Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Na Jezusovo prošnjo prejmemo Duha Tolažnika

   Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi; jaz pa bom prosil Očeta in dal vam bo drugega Tolažnika, da bo ostal pri vas vekomaj: Duha resnice, ki ga svet ne more prejeti, ker ga ne vidi in ne pozna. Vi ga poznate, ker ostaja pri vas in bo v vas. Ne bom vas zapústil sirot, prišel bom k vam. Še malo in svet me ne bo več videl, vi pa me boste videli, ker jaz živim in živeli boste tudi vi. Tisti dan boste spoznali, da sem jaz v Očetu in vi v meni in jaz v vas. Kdor ima moje zapovedi in se jih drži, ta me ljubi; kdor pa me ljubi, tega bo ljubil moj Oče, in tudi jaz ga bom ljubil in se mu razodél.«

 

Jn 14,15-21

 

JEZUS JE Z NAMI

    Današnja Božja beseda nas vabi k temu, da spoznamo moč Svetega Duha in se mu odpremo, da bo mogel biti z nami in v nas. V Apostolskih delih beremo, da je Filip prišel v glavno mesto Samarije, kjer so mu množice prisluhnile. Njegove besede so spremljala tudi dejanja: čudeži in ozdravljenja. Ko sta to slišala Peter in Janez sta hitro prišla v Samarijo in polagala roke na vse, ki so bili že krščeni, niso pa še prejeli Svetega Duha. Jezus je namreč obljubil, da bo prišel Sveti Duh in jih učil vsega ter jim razodeval veličino Božje ljubezni do nas. In če nas Bog tako ljubi, potem moramo tudi mi ljubiti njega v svojih bratih in sestrah.

    Jezus nas v evangeliju spodbuja k ljubezni, ki se odraža v spolnjevanju njegovih zapovedi. Sam Pravi: »Če me ljubite, boste spolnjevali moje zapovedi!« V tem je resnična ljubezen. Apostol Pavel pravi, da je ljubezen največja krepost, kajti v sebi povzema vse, kar je v človeku najboljše in najplemenitejše. Kdor ima Jezusa rad, se mu ni treba bati. Ko smo z Bogom, smo vedno na varnem. S tem, da nam Bog nekaj zapoveduje, pokaže, kako nas ima rad in skrbi za nas, da ne bi padli v past, ki bi nas naredila nesrečne. Kogar imaš rad, ga upoštevaš in se trudiš, da lepega prijateljstva ne bi porušil. Jezus nas ima iskreno rad. Ko to začutimo, se trudimo, da bi to ljubezen delili z drugimi. Sicer pa velja pravilo: vračajo se nam iste stvari, kot jih sami dajemo: ljubezen ali prezir, spoštovanje ali nezaupanje. Če je v nas Sveti Duh, se bomo z lahkoto odločali za to, da bomo delali dobro in z ljubeznijo »služili« bratom in sestram, ki so z nami na poti. To je naloga Jezusovega učenca in k njej nas spodbuja Sveti Duh, po katerem ostaja Jezus med nami in v nas vse dni do konca sveta.

    Tudi apostol Peter nas v svojem prvem pismu spodbuja: »Vselej bodite vsakomur pripravljeni odgovoriti, če vas vpraša za razlog upanja, ki je v vas. Vendar pa odgovarjajte krotko in spoštljivo!« O svoji veri je potrebno govoriti, vendar na tak način, da drugih ne žalimo in jih zaradi njihove nevere ne ponižujemo. Vera je dar, ne pa nekaj, kar si lahko pridobimo s svojim prizadevanjem. Zato molimo za vse, ki iščejo vero, da bi jo našli. Gospod, pomagaj nam, da se bomo v urah dvomov in trpljenja v molitvi zatekali po pomoč Svetemu Duhu, ki je sedaj naša tolažba in pomoč v preizkušnjah.

 

                                                                                      Jože Č.