Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

Odrešenik pride k nam

   Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gore, v mesto na Judovem. Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganílo v njenem telesu. Elizabeta je polna Svetega Duha na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa! Od kod meni to, da pride k meni mati mojega Gospoda? Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od veselja zganílo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod!«

Lk 1,39-45

 

BLAGOSLOV SREČANJA

   Priprava na božič ali rojstvo Jezusa Kristusa je povezana z blagoslovi. Tako je bilo že v Marijinem času. Ko je v času svoje nosečnosti obiskala svojo teto Elizabeto, ki je ravno tako pričakovala otroka, je ta obisk pomenil veliko veselje in srečo. Evangelist Luka je po Marijinem pripovedovanju zapisal, da je Elizabeta blagrovala svojo nečakinjo Marijo: »Glej, ko je prišel glas tvojega pozdrava do mojih ušes, se je dete v mojem telesu od veselja zganilo. Blagor ji, ki je verovala, da se bo izpolnilo, kar ji je povedal Gospod.« Da doživimo in občutimo Božje blagoslove, je potrebna vera. Notranje veselje, da je Jezus ostal med nami, doživlja le tisti, ki Bogu naredi prostor v svojem srcu, mu zaupa in veruje, da Jezus resnično umerja njegovo življenje po pravi poti.

 »Blagoslovljena ti med ženami in blagoslovljen sad tvojega telesa!« je Elizabeta pozdravila Marijo, ko sta se srečali. Obe noseči: Elizabeta nosi preroka, ki bo pokazal na učlovečenega Boga, ki ga nosi Marija. Ne moremo si zamisliti bolj milostnega srečanja, ko se osebe začutijo med seboj; celo otroka pod srcem Elizabete preveva veselje ob srečanju. Obe ženi, vdani v Božjo voljo, sprejmeta poslanstvo, ki ga je Bog določil v odrešenjskem načrtu. Marijin brezpogojni DA je pognal proces odrešenja, ki si ga je Bog zamislil. Zato smo lahko hvaležni naši nebeški Materi, da je sprejela to nalogo in da jo še vedno ljubeznijo opravlja, ko posreduje za nas pri svojem Sinu. Tudi naša srečanja z Bogom, predvsem v zakramentih, naj preveva veselje in hvaležnost za mnoge blagoslove, ki nam jih daje. Mnogo priložnosti imamo, da se srečamo z Jezusom, a na žalost pogosto ni volje, da bi se odzvali na njegovo vabilo. Morda je ravno čas pred praznikom Jezusovega rojstva dobra priložnost, da malo damo na stran svoje posvetne skrbi in se tesneje povežemo z Bogom, ki prebiva v nas in v vsakem človeku.

   V četrtem adventnem tednu se še posebej zamislimo, kakšni so naši odnosi do ljudi okrog nas. Ta srečanja so zelo pomembna – od njih je odvisen naš odnos z Bogom - zato si moramo zanje vzeti čas. Ljudje, s katerimi gremo skozi življenje, na neki način vstopajo v naše življenje in postanejo del našega življenja, ne glede na to, kakšni so naši medsebojni odnosi. Nekdo prinaša v naše življenje radost in blagoslove, drugi ne. Vsi so naši bratje in sestre. Jezus se je za vse rodil in nas je vse odrešil. Pomagajmo ljudem, da se bodo tudi oni lahko odprli milosti in blagoslovom, ki nam jih daje Gospod. Tako bodo naši prazniki veseli ter milosti in ljubezni polni.

 

                                                                               Jože Č.