Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus se bo rodil Mariji, Jožefovi zaročenki

   Z rojstvom Jezusa Kristusa je bilo takóle: Njegova mati Marija je bila zaročena z Jožefom; in preden sta prišla skupaj, se je izkazalo, da je noseča od Svetega Duha. Njen mož Jožef je bil pravičen in je ni hotel osramotiti, zato je sklenil, da jo bo skrivaj odslôvil. Ko je to premišljeval, glej, se mu je v sanjah prikazal Gospodov angel in rekel: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha. Rodila bo sina in daj mu ime Jezus, kajti on bo svoje ljudstvo odrešil grehov.« Vse to pa se je zgodilo, da se je izpolnilo, kar je Gospod rekel po preroku: Glej, devica bo spočela in rodila sina in imenovali ga bodo Emanuel, kar pomeni Bog z nami. Ko se je Jožef zbúdil, je stóril, kakor mu je naróčil Gospodov angel. Vzel je svojo ženo k sebi.

 

Mt 1,18-24

VELIKA SKRIVNOST

    Zadnja nedelja pred božičem nam v ospredje postavi skromnega, poštenega in pravičnega moža sv. Jožefa. Ko izve, da je njegova zaročenka Marija noseča, kljub temu da nista imela telesnih stikov, je v veliki zagati. Kaj storiti? Dobro je poznal judovske zakone, da nosečnost pred poroko ni bila v skladu z zakonom o zakonski čistosti, zato bi morala biti kaznovana s smrtno kaznijo. Ljubil je Marijo, zato je ni želel osramotiti, ampak jo je hotel na skrivaj odsloviti, prepričan, da Bog že ve kako in kaj. Jožef je bil mož vere, vedno odprt za Božje navdihe, zato mu položaj razjasni angel, ki se mu prikaže v spanju in mu reče: »Jožef, Davidov sin, ne boj se vzeti k sebi Marije, svoje žene; kar je spočela, je namreč od Svetega Duha!« Verjetno Jožef tega ni popolnoma razumel, vendar sporočilo angela ga potolaži in opogumi, da se skupaj z Marijo poda na pot, za katero ne ve, kaj prinaša.

    Marijina nosečnost se ni zgodila zaradi človeškega odklona zapovedi, ampak

zaradi Božje volje. Bog sam se je tako rekoč »ponorčeval« iz zakona o zakonski čistosti in tako omogočil, da se je Mesija rodil med nami! Če bi Jožef ravnal v skladu z zahtevami takratnega zakona, bi moral Marijo obsoditi in morda bi jo kamenjali. Toda Jožef, ker je bil pravičen, ni upošteval zahtev zakona o čistosti. Njegova pravičnost je bila večja. V njegovem srcu ni bilo samoljubja, zato je mogel iti preko vseh ovir. "Gospodov angel" mu je pomagal prepoznati Božji klic, ki bi ga ne mogel zaznati zgolj s človeškimi očmi. Ko se je Jožef zbudil iz spanja, je storil, kar mu je naročil angel. Sprejel je Marijo v svojo hišo. Matej je še poudaril, da Jožef z Marijo ni bil v nobenem odnosu in tako potrdil, da je Jezus rojen iz moči Svetega Duha.

    Vsak človek je neizmerna skrivnost in zato nas lahko preseneti ravno takrat, ko smo mislili, da ga popolnoma poznamo. Zato je zelo pomembno, da svoje dvome rešujemo z molitvijo in prošnjo k Bogu, da nas on razsvetli in nam pomaga najti prave rešitve. Nikoli ne vemo, v kakšni stiski je lahko oseba, ki jo dolžimo nezvestobe. Jožef je šele po razsvetljenju od zgoraj razumel Marijino stisko in je storil vse, da bi vlogo Jezusovega krušnega očeta dobro opravil. Naj nam Božji blagoslov pomaga, da bomo sposobni s svojim življenjem oznanjati, da Jezus živi in nas vodi po poti v večno življenje.

 

                                                              Jože Č.