Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Kdor ne sprejme svojega križa, ni vreden Kristusa

   Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Kdor ima očeta ali mater rajši kakor mene, ni mene vreden; in kdor ima sina ali hčer rajši kakor mene, ni mene vreden. Kdor ne sprejme svojega križa in ne hodi za menoj, ni mene vreden. Kdor najde svoje življenje, ga bo izgubil, in kdor izgubi svoje življenje zaradi mene, ga bo našel. Kdor sprejme vas, sprejme mene; in kdor sprejme mene, sprejme tistega, ki me je poslal. Kdor sprejme preróka, ker je ta prerok, bo dobil plačilo preróka; in kdor sprejme pravičnega, ker je ta pravični, bo dobil plačilo pravičnega. Kdor dá piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je moj učenec, resnično, povem vam, ne bo izgúbil svojega plačila.«

Mt 10,37-42

 

KLIC LJUBEZNI

   "Kdor ima očeta ali mater rajši kakor mene, ni mene vreden!" je izjava, ki jo je Jezus izrekel svojim učencem, ko jim je napovedal svoje trpljenje in smrt. Trde so te besede, tudi apostoli jih niso razumeli. Radi imamo svoje starše, vendar se moramo zavedati, da so oni samo podaljšana Božja roka. Bog nas je imel najprej rad, hotel je, da se rodimo, zaupal nam je poslanstvo in ima z nami načrte, kako bomo skupaj z njim gradili Božje kraljestvo. Zato mora biti Bog na prvem mestu in vse drugo, kar potrebujemo za lepo in srečno življenje, bomo prejeli kot dodatek. Želi nam povedati, da je ljubezen do Jezusa najvišja vrednota, ki presega vse človeške vezi in odnose. Kdor hoče slediti Jezusu, mora biti pripravljen zapustiti vse, kar mu je drago na tem svetu, in se popolnoma predati njegovi volji. To ne pomeni, da moramo sovražiti svoje starše ali družino, ampak da moramo imeti prednostno ljubezen do Jezusa, ki je naš Odrešenik in Gospod.

   "Kdor mene sprejme, sprejme tistega, ki me je poslal!" Ta stavek je iz evangelija po Marku, kjer Jezus uči svoje učence o pomenu gostoljubnosti in ponižnosti. Pove jim, da kdor sprejme otroka v njegovem imenu, sprejme njega. In kdor njega sprejme, sprejme tistega, ki ga je poslal. S tem Jezus poudarja, da je on poslanec Boga Očeta in da je njegovo poslanstvo povezano z ljubeznijo do najmanjših in najbolj ranljivih. Jezus nas vabi, da ga sprejmemo v svoja življenja in da ga prepoznamo v obrazih svojih bratov in sester. Pomeni, da je Jezus povezan z Očetom in da ima njegovo pooblastilo. Kdor sprejme Jezusa, sprejme tudi Očeta in njegovo ljubezen. Kdor pa zavrne Jezusa, zavrne tudi Očeta in njegovo voljo. Zato je pomembno, da smo odprti za Jezusovo sporočilo in da ga živimo v vsakdanjem življenju.

   Jezus je rekel učencem; »Kdor da piti samo kozarec hladne vode enemu izmed teh malih, ker je moj učenec, resnično povem, da ne bo izgubil svojega plačila!« Odlomek govori o pomenu usmiljenja in gostoljubja. Jezus spodbuja svoje učence, naj bodo pripravljeni pomagati tistim, ki so potrebni, tudi če je to le majhna gesta. S tem pokažejo svojo ljubezen do Boga in do bližnjega. Jezus obljublja, da bo Bog nagradil vsako dobro delo, ki ga storijo njegovi učenci. Naša vera ni toliko v lepih besedah, ampak predvsem v preprostih majhnih delih ljubezni.

 

 

                                                                                     Jože Č.