Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Stanovitno čakajmo Kristusov prihod

   Tisti čas so se nekateri pogovarjali o templju, kako je okrašen z lepimi kamni in zaobljubnimi darovi. Jezus pa je rekel: »Prišli bodo dnevi, ko od tega, kar vidite, ne bo ostal kamen na kamnu, ki bi ne bil zrušen.« Vprašali so ga: »Učitelj, kdaj pa bo to in kakšno bo znamenje, ko se bo to začelo goditi?« Rekel jim je: »Glejte, da se ne daste zavesti! Veliko jih bo namreč prišlo in bodo govorili v mojem imenu: ›Jaz sem,‹ ali ›Čas se je približal.‹ Ne hodíte za njimi! Ko boste slišali o vojnah in vstajah, se ne ustrašite, kajti to se mora prej zgoditi, vendar še ne bo takoj konec.«

   Tedaj jim je govóril: »Vzdignil se bo narod proti narodu in kraljestvo proti kraljestvu. Veliki potresi bodo na mnogih krajih, kužne bolezni in lakota, grozote in velika znamenja z neba. Toda preden se bo to zgodilo, bodo nad vas dvigali roke, preganjali vas bodo, izročali v shodnice in ječe in zaradi mojega imena vas bodo vlačili pred kralje in oblastnike. To se bo dogajalo, da boste pričevali zame. Vzemite si to k srcu, da ne boste vnaprej premišljevali, kako bi se zagovarjali. Jaz vam bom namreč dal zgovornost in modrost, ki ji vsi vaši nasprotniki ne bodo mogli kljubovati ali ugovarjati. Izdajali vas bodo celo starši in bratje, sorodniki in prijatelji, in nekatere izmed vas bodo ubili. Vsi vas bodo sovražili zaradi mojega imena, a še las z glave se vam ne bo izgúbil. S svojo stanovitnostjo si boste pridobili svoje življenje.«

Lk 21,5-19

 

DAN OČIŠČENJA

   Bolj se bližamo koncu cerkvenega leta, bolj nas Božja beseda spominja na našo minljivost. Ta svet bo enkrat prešel, vendar ga ne bo konec, ampak bo prišla dopolnitev oziroma novi svet, ki bo drugačen, svetal in lep, ker bo na poseben način odseval Boga. Vse, kar je od Boga ustvarjeno, ima svoj končni cilj v Bogu. Prerok Malahija nam posreduje Božjo besedo: »Glej, pride dan, razžarjen kakor peč, in vsi predrzneži in vsi, ki delajo krivično, bodo strnišče: dan, ki pride, jih bo sežgal.« Bog bo očistil zemljo in njene prebivalce vsakršnega zla, tako bo ostalo samo tisto, kar ima vrednost: naše molitve, dobra dela in druge kreposti storjene z ljubeznijo. To ima večno trajnost, vse drugo je balast, katerega se človek in posledično naš svet mora očistiti. Skupaj z Jezusom moremo prestati vsakršno očiščevanje.

   Nič obetaven ni današnji evangelij, ki nam nalaga čuječnost, da bomo previdni, kajti dogajale se bodo hude stvari. Najprej nas vabi da v luči Božje besede pogledamo vsa dogajanja. Prišli bodo namreč lažni preroki. Ti se pojavljajo skozi ves čas, v vsakem obdobju so bili, še posebej veliko jih je danes. Ti nas hočejo zapeljati na pot, ki ne vodi v večno življenje. Obljubljajo nam srečo v tem življenju in kažejo na vrednote, ki so minljive in nas vodijo stran od Jezusa in njegovega križa. Nositi svoj križ in hoditi za Jezusom pomeni izpolnjevati Božjo voljo. Mi pa pogosto iščemo same sebe, smo napuhnjeni in samozadostni, prepričani da smo najboljši in vse vemo. Tako bežimo od križa in iščemo srečo v minljivih stvareh, ki bodo ob koncu sveta sežgane kot pleve. Kaj bo takrat naše plačilo, nas sedaj ne skrbi, toda ta dan bo prišel tudi za nas, mogoče kmalu, mogoče bomo še nekaj časa gostje na zemlji in bomo imeli možnost, da svoje življenje uravnamo po evangeliju.

   Jezus napoveduje tudi vojne, kužne bolezni in druge grozote, ki bodo stiskale svet. Napoveduje pa tudi preganjanje kristjanov. Vse to se je skozi vso zgodovino pojavljalo in se pojavlja tudi danes. Marsikje smo kristjani osovraženi, najraje bi nas izbrisali z zemlje. Tudi v t. i. demokratičnih deželah, kot je naša, so velike težnje po zatiranju Cerkve. Pa krivične vojne, kjer se narod dvigne zoper narod, se neprestano dogajajo na raznih koncih sveta, tudi pred našimi vrati. Zato nas Jezus vabi, da ne izgubimo poguma za hojo po njegovi poti, saj nas na koncu poti čaka večno plačilo. Za krivične pa velja Jezusova beseda: »Pride čas, ko ne bo ostal več kamen na kamnu!« Vsakršno zlo in krivičnost bosta uničena z njunimi maliki vred.

 

                                                                           Jože Č.