Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Našli so Marijo, Jožefa in dete; po osmih dneh so mu dali ime Jezus

   Tisti čas so pastirji pohiteli v Bêtlehem in našli Marijo, Jožefa in dete, položêno v jasli. Ko so to videli, so pripovedovali, kar jim je bilo rečeno o tem otroku. In vsi, ki so jih poslušali, so se začudili temu, kar so jim povedali pastirji.

   Marija pa je vse te besede ohranila in jih premišljevala v svojem srcu. In pastirji so se vrnili ter slavili in hvalili Boga za vse, kar so slišali in videli, tako, kakor jim je bilo povedano. Ko je bilo dopolnjenih osem dni in so dete obrezali, so mu dali ime Jezus, kakor je bil imenovan po angelu, preden je bil spočet v telesu.

Lk 2,16-21

 

KLIČIMO BOŽJI BLAGOSLOV

     Na začetku novega leta nas navdaja radovednost, negotovost in upanje. Kaj nam bo prineslo leto, ki je pred nami? Mir ali prepir, zdravje ali bolezen, osamljenost ali sprejetost, srečo ali nesrečo? Z Marijo, katere praznik obhajamo, prosimo za blagoslov v novem letu in za Božje usmiljenje: za nas in za vse ljudi, ki jih bomo v novem letu srečali ali imeli z njimi opravka. V preteklem letu smo marsikaj doživeli, lepega ali manj lepega. Vse to nam je bilo podarjeno, kot nam je podarjeno tudi življenje, ki ga živimo. Ali zmoremo biti hvaležni za neštete darove, ki smo jih prejeli v preteklem letu? Pogosto mislimo, da je vse samoumevno, vendar ni tako. Če le malo pogledamo okoli sebe, vidimo da se dogajajo razne hude reči, zato smo lahko Bogu hvaležni, da nas je obvaroval zla, ki ga je na tem svetu zelo veliko.

   Tudi božja beseda na ta dan kar kliče na nas Božji blagoslov. Tako v 4. Mojzesovi knjigi srečamo Aronov blagoslov: »Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir.« To so besede moči, poguma, upanja. Ne iluzornega upanja, ki temelji na krhkih človeških obljubah, ampak ima to upanje svoj razlog ravno v Božjem blagoslovu, blagoslovu, ki vsebuje največje voščilo, voščilo Cerkve vsakemu od nas, polno vsake ljubeče Gospodove zaščite, njegovo previdnostno pomoč. Klicanje blagoslova na ljudi okoli nas je pomembna krščanska naloga. Vsakomur želimo dobro, zato ga blagoslavljamo. Lepa stara navada je bila, da so starši pokrižali otroke, preden smo šli spat in s tem klicali nanje Božje varstvo tudi v temni noči.

   Voščilo tega blagoslova se je v polnosti uresničilo v ženi, v Mariji, ki je postala Božja Mati. V evangeliju po Luku beremo, da so pastirji pohiteli in šli v Betlehem, kjer so našli Marijo, Jožefa in dete. Pripovedovali so o sporočilu angelov. Evangelij pa sporoča: »Marija pa je vse te besede ohranila in jih premišljevala v svojem srcu.« To je bil Marijin stil: brez velikih besed vdana v Božjo voljo. Daleč od tega, da bi hotela razumeti ali obvladovati položaj, je Marija žena, ki zna shraniti, torej varovati in ohraniti v svojem srcu Božji mimohod. V roke Odrešenikove Matere Marije z otroškim zaupanjem izročimo svoje upe. Njej, ki je Mati vseh ljudi, zaupajmo krik po miru ljudi, ki jih zatirata vojna in nasilje, da bi pogum dialoga in sprave prevladal nad skušnjavo maščevanja, oblastnosti in pokvarjenosti.

 

                                                                                                  Jože Č.