Koledar dogotkov

Last month June 2022 Next month
M T W T F S S
week 22 1 2 3 4 5
week 23 6 7 8 9 10 11 12
week 24 13 14 15 16 17 18 19
week 25 20 21 22 23 24 25 26
week 26 27 28 29 30

Prijava

Jezus napove svojo smrt

   Ko je Jezus nekoč na samem molil, so bili z njim učenci; in vprašal jih je: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi pa, da je vstal eden od starodavnih prerokov.« Nato jim je rekel: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter je odgovóril: »Božji Maziljenec.« Strogo jim je prepovedal, da bi o tem komu pripovedovali. Rekel je: »Sin človekov mora veliko pretrpeti. Starešine ljudstva, véliki duhovniki in pismouki ga bodo zavrgli in umorili, in tretji dan bo vstal.« Vsem pa je rekel: »Če hoče kdo iti za menoj, naj se odpove sebi in vzame vsak dan svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče svoje življenje rešiti, ga bo izgúbil; kdor pa izgubí svoje življenje zaradi mene, ga bo rešil.«

 

Lk 9,18-24

 

KDO JE ZAME JEZUS KRISTUS?

   V današnjem evangeliju Jezus učencem postavi dve vprašanji: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« In še pomembnejše: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Ljudje si o kakšnem bolj znanem človeku hitro ustvarimo neko podobo. Seveda je to le naša podoba in nima veliko skupnega z resnično podobo tega človeka. Pogosto nas zavede javno mnenje, ki na svoj način promovira tega človeka. Tako je bilo tudi pri Jezusu. Slišali so njegove besede in videli njegova dela. Na zunaj je bilo videti, kot da je nekdo izmed prerokov, če ne celo Janez Krstnik, ki ga je pred nedavnim Herod umoril. Toda Jezus je želel vedeti, če njegovi učenci razumejo, kaj je bistvo njega samega in njegovega poslanstva, zato je želel vedeti, kako ga vidijo tisti, ki ga spremljajo na vsakem koraku in so v neposrednem stiku z njim.

   Na vprašanje: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« odgovori Peter: »Ti si Božji maziljenec!« Tega mu ni mogel razodeti noben smrtnik, ampak samo Bog Oče. Z "očmi vere" je odkril, kdo je Jezus v resnici bil. Spoznal je, da je bil veliko več kot le velik učitelj, prerok in tisti, ki dela čudeže. Tudi apostolom ni bilo vse razumljivo, čeprav so ga spremljali na vseh poteh. Imeli so ga za Mesija, ki bo rešil Izrael in temu političnemu cilju je bilo podrejeno vse njihovo razmišljanje. Zato niso mogli doumeti dejstva, da bo moral trpeti, umreti in da bo vstal. Jezus tudi nas, ljudi enaindvajsetega stoletja, vsakega posebej sprašuje: »Kdo sem jaz zate?« Naš odgovor je odvisen od naše vere: ali verujemo, da je vse to, kar nas uči Božja beseda in Cerkev, resnica? Ali je zame resnični Bog? Če so naši odgovori pritrdilni, smo na dobri poti. Toda Jezus nas vabi, da se odpovemo sebičnosti, vzamemo vsak dan svoj križ in hodimo za njim.

   Kaj je "križ", ki ga moramo vsak dan vzeti na svoje rame? To ni samo tisto, kar doživljamo in dojemamo kot veliko težavo ali naše nemoči; tudi ne to, da se naše misli, razumevanja in načrti ne skladajo s tem, kar se dejansko zgodi, ker je Bog Oče to dopustil. Križ je predvsem naša vera v moč njegove ljubezni, ki je šla do konca, do smrti na križu. Poznati Jezusa Kristusa pomeni spoznati moč njegovega vstajenja, s katerim

je dokončno premagal greh in smrt. Sveti Duh želi vsakemu od nas dati darove in moči, ki jih potrebujemo, da bi živeli kot Božji otroci sredi vseh stisk in skušnjav. V veri se mu zato vedno znova odpirajmo in mu dajmo možnost, da lahko udejanji v nas svoje poslanstvo.

 

                                                                      Jože Č.