Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Janez Krstnik sprašuje o Kristusu

   Tisti čas je Janez v ječi slišal o Kristusovih delih in ga je po svojih učencih, ki jih je poslal k njemu, vprašal: »Ali si ti tisti, ki mora priti, ali naj čakamo drugega?« Jezus jim je odgovóril in dejal: »Pojdite in sporočite Janezu, kar slišite in vidite: slepi spregledujejo, hrômi hodijo, gobavi so očiščeni, gluhi slišijo, mrtvi vstajajo, ubogim se oznanja evangelij; in blagor tistemu, ki se ne spotakne nad menoj.«

   Ko so ti odšli, je Jezus začel množicam govoriti o Janezu: »Kaj ste šli gledat v puščavo? Trs, ki ga veter maje? Ali kaj ste šli gledat? Človeka, mehko oblečenega? Glejte, tisti, ki se mehko oblačijo, živijo v kraljevskih hišah. Kaj torej ste šli gledat? Preroka? Da, povem vam, več kot preroka. Ta je tisti, o katerem je pisano: Glej, svojega glasnika pošiljam pred tvojim obličjem, ki bo pripravil tvojo pot pred teboj. Resnično, povem vam: Med rojenimi od žená ni vstal večji od Janeza Krstnika, vendar je najmanjši v nebeškem kraljestvu večji od njega.«

 

Mt 11,2-11

 

VESELJE ODREŠENJA

   Adventni čas se je prevesil v drugo polovico. Božja beseda nas še bolj nagovarja. Prerok Izaija nam kliče: »Naj vriskata puščava in goljava, raduje naj se pustinja … Okrepite utrujene roke, utrdite klecava kolena. … Glejte, vaš Bog!« Radostna vest, kajti prihaja obljubljeni Odrešenik in prinaša veselje in čudovito življenje v Božji navzočnosti. Napoveduje, da bodo, slepi spregledali, gluhi bodo slišali, hromi bodo skakali kakor jelen, nemi bodo vriskali. Prihaja večno veselje in žalost se bo umaknila. Marsikdo se prepušča dvomu, kajti kristjani smo vedno bolj v manjšini. Vendar ne smemo obupati: ta svet bo prešel, nebesa pa prihajajo in tam nas Jezus vedno pričakuje in se veseli srečanja z nami.

   Evangelij je pravzaprav nadaljevanje Izaijevega sporočila. Janez Krstnik je bil v ječi in je slišal o Jezusovih delih. Zato je poslal svoje učence, da bi ga vprašali: »Ali si ti tisti, ki mora priti ali naj drugega čakamo?« V tem času je bilo v Izraelu in med sosednjimi narodi veliko pridigarjev, ki so govorili o sebi, da so odrešeniki, zato je bil zmeden tudi Janez. Njegova naloga je bila, da pripravi pot odrešeniku in zato si je v času svojega prisilnega bivanja v ječi hotel priti na jasno, če je Jezus pravi odrešenik in bi bilo s tem njegovo poslanstvo zaključeno. Jezusov odgovor Janezovim učencem je bil nedvoumen: »Slepi spregledujejo, hromi hodijo, gobavi so očiščeni!« Dela razkrivajo pravega odrešenika. Podobno lahko rečemo tudi o nas samih: »Dela govorijo, da nismo kristjani le v besedah, ampak v dejanjih ljubezni!« Če nas bo vodila ljubezen, bo Kristus vedno navzoč v našem življenju. Zato naravnajmo svoje življenje na Božjo frekvenco, da bomo slišali in videli, kaj nam želi povedati, in razumeli, kaj nam je storiti. Krščanstvo zahteva akcijo, da dejavno sodelujemo pri delu za rast Božjega kraljestva.

   Tretja adventna nedelja je drugačna od drugih nedelj v adventu. Na adventnem venčku smo prižgali že tretjo svečko in postaja vedno bolj svetlo. Ta nedelja je nedelja veselja, ker je Gospod s svojim prihodom – rojstvom vedno bližje. Kadarkoli človek čuti bližino Gospoda, ga mora to navdati z veseljem. Jezusovi čudeži so pokazali moč Božjega kraljestva, ki je delovalo sredi njegovega ljudstva. Ko Bog deluje, da bi rešil svoje ljudstvo, spremeni njegovo žalost in jok v veselje in petje, strah in šibkost pa v moč in upanje. Jezus tudi nam ponuja enako zagotovilo vere in moč, da se zoperstavimo vsaki sili, ki bi nam skušala odvzeti prepričanje, pogum za življenje in oznanjevanje dobre novice (evangelij) o Božjem kraljestvu. Vsakemu, ki zaupa vanj in v moč Svetega Duha, daje veselje in moč živeti njegov evangelij.

 

                                                                           Jože Č.