Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Božja dobrota presega človekov pogled

   Tisti čas je Jezus povedal svojim učencem tole priliko: »Nebeško kraljestvo je podobno hišnemu gospodarju, ki je šel zgodaj zjutraj najet delavce za svoj vinograd. Z delavci se je pogódil za en denarij na dan in jih je poslal v svoj vinograd. Okrog tretje ure je šel ven in videl druge na trgu postajati brez dela. Tudi tem je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd, in kar je prav, vam bom dal.‹ In so šli. Okrog šeste in okrog devete ure je spet šel ven in storil prav tako. In ko je šel ven okrog enajste ure, je našel druge, ki so tam postajali, in jim je rekel: ›Zakaj postajate tukaj ves dan brez dela?‹ ›Ker nas nihče ni najel,‹ so mu dejali. Tedaj jim je rekel: ›Pojdite tudi vi v vinograd!‹

   Pod noč pa je gospodar vinograda rekel svojemu oskrbniku: ›Pokliči delavce in jim plačaj. Začni pri zadnjih in končaj pri prvih.‹ Pristopili so torej tisti, ki so prišli okrog enajste ure, in dobili vsak po en denarij. Ko so prišli prvi, so mislili, da bodo dobili več, vendar so tudi oni dobili vsak po en denarij. In ko so to prejeli, so godrnjali nad hišnim gospodarjem, češ: ›Ti zadnji so delali eno uro in si jih izenačil z nami, ki smo prenašali težo dneva in vročino.‹ Odgovóril je enemu izmed njih: ›Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Vzemi, kar je tvojega, in pojdi! Hočem pa tudi temu zadnjemu dati kakor tebi. Ali ne smem storiti s svojim, kar hočem? Ali je tvoje oko hudobno, ker sem jaz dober?‹ Tako bodo poslednji prvi in prvi poslednji.«

Mt 20,1-16

 

BITI VELIKODUŠEN

   Prerok Izaija nas vabi: »Krivični naj zapusti svojo pot in hudobni svoje misli. Vrne naj se h Gospodu in se ga bo usmilil!« Bog je z nami zelo potrpežljiv, vendar v nebo vpijoči grehi ga ne pustijo ravnodušnega. Ne smemo se tolažiti, da se bomo na nek način pred Bogom že odkupili. Bog je ljubeč in milosten Oče, ki ne želi, da bi kdo propadel, ampak da bi vsi prišli do spoznanja resnice. Bog nas kliče, da spremenimo svoje srce in svoje življenje, da bi bili deležni njegovega blagoslova in miru. Rešuje nas samo ljubezen do vseh, ki so v stiski, in vera v Jezusa, našega odrešenika in vodnika.

   V evangeliju beremo priliko o gospodarju ki je ob različnih urah najemal najemal delavce za delo v svojem vinogradu. Na koncu je dal vsem enako plačilo. Nekateri so se pritoževali in enemu od njih je odgovoril: »Prijatelj, ne delam ti krivice. Ali se nisi pogodil z menoj za en denarij? Ali ne smem storiti s svojim kar hočem?« Zgodba je simbolična in ne govori o tem, koliko si je kdo zaslužil s svojim delom, temveč je v ospredju gospodarjeva velikodušnost: vsakemu je dal toliko, kolikor potrebuje družina za preživetje enega dne. Tisti, ki so zadnji prišli na delo niso krivi, ker jih prej nihče ni najel. Na žalost tudi mi pogosto gledamo le na to, do česar ima kdo pravico, in pozabljamo, da so nekateri v večji stiski kot drugi in moramo zato biti do njih bolj velikodušni. Velikodušnost do ljudi v stiski je ena izmed najlepših človeških vrlin. Pomeni, da smo pripravljeni deliti svoje dobrine, čas in pozornost z drugimi, ki jih potrebujejo. Velikodušnost ne pomeni le materialne pomoči, ampak tudi duhovno podporo, sočutje in spoštovanje. Velikodušnost je izraz naše ljubezni do bližnjega in naše hvaležnosti za vse, kar imamo.

   »Poslednji bodo prvi in prvi poslednji!« je gospodar odgovoril delavcu, ki se je pritoževal, da je bil za svoje delo slabo plačan. Citat izraža Božjo pravičnost in ljubezen do vseh ljudi. Pomeni, da bodo tisti, ki so na tem svetu zaničevani, preganjani ali revni, deležni Božjega usmiljenja in nagrade v nebesih. Nasprotno pa bodo tisti, ki so na tem svetu bogati, močni ali prevzetni, soočeni z Božjo sodbo in kaznijo. Ta citat nas spodbuja, da ne sodimo po zunanjih merilih, ampak po srcu in po veri. Ko svoje delo ocenjujemo le z zaslužkom in ne s sposobnostjo, da drugemu naredimo kaj dobrega, je naše življenje zgrajeno na pesku. Vedno smo nezadovoljni, ker se bo vse, kar si bomo pridobili, pogrezalo v pesek. Kdor pa dela iz ljubezni, ima svoje življenje zgrajeno na skali, ki je trdna in noben vihar je ne poruši.

 

 

                                                                                                     Jože Č.