Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Beseda je meso postala in se naselila med nami

   V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temí, a temà je ni sprejela. Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet.

   Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.

   Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Ta, ki bo prišel za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razlóžil.

Jn 1,1-18

 

VESELIMO SE

     Božični praznik je zaznamovan z veseljem. Že prerok Izaija je napovedal prihod Odrešenika: »Kako ljubke so na gorah noge glasnika, ki oznanja mir, prinaša veselo novico, oznanja rešitev …« In ta čas je napočil pred dva tisoč leti. Angel oznani preprostim betlehemskim pastirjem veselo novico, da se je rodil dolgo pričakovani Odrešenik. Pastirji se takoj odzovejo rekoč: »Pojdimo torej v Betlehem pogledat to, kar se je zgodilo in kar nam je sporočil Gospod!« Veselimo se torej kot ti preprosti pastirji in bodimo Bogu hvaležni za ta največji dar, ki ga poklanja človeštvu: za rojstvo našega Odrešenika. Poskušajmo tudi mi sprejeti ta Božji dar s tisto ponižnostjo in radostjo, kot so jo pokazali pastirji.

    V betlehemskih prenočiščih se ni našlo prostora, kjer bi Marija porodila dete, zato je bil Jezus rojen v hlevčku. K njemu so prihajali preprosti ljudje, pastirji, ki niso imeli veljave v takratni družbi. Tisti, ki so nekaj pomenili, se niso menili za revno družino, ki želi prenočiti. Nihče se ni zavedal veličine Božje skrivnosti. Tudi evangelist Janez začne evangelij: »V začetku je bila Beseda in beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog … V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temi, a tema je ni sprejela!« Bog je stvarnik vsega in v določenem trenutku je prišel med nas kot Luč, Pot in Resnica, vendar mnogi tega niso opazili in so Jezusa zavrgli. Tudi danes. Božični prazniki so za mnoge del preživele tradicije in priložnost, da je veseli december v nakupovanju in veseljačenju, brez prave vsebine, ki bi pustila globoke posledice za bolj smiselno življenje. Tudi danes mnogi živijo tako, kot da Boga ne potrebujejo. Zato je na svetu toliko zla vseh vrst.

    Tudi v današnjem svetu zanj ni prostora, saj ga mnogi izrivajo iz svojega življenja. Ne zavedajo se resnične vrednosti, ki jo prinaša prijateljstvo z njim. Jezus pa je še vedno med nami in nas vabi, da se trudimo delati dobro z ljubeznijo. Ne moremo mimo velikih del, ki so jih za človeštvo naredili tisti, ki so betlehemskemu otroku pripravili tople dom v svojem srcu. V teh dneh bo Gospod znova potrkal na vrata našega srca. Med nas prihaja v vsej preprostosti in nas vabi, da ga sprejmemo. Če mu bomo odprli svoje domove in svoja srca, bo vstopil in nam podaril svoj mir ter luč, ki bo razsvetljevala naša življenja.

 

                                                                                                    Jože Č.