Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Bodite budni, da boste pripravljeni

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Kakršni so bili Nóetovi dnevi, tako bo tudi ob prihódu Sina človekovega. Kakor so namreč v tistih dneh pred potópom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe na ladjo, in niso ničesar slutili, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihódu Sina človekovega. Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa: ko bi hišni gospodar vedel, ob kateri straži pride tat, bi ostal buden in ne bi pústil vlomíti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«

Mt 24,37-44

 

BODIMO PRIPRAVLJENI

   Začenjamo adventni čas, ki je čas priprave na praznik Jezusovega rojstva. Z adventnim časom se začne tudi novo cerkveno leto. Božja beseda nas vabi k čuječnosti in pripravljenosti na Jezusov drugi prihod, kajti ne vemo ne ure ne dneva njegovega prihoda. Pripravljenost pomeni notranjo čistost, izogibanje grehu in ustvarjanje dobrih medsebojnih odnosov. Današnji svet nas hoče potegniti v potrošništvo, egoizem in poveličevanje samega sebe. To ni prava pot. Ideal je ljubezen do bližnjega, kjer igra ključno vlogo sočutje, usmiljenje in odpuščanje. To je pravo bratstvo in sestrinstvo, h kateremu nas vabi Jezus. Tako bomo pripravljali pot Gospodu, da more bivati v našem srcu.

   V današnjem evangeliju nas Jezus opozarja: »Bodite budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« Gosta ne pričakujemo križem rok, zleknjeni na zofi pred televizorjem, ampak se potrudimo, da je vse lepo pospravljeno, na mizi šopek rož in tudi mi se lepše oblečemo in uredimo. Nestrpno gledamo na uro, ker smo neučakani. Vse to so konkretne oblike budnosti. Kot kristjani se potrudimo, da je v adventnem času na mizi venček s štirimi svečami. Prižgali smo prvo in s tem pokazali, da smo se odločili za potovanje, ki bo trajalo štiri tedne in na koncu se bomo srečali z otrokom, ki je naš odrešenik. Naj bo ta priprava z molitvijo in dobrimi deli. Priložnosti je dovolj, da se nečemu odpovemo in s tem osrečimo druge in posledično Jezusa.

   Danes je tudi nedelja Karitas, ki nas še posebej nagovarja k dobrodelnosti. Mnogo ljudi, tudi družin je na pragu revščine in jim primanjkuje osnovnih dobrin za življenje. Mnogi imamo vsega dovolj ali celo živimo v preobilju. Gospod nas nagovarja, da s sočutjem podarimo nekaj od našega preobilja za te ljudi v stiski, jim namenimo dobro besedo in prijazen pogled. Tako bomo gradili lepši in boljši svet, kjer bo prostor za vsakogar. Jezus si želi takšen svet, kjer vlada ljubezen in razumevanje, kjer smo pošteni in spoštujemo drug drugega. Prav adventni čas je priložnost da začnemo znova in gradimo mostove med nami in ustvarjamo svet, katerega glavno vodilo bo ljubezen do bližnjega in ljubezen do Boga.

 

                                                                                             Jože Č.