Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Jezus dopolnjuje postavo

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Resnično, povem vam: Dokler ne preideta nebo in zemlja, ne bo prešla niti ena črka ali ena črtica postave, preden se vse ne zgodí. Kdor bo torej kŕšil eno od teh, pa čeprav najmanjših zapovedi in bo tako ljudi učil, bo najmanjši v nebeškem kraljestvu. Kdor pa jih bo izpolnjeval in učil, bo velik v nebeškem kraljestvu. Kajti povem vam: Če vaša pravičnost ne bo večja kakor pravičnost pismoukov in farizejev, ne pridete v nebeško kraljestvo.

   Slišali ste, da je bilo starim rečeno: ›Ne ubijaj! Kdor pa koga ubije, pride pred sodišče.‹ Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, zasluži, da pride pred sodišče. Kdor pa reče bratu ›tepec‹, zasluži, da pride pred véliki zbor; in kdor mu reče ›norec‹, zasluži, da pride v peklenski ogenj!

   Če torej prineseš svoj dar k oltarju in se tam spomniš, da ima tvoj brat kaj proti tebi, pústi dar tam pred oltarjem, pojdi in se najprej spravi z bratom, potem pa se vrni in daruj svoj dar. Spravi se hitro s svojim nasprotnikom, dokler si z njim še na poti, da te nasprotnik ne izroči sodniku, sodnik pa pazniku, da te vrže v ječo. Resnično, povem ti: Ne prideš od tam, dokler ne plačaš vse do zadnjega novčiča.

   Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ne prešuštvuj!‹ Jaz pa vam pravim: Kdor koli s poželenjem gleda žensko, je v srcu že prešuštvoval z njo.

   Če te desno oko pohujšuje, ga iztakni in vrzi od sebe; kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi bilo vse tvoje telo vrženo v pekel. In če te desna roka pohujšuje, jo odsekaj in vrzi od sebe, kajti bolje je zate, da izgubiš en del telesa, kakor da bi vse tvoje telo prišlo v pekel.

   Rečeno je bilo: ›Kdor se loči od svoje žene, naj ji dá ločitveni list.‹ Jaz pa vam pravim: Kdor se loči od svoje žene, razen če zveza ni bila zakonita, je kriv, da ona prešuštvuje. In kdor se z ločeno ožéni, prešuštvuje.

   Dalje ste slišali, da je bilo starim rečeno: ›Ne prisegaj po krivem; izpolni pa, kar si prisegel Gospodu!‹ Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte! Ne pri nebu, ker je Božji prestol, ne pri zemlji, ker je podnožje njegovih nog, ne pri Jeruzalemu, ker je mesto vélikega kralja. Tudi pri svoji glavi ne prisegaj, ker niti enega lasu ne moreš narediti belega ali črnega. Vaš ›da‹ naj bo ›da‹, in vaš ›ne‹ naj bo ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega.«

Mt 5,17-37

 

ZAPOVEDI NISO TEŽKE

    V današnji Božji besedi je govora o zapovedih in o pravičnosti. Izpolnjevanje zapovedi ni stvar prisile. Sirah pravi: »Če hočeš, boš izpolnjeval zapovedi, in zvestobo ohraniti je stvar tvoje dobre volje.« Bog nam daje zapovedi, ker je življenje po zapovedih dobro in človeka varuje pred slabimi odločitvami, ki prinašajo v družbo razdor in druge neprijetnosti. Nihče ne more nikomur vsiliti načina obnašanja, zato se tudi ne moremo izgovarjati, da so drugi krivi, da smo takšni, kot smo. Imamo veliko ponudbe, ki jo ponuja svet, vendar se moramo sami pravilno odločiti in izbrati pot, ki vodi v življenje.

    Jezus je rekel: »Ne mislite, da sem prišel razvezovat postavo in preroke; ne razvezovat, temveč dopolnit sem jih prišel!« Pravila morajo biti, vendar nimajo vrednosti sama po sebi. Pravila so vedno v službi človeka. Kadar ni tako, so podobna okovom, ki nas stiskajo in nam jemljejo dostojanstvo. Jezusova dopolnitev pravil je v tem, da je pri vsakem dejanju zelo pomembno, kaj se skriva v ozadju: nekomu narediš dobro ali zato, ker mu iskreno želiš pomagati, ali pa zato, da se boš pojavil v medijih kot dobrotnik človeštva. Bog ne gleda toliko na dejanje kot tako, ampak bolj na to, kaj se skriva v našem srcu. Jezus nas tudi opozarja, naj bomo pravični in naj se ne ravnamo po zgledu pismoukov in farizejev, ki so nalagali ljudem vedno nova bremena in zapovedi, ki pa niso imele Božjega izvora. Jezus zelo jasno pove, da le izpolnjevanje zapovedi še ni dovolj. Zapovedi so dane, da bi nas pripeljale v življenje z Bogom. Lahko smo postali popolni, nimamo nobenega greha, nismo nobenemu škodili …, v nebesa še vedno ne bomo šli zaradi svoje neoporečnosti, ampak zato, ker živimo z Bogom.

    Jezus je zelo jasno povedal, da je treba izpolnjevati bistvo Božje postave. Božje zapovedi so resnične in pravične, ker izhajajo iz njegove ljubezni, dobrote in svetosti. To so zapovedi milosti, ljubezni in svobode. Jezus je učil, da je potrebno spoštovati in upoštevati Božje zapovedi: spoštovati Boga, Gospodov dan, starše, življenje, lastnino, dobro ime druge osebe, sebe in bližnjega. Spoštovanje in udejanjenje Božjih zapovedi je

pot ljubezni − ljubezni do Boga in bližnjega. Bog nam daje milost, pomoč in moč, da bi ljubili, kot ljubi on, odpuščali, kot odpušča on, mislili in sodili, kot sodi on, ter delovali, kot deluje on, z usmiljenjem, ljubeznivostjo in dobroto. Zato prosimo Gospoda milosti, naj nam pomaga, kajti sami od sebe smo slabotni in si ne upamo ali ne zmoremo dati sebe Bogu popolnoma na razpolago.

 

                                                              Jože Č.