izpolnili so svoje poslanstvo na tem svetu. Zato se je treba navaditi na pogosto izgubljanje oseb in stvari, na katere smo bili zelo navezani.

   Evangelij govori tudi o pametnih in nespametnih devicah, ki so šle čakat ženina. Prve so bile preudarne in so vzele s seboj tudi olje, druge pa so mislile, da imajo dovolj olja v svojih oljenkah. Ker je ženin zamujal, jim je olje pošlo in niso mogle na svatbo. Kajti, ko je prišel ženin, je njim zmanjkalo olja in so ga morale iti iskat, zato niso uspele priti na svatbo. Srečne so bile le tiste, ki so se dobro pripravile na ženinov prihod. Sveti Avguštin pravi, da »deset devic predstavlja celotno Cerkev. Svetilke so dobra dela storjena s čistim srcem. Preudarne device so tiste duše, ki imajo vesoljno vero in lahko pokažejo dobra dela. Potrebna je budnost, da ne bi Kristus prišel po svojo nevesto Cerkev ravno v najmanj pričakovanem trenutku.« Nespametne device predstavljajo tiste, ki so leni in nemarni. Njihova nespamet je v tem, da so pripravljeni in odprti samo za ta svet, ne pa tudi za Božjo resničnost. Sv. Avguštin razlaga simboliko svetilk takole: »Če naša srca, ki jih predstavljajo svetilke, ne bodo imela v sebi nobenega smisla za globoko zalogo od Boga podeljene nam milosti, nam bo vedno primanjkovalo olja in bomo vedno pozabljali ga vzeti s seboj.«

   Da smo pametni in preudarni, potrebujemo določeno mero modrosti in milosti. Pisatelj knjige Modrosti pravi takole: »Blesteča in neugasljiva je modrost, z lahkoto se da spoznati tistim, ki jo ljubijo, najti tistim, ki jo iščejo; vnaprej se da spoznati tistim, ki po njej hrepenijo!« Kdor hoče biti zares moder, se ne naveliča učiti se in navdihovati pri najboljšem učitelju Jezusu, ki je poosebljena modrost. Zato iščimo in hrepenimo po modrosti, da bomo vedno preudarno ravnali in delali vse v Božjo čast in slavo in njegova milost nam bo pomagala.

 

 

                                                                             Jože Č.