Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus nam vliva pogum

   Tisti čas je rekel Jezus svojim apostolom: »Ne bojte se ljudi! Nič ni zakritega, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo. Kar vam pravim v temi, povejte pri belem dnevu; in kar slišite na uho, oznanite na strehah. Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti. Bojte se rajši tistega, ki more dušo in telo pogubiti v pekel! Ali ne prodajajo dveh vrabcev za en novčič? In vendar nobeden od njiju ne pade na zemljo brez vašega Očeta. Vam pa so celo vsi lasje na glavi prešteti. Ne bojte se torej! Vredni ste več kakor veliko vrabcev. Vsakega torej, ki me bo priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Kdor pa me bo zatájil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatájil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.«

 

Mt 10,26-33

 

BOG BDI NAD NAMI

   V današnjem evangeliju beremo: »Ne bojte se ljudi! Nič ni zakrito, kar se ne bo razodelo, in skritega, kar se ne bo spoznalo!« Vsaka stvar, ki jo skušamo zakriti, se slej ko prej razkrije in takrat smo ponosni ali pa hodimo z povešeno glavo. Nekdo hoče na skrivaj delati dobro in ko se to razkrije, marsikdo reče: »To ni moja zasluga!« Jezus ni nič skrival pred farizeji in pismouki, zato je zaradi čistosti svojega srca tvegal, da ga bodo uničili. In vendar je bilo njegovo uničenje samo navidezno oziroma v slavo vsemogočnega Boga. Jezus je napovedal preganjanje in trpljenje zaradi njegovega imena. Učence je spodbujal, naj ne izgubijo poguma in vere, saj bo Bog razkril resnico in pravičnost. Jezus jim je tudi obljubil, da jim bo dal modrost in moč, da bodo lahko pričevali o njem pred ljudmi. Jezus tudi nas vabi, da zaupamo njegovi besedi in sledimo njegovemu zgledu ljubezni in poguma.

   Jezus nas tudi opominja: »Ne bojte se tistih, ki umorijo telo, duše pa ne morejo umoriti!« Naše telo je krhko in razpadljivo, kdor pa se trudi, da bi imel pravega duha in mirno vest, se mu ni treba ničesar bati. Vstali ne bomo s tem krhkim telesom, ampak s poveličanim telesom. To je spodbudno sporočilo za vse kristjane, ki se soočajo z nasprotovanjem, preganjanjem ali trpljenjem zaradi svoje vere. Jezus nam zagotavlja, da nas naš nebeški Oče ljubi in skrbi za nas bolj kot za mnogo vrabcev. Naša vrednost ni odvisna od tega, kaj mislijo ali delajo drugi ljudje, ampak od tega, da smo Božji otroci. Naša duša je nesmrtna in ne more biti uničena s človeškim nasiljem. Naša prihodnost je v Božjih rokah in nihče nam ne more vzeti upanja na večno življenje.

   Jezus pa nas tudi opozarja: »Vsakega torej, ki bo mene priznal pred ljudmi, bom tudi jaz priznal pred svojim Očetom, ki je v nebesih. Kdor pa bo mene zatajil pred ljudmi, ga bom tudi jaz zatajil pred svojim Očetom, ki je v nebesih.« To pomeni, da moramo biti pogumni in zvesti pričevalci evangelija v vsakem položaju. Ne smemo se sramovati ali skrivati svoje vere, ampak jo javno izpovedovati in živeti. To je naša dolžnost in naša čast kot kristjanov. Tako bomo pokazali svojo ljubezen do Jezusa in do svojih bratov in sester v veri. Jezus nas kliče k zaupanju in pogumu. On je z nami in nas nikoli ne zapusti. On je naš Odrešenik in naš Gospod.

 

                                                                                     Jože Č.