Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Nebeško kraljestvo je podobno zakladu

   Tisti čas je rekel Jezus množicam: »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo.

   Nebeško kraljestvo je tudi podobno trgovcu, ki išče lepe bisere. Ko najde en sam dragocen biser, gre in proda vse, kar ima, in ga kupi.

   Nadalje je nebeško kraljestvo podobno mreži, ki jo vržejo v morje in zajame ribe vseh vrst. Ko se napolni, jo potegnejo na obrežje, sedejo in odberejo dobre v posodo, slabe pa poméčejo proč. Tako bo ob koncu sveta: prišli bodo angeli in ločili hudobne od pravičnih. Pahnili jih bodo v ognjeno peč. Tam bo jok in škripanje z zobmi. Ste doumeli vse to?«

   Rekli so mu: »Smo.«
   Tedaj jim je dejal: »Zato je vsak pismouk, ki je postal učenec nebeškega kraljestva, podoben hišnemu gospodarju, ki prinaša iz svojega zaklada novo in staro.«

Mt 13.44-52

 

DAJ NAM RAZUMNO IN POSLUŠNO SRCE

   »Nebeško kraljestvo je podobno zakladu, skritemu na njivi, ki ga je nekdo našel in spet skril. Od veselja nad njim je šel in prodal vse, kar je imel, in kupil tisto njivo!« To je povedal Jezus v eni od svojih prilik, da bi nam pokazal, kako dragoceno je to kraljestvo. Kajti kdor ga najde, najde vse, kar potrebuje za srečno življenje. Nebeško kraljestvo ni nekaj, kar bi bilo daleč od nas ali po smrti. Je že tu in zdaj, v naših srcih, če sprejmemo Božjo ljubezen in jo delimo z drugimi. Nebeško kraljestvo je Božja navzočnost med nami, ki nam daje mir, veselje, upanje in smisel. Da bi ga odkrili, moramo biti pripravljeni žrtvovati svoje sebične želje in se odpreti Božji volji. Tako kot je tisti človek prodal vse, kar je imel, da bi kupil njivo z zakladom, tako moramo tudi mi dati Bogu prvo mesto v našem življenju in se odpovedati vsemu, kar nas ovira na poti k njemu. Ne bojmo se te izbire, saj nam Bog ne odvzame ničesar, ampak nam daje vse.

   Tak zaklad je naša vera. Ali smo pripravljeni zaradi večnega življenja pustiti vse, kar nas preveč veže na trenutni uspeh in ugodje, če vemo, da nam bo to škodovalo? Smiselno, človeka vredno življenje, je največji zaklad, zato bi morali povsod iskati priložnost, da se izkažemo kot pošteni državljani in dobri kristjani. Vse, kar je povezano s sebičnostjo, nas oddaljuje od Boga. Svojo vero moramo nadgrajevati z novimi izkušnjami in zavedanjem njegove bližine in skrbi za nas. Rastemo celo življenje, včasih bolj z majhnimi koraki, kakšenkrat pa upamo tvegati kaj več. Učenec nebeškega kraljestva je tudi odprt za nove izzive in priložnosti, ki jih Bog postavlja pred njega. On ne živi v preteklosti ali prihodnosti, ampak v sedanjosti, kjer se srečuje z Božjo ljubeznijo in milostjo. Ne zavrača ničesar, kar je koristno in dragoceno, ampak to sprejema in vrednoti. Tako lahko bogati svoje znanje in izkušnje ter jih deli z drugimi. Zakladnica modrosti je vir navdiha in razsvetljenja za vse, ki iščejo smisel in smer v življenju.

   Kralj Salomon je prosil Boga: »Daj svojemu služabniku poslušno srce. Da bo znal vladati tvojemu ljudstvu in razločevati med dobrim in hudim!« Kako lepa prošnja, ki je izziv za marsikoga tudi danes. Tudi mi prosimo, da ne bi bili v svojih odnosih preveč avtoritarni in da bi bili sposobni vedno videti, kaj je dobro in kaj slabo tako za nas, kot tudi za naše bližnje. Salomon je bil znan po svoji pravičnosti, pronicljivosti in razsodnosti. Njegova slava se je razširila po vsem svetu in mnogi so prihajali k njemu po nasvet in pomoč. Salomon je zgradil veličasten tempelj v Jeruzalemu, kjer je častil Boga in skrbel za svoje ljudstvo. Tudi mi prosimo Gospoda za modrost, da bomo v današnjih težkih časih znali presoditi, kaj je prav in kaj narobe, in imeli pogum, da zagovarjamo krščanske vrednote.

 

                                                                                     Jože Č.