Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Jezus obljubi Petru ključe kraljestva

   Ko je tisti čas Jezus prišel v pokrajino Cezarêje Filípove, je spraševal svoje učence: »Kaj pravijo ljudje, kdo je Sin človekov?« Rekli so: »Eni, da je Janez Krstnik, drugi, da Elija, spet drugi, da Jeremíja ali eden izmed prerokov.« Dejal jim je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Simon Peter je odgovóril; rekel mu je: »Ti si Kristus, Sin živega Boga.« Jezus pa mu je dejal: »Blagor ti, Simon, Jonov sin, kajti tega ti nista razodela meso in kri, ampak moj Oče, ki je v nebesih. Jaz pa ti povem: Ti si Peter, Skala, in na tej skali bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala. Dal ti bom ključe nebeškega kraljestva; kar koli boš zavezal na zemlji, bo zavezano v nebesih; in kar koli boš razvezal na zemlji, bo razvezano v nebesih.« Tedaj je učencem naróčil, naj nikomur ne povedo, da je on Kristus.

 

Mt 16,13-20

 

KDO JE JEZUS KRISTUS

   "Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Jezus v današnjem evangeliju sprašuje svoje učence. Prej je že izvedel za mnenje ljudi, sedaj pa je hotel izvedeti, kaj mislijo o njem njegovi najbližji. Osebni odgovor vedno zahteva opredelitev, ki ne more biti nekaj, kar ti trenutno pade na pamet. Osebno mnenje o določeni osebi, s katero smo zelo povezani, govori o posledicah, ki jih je ta oseba pustila v našem življenju. Če bi nam Jezus sedaj postavil enako vprašanje, kaj bi mu rekli? Kaj mi pomeni Jezus? Kako bi odgovoril? Ali sem zvesti Jezusov učenec, ali pa mi druge stvari pomenijo več? Morda se bojim priznati resnico, da mi Jezus pomeni največ v življenju, ker se bojim, da me bodo ljudje gledali postrani in me imeli za slaboumnega, »cerkveno miš« in se me izogibali.

   Petrov odgovor na Jezusovo vprašanje je jasen: »Ti si Kristus, Sin živega Boga!« Jezus je zelo zadovoljen z njegovim odgovorom, vendar mu pojasni, da ta odgovor ni plod njegovega človeškega razmišljanja, ampak mu ga je razodel nebeški Oče. Čeprav je, podobno kot marsikdo izmed nas, v Jezusu videl izredno sposobnega človeka, odličnega zdravnika, osebo, ki se je z vsem srcem zavzemala za dobro sočloveka, predvsem za uboge, osamljene in odrinjene iz družbe. Jezus je vse to in hkrati veliko več: on je naš odrešenik, ki nas vodi v nebesa. In to je bistvo razumevanja Jezusa, kajti on nas je prišel odrešit, nas osvobodit iz okov Satana, ki nas hoče uničiti. In Jezus nas ne pusti samih, tudi danes nas rešuje v naših stiskah, samo zaupati je treba v njegovo Božjo moč in pomoč. Postaviti ga je treba na vrh naše lestvice vrednot, tudi pred družino in denar. Bog je tisti, ki nam vse daje in nas podpira na naši poti skozi življenje. Odprimo se njegovi milosti, ki jo deli vsakomur, ki jo hoče.

     Apostol Pavel v pismu Rimljanom razmišlja o Bogu: »Kako nedoumljivi so Gospodovi sklepi in neizsledljiva njegova pota!« Božja pota so vedno skrivnostna in njegove misli so visoko nad našimi mislimi. Razume jih lahko le tisti, ki veruje in sprejme Jezusa za svojega vodnika. Božji otroci smo, kar v odnosu do Boga v nas ustvarja družinsko zavest. Zavest, da živimo v Božji družini. Daroval nam je Svetega Duha. Ko ga sprejmemo, nam pokaže, da smo v Jezusu Kristusu Božji sinovi in hčere. Človekovo srce si sploh ni sposobno zaželeti tako velikega Božjega zaklada, ki ga je od njega prejelo. Bog nam je razodel, da je Božje bistvo neskončna, večno nova ljubezen, ki je trpljenje ne more razdejati.

 

 

                                                                                      Jože Č.