Koledar dogotkov

Last month November 2021 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4 5 6 7
week 45 8 9 10 11 12 13 14
week 46 15 16 17 18 19 20 21
week 47 22 23 24 25 26 27 28
week 48 29 30

Prijava

Kristus spričuje, da je Kralj

   Tisti čas je Pilat rekel Jezusu: »Si ti judovski kralj?« Jezus mu je odgovóril: »Praviš to sam od sebe ali so ti drugi povedali o meni?« Pilat je odvrnil: »Sem mar Jud? Tvoj narod in véliki duhovniki so te izročili meni. Kaj si storil?« Jezus je odgovóril: »Moje kraljestvo ni od tega sveta. Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom, toda moje kraljestvo ni od tod.« Pilat mu je rekel: »Torej si ti vendarle kralj?« Jezus je odgovóril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas.«

 

Jn 18,33-37

 

DRUGAČNO KRALJESTVO

   Praznik Kristusa Kralja nas želi spomniti, da je samo Kristus, in to križani, naš Kralj in Gospod. Njegov kraljevski prestol je bil križ. S tem je hotel izraziti, v čem je smisel njegovega kraljevanja, namreč v predanosti in služenju človeštvu. Hkrati pa nam tudi kaže, da je hoja za Kristusom to, da vzamemo vsak dan svoj križ in ga nosimo za njim. Ko je Pilat Jezusa spraševal, če je kralj, mu je ta odgovoril: »Ti praviš, da sem kralj. Jaz sem zato rojen in sem prišel na svet zato, da pričujem za resnico. Kdor je iz resnice, posluša moj glas!« Jezus ni hotel biti kralj, pa čeprav ga je množica, ki je bila v puščavi nasičena, hotela postaviti za kralja. Jezus ni hotel biti običajen kralj, ki bo na čudežen način nahranil množico, ki ne želi sama skrbeti za svoje preživetje. Njegovo kraljestvo je drugačno, povezano z resnico. Jezus se je trudil, da bi bilo na svetu čim več pravičnosti, čeprav je jasno vedel, da prebivalci tega sveta niso sposobni biti popolni pričevalci za zmago pravice, miru in ljubezni. Zato bomo popolno nebeško kraljestvo videli šele v nebesih, kjer bo Bog v vsem in v vseh.

   Jezus je Pilatu odgovoril: »Ko bi bilo moje kraljestvo od tega sveta, bi se moji služabniki bojevali, da ne bi bil izročen Judom!« Jezus Kristus je sicer bil prepuščen ljudem, ki so ga pribili na križ. Pilat bi bil lahko Jezusa oprostil, saj je vedel, da je nedolžen, a se je bal za svoj položaj. Podlegel je političnemu pritisku in grožnjam judovskih voditeljev, ki so se Jezusa želeli znebiti. Zato je odločil tako, kot so oni želeli. To je bil zares poraz, a je bil le navidezen. Jezus je tretji dan vstal in s svojim poveličanjem pokazal, da je njegovo kraljestvo drugačno: tistim, ki gledajo zgolj z zemeljskimi očmi, je nevidno, a kljub temu resnično. Tudi mi smo pogosto podobni Pilatu, saj obsojamo ljudi okoli sebe in bolj malo nas zanima resnica. Morda si včasih celo zatiskamo oči pred resnico. Ko sprožimo govorice in obsojanje, si marsikdo ne upa povedati resnice in priznati, da je naredil napak. S tem se obsodimo sami in prav tako kot Pilat ne moremo mirno spati. Ko umažemo ugled drugega človeka, je težko stopiti nazaj in povedati resnico.

   V knjigi Razodetje beremo: »Jaz sem Alfa in Omega«. Bog sam spregovori apostolu Janezu in pove te besede. Bog je na začetku in koncu zgodovine, zato smo lahko trdno prepričani, da bo na koncu zmagalo dobro in bodo vse zle sile doživele svoj poraz. Bog ne mara krivice, zato bo obsodil vsakršno zlo. Če delamo zlo, obsojamo tudi sami sebe, kajti s tem služimo kraljestvu teme in le-to ima v tem primeru nad nami oblast. Zato se trudimo za lepo in pošteno življenje in se izogibajmo vsakršnemu zlu, saj bomo le tako služili nebeškemu kraljestvu, ki nam je pripravljeno od začetka sveta. Bodimo podaljšana roka Boga, da bomo ljudem prinašali luč, veselje in mir.

 

                                                                                Jože Č.