Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Blagor ubogim v duhu

   Ko je tisti čas Jezus zagledal množice, se je povzpel na goro. Sédel je in njegovi učenci so prišli k njemu. Odprl je usta in jih učil: »Blagor ubogim v duhu, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor žalostnim, kajti potolaženi bodo. Blagor krotkim, kajti deželo bodo podedovali. Blagor lačnim in žejnim pravičnosti, kajti nasičeni bodo. Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli. Blagor čistim v srcu, kajti Boga bodo gledali. Blagor tistim, ki delajo za mir, kajti imenovani bodo Božji sinovi. Blagor tistim, ki so zaradi pravičnosti preganjani, kajti njihovo je nebeško kraljestvo. Blagor vam, kadar vas bodo zaradi mene zasramovali, preganjali in vse húdo o vas lažnivo govorili. Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko.«

 

Mt 5,1-12

BLAGOR VAM

    Današnji evangelij nam predstavi neminljivo sporočilo osmih blagrov. Kako drugačen bi bil svet, če bi živeli po teh načelih. Načela današnjega sveta so nasprotna, saj postavljajo drugačne vrednote, namesto blagra sočloveka na prvo mesto postavljajo samega sebe in svoj interes, ki ga nekdo želi doseči ne glede na žrtve. Jezus pa blagruje tiste, ki so zapostavljeni, na robu družbe, žalostni, krotki, čisti v srcu. V čem je moja prednost, če verujem? Ali sem res na boljšem od tistega, ki pravi: »Uživaj, samo enkrat živiš!« Da. Sem v veliki prednosti. V življenju nikoli nisem sam. Vedno imam spremljevalca, na katerega se lahko obrnem, mu zaupam svoje skrbi in on se ne oddalji, ostane z menoj, pa čeprav sem večkrat osoren, zadirčen, neprijazen, nemogoč. Jezus ostane z menoj tudi takrat, ko sem vstal »z levo nogo«, ko sem sit vsega, ko bi najraje kam pobegnil.

    Jezus nam govori: »Blagor vam!« Zbira nas ob oltarju, da odložimo svoja bremena, da se zazremo vanj in doživimo njegov mir. Pomembno je, da smo pripravljeni iskati njegovo bližino. Prerok Sofonija je v Božjem imenu govoril ljudstvu: »Iščite Gospoda, vsi ponižni v deželi!« Zdaj smo mi na potezi: po Bogu je treba hrepeneti in ga iskati. Nič nam ni vsiljeno, kajti ljubezen je svobodna, razdaja se tistim, ki jo sprejmejo in jo naprej širijo. Prava ljubezen je podobna vriskanju in skakanju od veselja, ker srečen ne moreš biti sam. Tudi Jezus v blagrih pravi: »Veselite in radujte se, kajti vaše plačilo v nebesih je veliko!« Kdor vztraja v sreči in nesreči, bolezni in zdravju, je lahko vesel za moč, ki mu jo Bog daje. Zato slavimo Boga in se veselimo uspehov drug drugega, kajti življenje je nezaslužen dar, sad iskrene Božje ljubezni.

    Jezus ni samo učil, temveč je njegovo življenje najboljša ponazoritev blagrov. Da bi bil dosleden v svojem nauku, se je Jezus sam odpovedal moči in časti, ter se sam pridružil ubogim, zapuščenim in nepomembnim na tem svetu. Ljubezniv je bil do ljudi, ki jih je ta svet odpisal. Doslednost življenja po blagrih je Jezusa privedla na Golgoto. Tudi nas vabi, da smo prijazni do tistih, ki jih svet zaničuje, da jim po svojih močeh pomagamo in tako vsaj malo olajšamo njihovo stisko. Jezus je to počel v polnosti, zato ga vsaj delno posnemajmo, kajti ta pot vodi v Božje kraljestvo. 

 

                                                                                                  Jože Č.