Koledar dogotkov

Last month November 2021 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4 5 6 7
week 45 8 9 10 11 12 13 14
week 46 15 16 17 18 19 20 21
week 47 22 23 24 25 26 27 28
week 48 29 30

Prijava

Ob sodbi bo Kristus zbral vse svoje zveste

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: V tistih dneh, po tisti véliki stiski, bo sonce otemnelo in luna ne bo dajála svoje svetlobe. Zvezde bodo padale z neba in nebeške sile se bodo majále. Tedaj bodo videli Sina človekovega priti na oblakih z veliko močjo in slavo. In takrat bo poslal angele in zbral svoje izvoljene od štirih vetrov, od konca zemlje do konca neba. Od smokvinega drevesa pa se naučite priliko: Kadar postane njegova veja že mužévna in poganja liste, veste, da je poletje blizu. Tako tudi vi: Ko boste videli, da se to dogaja, védite, da je blizu, pred vrati. Resnično, povem vam: Ta rod nikakor ne bo prešel, dokler se vse to ne zgodi. Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle. Za tisti dan ali uro pa ne ve nihče, ne angeli v nebesih ne Sin, ampak samo Oče.«

Mr 13,24-32

 

 

DAN SODBE

   Cerkveno leto se približuje koncu, zato nas na konec sveta spominja tudi Božja beseda. Tudi naše življenje je minljivo in vedno moramo biti pripravljeni na Gospodov ponovni prihod. Mnogi napovedujejo konec sveta, velikokrat so ga že napovedali, a doslej se je izkazalo, da se nobena napoved ni uresničila. To potrjuje tudi današnji evangelij in Jezusova beseda: »Za tisti dan in uro pa ne ve nihče!« Evangelij nam pove, kakšna znamenja bodo ob koncu sveta. Dogajanje je opisano kot velika stiska in precej strašljivo, vendar tisti, ki zaupa v Boga, se nima česa bati. V njegovi roki smo varni, saj nismo prepuščeni slepi usodi, ampak smo v rokah vsemogočnega in usmiljenega Boga.

   Na svetu se pogosto pojavljajo katastrofe, kjer nenadoma umre veliko ljudi: teroristična dejanja, potresi, povodnji in druge nesreče, med njimi je tudi sodobna covid bolezen. Vse to nas opominja, da nič na tem svetu ni trdno in ne vemo, kje nas čaka konec življenja. Trdnost je edino v Bogu, saj nam on daje največ, kar je mogoče, večno življenje. Tega nam ne more vzeti nobena katastrofa in sploh nihče, razen če ga sami zapravimo. Zato je na mestu spodbuda, naj bomo vedno pripravljeni. Gotovost je edino v izpolnjevanju Jezusovih besed. Sam namreč pravi: »Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle!« Kolikokrat gredo njegove besede mimo naših ušes in mimo našega srca. Vse drugo se nam zdi pomembno, Jezusa in njegovo sporočilo pa pogosto zapostavljamo. To ni prav, saj njegovega vabila, naj hodimo za njim v celoti, ne sprejmemo in raje poslušamo človeška modrovanja, ki ne prinašajo duhovne koristi.

   Tudi prerok Danijel (12,1-3) spregovori o koncu sveta. »Mnogi od teh, ki spijo v prahu zemlje, se bodo prebudili; nekateri za večno življenje, drugi pa za sramoto in večno gnusobo.« Konec vsega zemeljskega in Božja sodba sta opisana kot zaključek človeške zgodovine in ločevanje dobrega od slabega. Zato je zelo pomembno, kaj storimo v tem življenju, da bi ob končni sodbi bili na strani dobrega. Prosimo Gospoda, da nam da spoznanje, da bomo svoje življenje živeli v trdni veri in zaupanju v Jezusa, ki bo sodil z ljubeznijo in usmiljenjem. Mi sami se bomo morali odločiti za ali proti. Zanj se bomo odločili, če bomo tukaj kljub svoji grešnosti sodelovali z Božjo milostjo.

 

                                                                                Jože Č.