Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam

   Pod noč tistega dne, prvega v tednu, ko so bila vrata tam, kjer so se učenci zadrževali, iz strahu pred Judi zaklenjena, je prišel Jezus, stopil mednje in jim rekel: »Mir vam bodi!« In ko je to rekel, jim je pokazal roke in stran. Učenci so se razveselili, ko so videli Gospoda. Tedaj jim je Jezus spet rekel: »Mir vam bodi! Kakor je Oče mene poslal, tudi jaz vas pošiljam.« In ko je to izrekel, je dihnil vanje in jim dejal: »Prejmíte Svetega Duha! Katerim grehe odpustite, so jim odpuščeni; katerim jih zadržite, so jim zadržani.«

Jn 20,19-23

 

SPREJMIMO POSLANSTVO

   Na binkošti se je zgodil velik čudež. Moč Svetega Duha je prišla nad apostole in jim odprla čisto novo razsežnost. Nihče si ni predstavljal, da bi se lahko zgodilo kaj takšnega. O tem nam poročajo Apostolska dela v začetku 2. poglavja.: »Vsi so bili napolnjeni s Svetim Duhom in začeli so govoriti v tujih jezikih, kakor jim je Duh dajal izgovarjati.« Ljudje so jih razumeli v svojem jeziku. Drugi prisotni so se čudili tem dogodkom in niso razumeli, kaj se dogaja. Nekateri so opazili samo zunanja znamenja, a to ni dovolj. Zato so se norčevali, rekoč: »Sladkega vina so se napili!« To povzroča popolna predaja Božjemu Duhu. Opija nas z ljubeznijo, podobno zaljubljenosti, ko je edino, kar je pomembno, ljubezen in tisto, kar ljubimo.

   V evangeljskem odlomku je najprej opisana izkušnja vstajenja. Jezus postane navzoč v skupnosti. Niti zaprta vrata mu ne preprečijo, da ne bi bil med tistimi, ki ga ne prepoznajo. Tudi danes se dogaja enako! Ko smo zbrani, tudi če so vsa vrata zaprta, je med nami! In tudi danes bo njegova prva beseda: "Mir z vami!" Na rokah in strani ima znamenja trpljenja. Vstali Gospod je križani Gospod! Jezus, ki je z nami v skupnosti, ni slavni Jezus, ki ne bi imel nič skupnega z življenjem ljudi. On je tisti, ki je prišel na našo zemljo in nosi znamenja trpljenja. Danes jih najdemo v trpljenju ljudi. To so znamenja lakote, mučenja, vojn, bolezni, nasilja in nepravičnosti ... Jezus je dihnil v zbrane učence in rekel: "Sprejmite Svetega Duha." Z njegovo pomočjo lahko opravljamo

poslanstvo, ki nam ga je zaupal. Osrednja točka poslanstva miru je v odpuščanju in v prizadevanju za premagovanje ovir, ki nas ločujejo. Ta moč odpuščanja in sprave je dana učencem. Odpuščanje je učinek delovanja Svetega Duha.

     Prihod Svetega Duha je vedno povezan s poslanstvom. Zakrament svete birme nas utrdi v veri in nas naredi za odgovorne kristjane. Po birmi smo poslani, da povsod, kjer smo, pričujemo za Božje kraljestvo. Za prihod Svetega duha je treba narediti prostor v srcu. Tam mora vladati mir, tam moramo biti odprti za Božjo milost. Zato bodimo vedno pripravljeni odpreti svoje srce, da nam more Bog zaupati poslanstvo, ki ga moramo uresničiti v življenju. Če se bomo odprli Božjemu Duhu, bomo mogli slišati in videti njegove namige ter doumeli, kako uporabiti svoje talente v blagor ljudi, ki jih srečujemo na svoji življenjski poti.

 

                                                                                             Jože Č.