Koledar dogotkov

Last month September 2021 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3 4 5
week 36 6 7 8 9 10 11 12
week 37 13 14 15 16 17 18 19
week 38 20 21 22 23 24 25 26
week 39 27 28 29 30

Prijava

Verujemo v Kristusovo božanstvo, čeprav mora trpeti

   Tisti čas je šel Jezus s svojimi učenci v vasi Cezarêje Filípove. Med potjo je učence spraševal: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Odgovorili so: »Janez Krstnik, drugi: Elija, spet drugi: Eden od prerokov.« In vprašal jih je: »Kaj pa vi pravite, kdo sem?« Peter mu je odgovóril in rekel: »Ti si Kristus.« Strogo jim je prepovedal, da bi to komu povedali. In začel jih je učiti, da bo Sin človekov moral veliko pretrpeti, da ga bodo starešine, véliki duhovniki in pismouki zavrgli in umorili in da bo po treh dneh vstal. O teh stvareh jim je odkrito govóril.

   In Peter ga je potegnil k sebi in mu začel braniti. On pa se je obrnil, pogledal po učencih in posváril Petra: »Poberi se! Proč od mene, satan, ker ne misliš na to, kar je Božje, ampak na to, kar je človeško!« Tedaj je poklical k sebi množico skupaj z učenci in jim rekel: »Če hoče kdo hoditi za menoj, naj se odpove sebi in vzame svoj križ ter hodi za menoj. Kdor namreč hoče rešiti svoje življenje, ga bo izgúbil; kdor pa izgubi svoje življenje zaradi mene in zaradi evangelija, ga bo rešil.«

Mr 8,27-35

 

KDO JE JEZUS?

 V današnjem evangeliju nam Jezus postavlja zelo pomembno vprašanje: »Kaj pravijo ljudje, kdo sem?« Različne odgovore slišimo od ljudi. Mnogi se niti ne sprašujejo o tem, drugi pravijo, da je bil le neka zgodovinska osebnost, ali da je bil čudodelnik, dober človek in podobni odgovori. Jezus pa gre še dalje. Apostole je vprašal: »Kaj pa vi pravite kdo sem?« Kot apostole, tudi vsakomur izmed nas postavlja podobno vprašanje: »Kdo sem zate jaz?« Ta odgovor je že malo težji, saj zahteva od nas, da resno razmislimo o Jezusu. Ali je naš odgovor podoben Petrovemu, je odvisno od naše vere in doživljanja oziroma osebnega srečanja z Jezusom. Na žalost so tudi med kristjani ljudje, ki jim Jezus ne pomeni veliko, ampak jih bolj vznemirjajo posvetne stvari, tehnika, tehnologija in raznovrstni užitki.

   Peter namreč jasno izpove vero: »Ti si Kristus!« Odgovor seveda ni zrasel na njegovem zeljniku, saj je tudi on pogosto mislil preveč posvetno, ampak ga je navdihnil Bog Oče. Jezusa ne prepoznamo kot Boga le iz del, ki jih je delal, ampak predvsem iz odnosa, ki ga je imel s svojim Očetom. Na vprašanje, kdo je zame Jezus, si lahko zastavimo dodatna vprašanje, ki nam bodo razjasnila in omogočila resnični odgovor. Ali mi Jezusova beseda daje smisel v življenju? Ali sem že kdaj v potrtosti občutil Njegovo tolažbo? V nemoči Njegovo moč? V nemiru in nervozi Njegov mir? V žalosti Njegovo radost in veselje? Ali se mi je kdaj odvalil kamen od srca, ko sem slišal besede: »Tvoji grehi so ti odpuščeni!« Kdor je doživel kaj podobnega, lahko na vprašanje: »Kaj misliš, kdo sem jaz?« odgovori tako: »Ti si smisel in luč mojega življenja. Ti si moja tolažba, moja moč in moj mir – moja radost in moje zavetje. Ti si odpuščanje mojih grehov.«

   Danes nas nagovarja tudi apostol Jakob. Takole nam pravi: »Ti imaš vero, jaz imam pa dela. Pokaži mi svojo vero brez del in jaz ti bom iz svojih del pokazal vero!« Vera brez del je mrtva in prav tako naša dela nimajo prave vrednosti, če niso storjena v veri. Ljubezen je tista ki nas nagiba da delamo dobro. Ljubezen je temelj vere, kajti Bog je ljubezen. Ljubezen prihaja izključno od Boga, ki navdihuje človeka. Zato je zelo pomembno, da živimo iz ljubezni in da le-ta navdihuje vsa naša dejanja. Tudi Jezus je čudeže delal iz ljubezni do ljudi: ozdravljal je bolne, slepim je odpiral oči, gluhim je dal, da so slišali, obujal je mrtve. Ljubezen je božanska energija, ki spreminja človeka, da postane bolj človek. Naj nas vodi skozi naš vsakdan, da bomo v vsakem človeku videli Božjo podobo.

 

                                                                               Jože Č.