Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus je krotak in v srcu ponižen

   Tisti čas je Jezus spregovóril in rekel: »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa malim. Da, Oče, kajti tako ti je bilo všeč. Vse mi je izročil moj Oče in nihče ne pozna Sina, razen Očeta, in nihče ne pozna Očeta, razen Sina in tistega, komur hoče Sin razodeti.

   Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vam bom dal počitek. Vzemite nase moj jarem in učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam; kajti moj jarem je prijeten in moje breme je lahko.«

Mt 11,25-30

 

BODIMO KROTKI IN PONIŽNI

   »Glej tvoj kralj prihaja k tebi, pravičen je in zmagovit, krotak je in jezdi na osličku!« To je napoved preroka Zaharija, katero je izpolnil Jezus, ko je vstopil v Jeruzalem na cvetno nedeljo. Doživel je veličasten sprejem, a navdušeno vzklikanje je bilo le privid, kajti isti ljudje bodo čez nekaj dni vzklikali: »Križaj ga!« S tem je pokazal, da ni prišel kot zemeljski vladar, ampak kot nežni in usmiljeni Odrešenik. Njegova moč ni v orožju ali nasilju, ampak v ljubezni in resnici. On je kralj miru in pravičnosti, ki želi osvoboditi svoje ljudstvo od greha in smrti. Njegova moč ni v orožju ali nasilju, ampak v ponižnosti in usmiljenju. Njegovo kraljestvo ni od tega sveta, ampak je v srcih tistih, ki mu sledijo.

   »Učite se od mene, ker sem krotak in v srcu ponižen, in našli boste počitek svojim dušam!« nas Jezus nagovarja v današnjem evangeliju. Za zgled je postavil samega sebe in pri tem izpostavil krotkost in ponižnost, dve pomembni kreposti, ki sta aktualni tudi danes. Krotkost in ponižnost nimata namreč nič skupnega s klečeplazenjem in zaničevanjem samega sebe, ravno nasprotno, krotak je lahko le tisti, ki dobro pozna svojo sončno in senčno plat, ponižen pa je tisti, ki se zaveda svojih prednosti in sposobnosti, a se zaradi tega ne povišuje nad druge. V tem stavku nas Jezus vabi, da se zgledujemo po njegovem zgledu ljubezni, ponižnosti in poslušnosti Bogu. Jezus nam obljublja, da bomo našli počitek svojim dušam, če bomo hodili po njegovi poti. To pomeni, da bomo doživeli mir, veselje in upanje, ki jih svet ne more dati. On je naš učitelj in prijatelj, ki nam ponuja svojo milost in mir. Če se odpremo njegovemu vodstvu in sprejmemo njegovo breme, ki je lahko in sladko, bomo našli počitek svojim dušam, ki ga svet ne more dati.

     »Slavim te, Oče, Gospod neba in zemlje, ker si to prikril modrim in razumnim, razodel pa malim!« se je Jezus v molitvi zahvalil svojemu Očetu. Jezusa so kot odrešenika sprejeli neuki, zapostavljeni in javni grešniki. Ljudje na vodilnih položajih so ga zavrgli, ker ni bil v skladu z njihovimi prepričanji. Te besede je izrekel Jezus, ko je videl, kako so se njegovi učenci veselili nad čudeži, ki so jih delali v njegovem imenu. Jezus je hvalil Očeta, ker je pokazal svojo ljubezen in moč tistim, ki so mu zaupali in ga sprejeli. Jezus je tudi poudaril, da je potrebna ponižnost in otroška vera, da bi spoznali Božje skrivnosti. Jezus nas vabi, da bi bili kot otroci, ki se zanašajo na Očeta in ga slavijo za vse dobro, kar nam daje. Jezus nas vabi, da postanemo kot otroci, ki zaupajo svojemu Očetu in se veselijo njegovih darov. Tako bomo lahko spoznali Božjo voljo in jo izpolnjevali v svojem življenju.

 

                                                                                     Jože Č.