Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Hoja za Kristusom zahteva odpoved

   Tisti čas je Jezus začel svojim učencem razodevati, da bo moral iti v Jeruzalem in veliko pretrpeti od starešin, vélikih duhovnikov in pismoukov, da bo moral biti umorjen in tretji dan vstati. Peter pa ga je vzel k sebi in mu začel braniti: »Bog ne daj, Gospod! To se ti nikakor ne sme zgoditi!« On pa se je obrnil in rekel Petru: »Poberi se! Proč od mene, satan! V spotiko si mi, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak kar je človeško.«

   Tedaj je Jezus rekel svojim učencem: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešíti svoje življenje, ga bo izgubil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kaj namreč koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi? Ali kaj bo dal človek v zameno za svoje življenje? Sin človekov bo namreč prišel v veličastvu svojega Očeta s svojimi angeli in takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu.«

 

Mt 16,21-27

 

NOSITI KRIŽ

   »Kaj namreč koristi človeku, če si ves svet pridobi, svoje življenje pa zapravi!« je Jezus rekel apostolom, ki niso razumeli njegove napovedi, da bo moral biti umorjen in tretji dan vstati. Mi bi radi zadržali samo lepe trenutke in najboljše izkušnje, do katerih smo se dokopali, vendar je pravo življenje veliko bolj pestro, prepleteno z zmagami in padci, z močno voljo in razočaranji. Vsakdo se mora bojevati in vsak dan znova pomisliti, komu bo dal prednost: Bogu ali vladarju teme. Končna zmaga nas čaka šele na koncu poti, ko bo Jezus prišel v svojem veličastvu in takrat bo vsakemu povrnil po njegovem delu. Zato se ne bojmo in s svojo vero pogumno vztrajajmo do konca.

   Jezus nam ne ponuja lagodnega življenja, ampak boj proti slabemu, ki nas od vseh strani nagovarja in nam kaže podobo idealnega življenja, povezanega z užitki tega sveta, ki nas odvračajo od dela za dobro vseh ljudi. Sebičnost in samozadostnost sta v današnjem svetu pogost pojav. Toda Jezus ponuja drugo pot, ki vodi v večno življenje: »Če kdo hoče hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj!« Odpoved sebičnosti je precej težka, ampak če se ozremo na Jezusa, je tudi ta lažja. Križi in težave nas spremljajo vse življenje, saj živimo v svetu, kjer so vojne, bolezni, lakota, razne prevare in drugo zlo stalnica. Težko je iti skozi ta svet, če nimamo svojega prijatelja Jezusa, ki nam pomaga premagovati težave in hudobijo tega sveta. On nam ponuja križ, takšnega po naši meri in nam ga tudi pomaga nositi, samo zaupati moramo vanj in verjeti, da z vero zmoremo vse.

   Prerok Jeremija je o svojem poklicu za preroka zapisal: »Zapeljal si me, Gospod, in dal sem se zapeljati!« Bog ni zapeljivec, ki nas hoče prevarati, kajti kogar on izbere za takšno posebno nalogo, mu nakloni tudi potrebne milosti in darove, da je zaupano nalogo sposoben izpeljati. Ko Bog pokliče in te nagovori, se težko upreš njegovemu klicu, ne moreš mu ugovarjati, ker Bog ve, kaj je zate najbolje. Zato nas kliče v različne službe, da služimo človeku, čeprav je to včasih težko, nam pomaga nositi križ in nam da moč, da svoje poslanstvo izpolnimo. Zato prosimo Gospoda, da nam da potrebnih milosti, da bi s celim srcem služili sočloveku in da bi bili dobro orodje v njegovih rokah.

 

                                                                              Jože Č.