Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Desni razbojnik prosi za sprejem v Kristusovo kraljestvo

   Tisti čas so se voditelji ljudstva norčevali iz Jezusa in govorili: »Druge je rešil, naj reši sebe, če je on Božji Mesija in Izvoljenec.« Posmehovali so se mu tudi vojaki; pristopali so in mu ponujali kisa. Govorili so: »Če si judovski kralj, reši samega sebe.« Nad njim je bil tudi napis: ›Ta je judovski kralj.‹ Eden od hudodelcev, ki sta visela na križu, ga je preklinjal in mu govóril: »Ali nisi ti Mesija? Reši sebe in naju!« Drugi pa mu je odgovóril in ga svaril: »Ali se ne bojiš Boga, saj te je zadela enaka obsodba? In naju po pravici, kajti prejemava primerno povračilo za to, kar sva storila; ta pa ni stóril nič hudega.« In govóril je: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« In on mu je rekel: »Resnično, povem ti: Danes boš z menoj v raju.«

Lk 23,35-43

 

KRALJ NAŠEGA SRCA

   Papež Pij XII. je v času med prvo in drugo svetovno vojno, ko so monarhije propadale in se dvigale razne diktature: fašizem, nacizem, komunizem, Frankova diktatura v Španiji, uvedel praznik Kristusa Kralja z namenom, da spomni kristjane na to, da je naš kralj samo Kristus in nihče drug. Samo on je tisti, ki mu je vredno slediti, saj prinaša ljubezen in mir. Vse diktature pa prinašajo samo zlo, trpljenje in smrt. To so pokazale številne vojne, mnoge tudi danes sejejo smrt. Dejstvo je, da narodi potrebujejo vladarje, pa čeprav o kraljih danes redko govorimo. Vsak vladar pa postane kralj, ko ga ljudstvo sprejme, mu zaupa in ga upošteva. Že otrok pravi o osebi, ki jo ima rad: »Ti si car!« V nebesih imamo nebeškega Očeta, ki nas je sprejel za svoje otroke. On je pravi car, ki se ga lahko oklenemo brez zadržkov.

   V evangeliju se postavimo na prizorišče Golgote, kjer Jezus visi na križu. Voditelji ljudstva so se norčevali iz njega: »Če si judovski kralj, reši samega sebe!« Jezus pa je viseč med dvema razbojnikoma molčal. Vedel je, da njegovo kraljestvo ni od tega sveta, zato ga ni mogoče braniti s klasičnim orožjem, policijo, sodnimi razpravami, deložacijami in podobnimi izmišljotinami. Božje kraljestvo rešuje samo ljubezen, ki ne računa, ne kopiči in ne sprašuje, ali se splača. Takšen je Kristus kralj tudi danes in on ostaja naš odrešenik. V svojem kraljestvu bi rad imel ob sebi vse ljudi, zato tistim, ki hodijo za njim naroča: »Posnemajte me! Ljubezen bo rešila svet, zato se razdajajte brez računanja, kakšno bo plačilo. Pri meni je pripravljen prostor za vsakega izmed vas!« To nam je pokazal že na kalvariji v pogovoru z obema razbojnikoma.

   Desni razbojnik spozna, da Jezus po krivici trpi, zato ga prosi: »Jezus, spomni se me, ko prideš v svoje kraljestvo!« Obrnil se je na pravo osebo, kajti samo Bog nam odpušča grehe in nam daje nove priložnosti, da lahko svoje življenje popravimo. Posnemajmo desnega razbojnika, ko nam je hudo in ne vidimo prave prihodnosti. Kristus ni s križa nikogar sramotil, nikomur ni pretil, ampak je prosil Očeta za tiste, ki so ga mučili in sramotili. V svoji ljubezni je šel do konca in se razdal. Edino ljubezen lahko odpušča. Odpuščanje, ki ni osnovano na ljubezni, je jalovo in polno grenkobe. Jezus pa odpušča in pozablja, to je neskončni dar. Odpustil je tudi razbojniku na križu in mu obljubil, da bo še isti dan z njim v raju. Prosimo Boga, da nam da milost odpuščajoče ljubezni, tako bo naše srce nosilo v sebi nebeško kraljestvo v edinosti s Kristusom kraljem.

 

                                                                      Jože Č.