Koledar dogotkov

Last month November 2021 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4 5 6 7
week 45 8 9 10 11 12 13 14
week 46 15 16 17 18 19 20 21
week 47 22 23 24 25 26 27 28
week 48 29 30

Prijava

Slepi prosi Jezusa, da bi spregledal

   Tisti čas je Jezus prišel v Jeriho. Ko je s svojimi učenci in s precejšnjo množico odhajal iz Jerihe, je slepi berač Bartimáj, Timájev sin, sedél ob poti. In ko je slišal, da je to Jezus Nazaréčan, je začel vpiti in govoriti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Mnogi so ga grajali, naj umolkne, on pa je še glasneje vpil: »Davidov sin, usmili se me!« Jezus je obstal in rekel: »Pokličite ga!« Poklicali so slepega in mu rekli: »Le pogum, vstani, kliče te!« Odvrgel je svoj plašč, skôčil pokonci in pohítel k Jezusu. Jezus ga je vprašal: »Kaj hočeš, da ti storim?« Slepi mu je dejal: »Rabuní, da bi spregledal!« Jezus mu je rekel: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Takoj je spregledal in šel po poti za njim.

 

Mr 10,46-52

 

ODPRI MI OČI

   Današnji evangelij nam spregovori o slepem Bartimaju, ki sliši, da mimo prihaja Jezus in vpije ob poti: »Jezus, Davidov sin, usmili se me!« Zavedal se je, da mu samo Jezus lahko povrne vid. Jezus je prepoznal njegovo vero in mu odgovoril: »Pojdi, tvoja vera te je rešila!« Vera je najbolj pomembna in edino pravo orodje za premagovanje slehernih ovir in življenjskih zapletov. Dobro je, da se vedno potrudimo in po svojih močeh rešujemo svoje težave in skrbi, v določenem trenutku pa moramo reči: »Gospod, jaz ne zmorem več, Ti me reši in pomnoži mojo vero!«

   Slepota je zelo neprijetna težava, saj tak človek ne more videti lepot, ki jih je Bog naredil za nas, v naše veselje in zadovoljstvo. Ne more videti cvetočih travnikov, na ptic neba, ne prekrasnih barv jesenskega časa, ne sončnega vzhoda ne zahoda. Ponoči ne more občudovati tisočerih zvezd na nebu … Iz evangelija ni razvidno, kako dolgo je bil Bartimaj slep, je pa občutiti žalost, potrtost in celo obup. Mogoče se je že sprijaznil s svojo slepoto. Toda, ko je prišel mimo Jezus, se je v njem porodilo veliko upanje, saj je Jezus tisti, ki mu lahko pomaga. To upanje je dobilo svojo trdnost v neomajni veri, saj je že veliko slišal o Jezusu. Ob njem so se mu začele odpirati notranje oči in zavedal se je, da je samo Jezus lahko njegov odrešenik. Zato mu je zaradi njegove vere Jezus povedal, da je rešen svoje slepote. Tako ni samo spregledal in videl stvari okoli sebe, obraze soljudi, cvetje, ptice … temveč je v obličju Jezusa spoznal nevidnega in dobrega Boga, ki je s svojo svetlobo in dobroto vstopil v njegov temni svet in ga odrešil teme. Spoznal je, da je Jezus pot, resnica in življenje. Zato je postal njegov učenec in začel hoditi za Njim. In svetlobo, ki mu jo je podaril Kristus, je začel podarjati tudi drugim.

   Lahko bi rekli, da je postal pričevalec. Kdo je pričevalec? To je tisti, ki navdušeno pripoveduje vsem okoli sebe o tem, da se mu je zgodilo nekaj lepega. To se je zgodilo apostolom, ko so obupani in nesrečni srečali vstalega in se je njihovo življenje popolnoma spremenilo, dobilo nov smisel, nov zalet. Podobno se dogaja ljudem, ki se v svojem obupu srečajo z Jezusom in ga sprejmejo v svoje življenje ter se njihovo življenje popolnoma spremeni. Vsak izmed nas bi moral biti takšen navdušen pričevalec, saj je Jezus temelj našega življenja. Danes je misijonska nedelja, ko smo v duhu z našimi misijonarji, ki oznanjajo Jezusa v deželah, ki ga še ne poznajo. Žrtvujejo svoje življenje za oznanjevanje in pričevanje v resničnem življenju, kar prinaša med te ljudi veselje in upanje. Tudi ljudje v revnih predelih sveta so naši bratje in sestre, zato je pomembno, da jim prinašamo Kristusa in tudi napredek, ki jim bo pomagal pri reševanju vsakodnevnih težav. Bodimo povezani s temi svojimi brati in sestrami in jih priporočimo Bogu, da jim pomaga in jim odpira tudi duhovne oči. Tudi Evropa postaja na nek način misijonska dežela, saj veliko kristjanov ne živi krščansko in potrebujemo Jezusa, da odpre naše notranje oči, da bomo v tem proti krščanskem svetu zmogli pričevati in dati Jezusu mesto, ki mu gre.

 

                                                                                Jože Č.