Koledar dogotkov

Last month October 2021 Next month
M T W T F S S
week 39 1 2 3
week 40 4 5 6 7 8 9 10
week 41 11 12 13 14 15 16 17
week 42 18 19 20 21 22 23 24
week 43 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Kristus je gospodar narave

   Ko se je tisti dan zvečerilo, je rekel Jezus svojim učencem: »Prepeljímo se na drugo stran!« Ko so odslovíli množico, so ga vzeli s seboj v čolnu, v katerem je bil. Tudi drugi čolni so pluli z njim. Nastal je velik vihar in valovi so pljuskali v čoln, tako da je bil že poln vode. On pa je bil na krmi in je spal na blazini. Zbudili so ga in mu rekli: »Učitelj, ti ni mar, da se potapljamo?« In vstal je, zaprétil vetru in rekel morju: »Utihni! Molči!« In veter se je polegel in nastala je globoka tišina. Njim pa je rekel: »Kaj ste strahopetni? Ali še nimate vere?« Prevzel jih je velik strah in spraševali so se: »Kdo neki je ta, da sta mu pokorna celo veter in morje?«

Mr 4,35-41

 

Z JEZUSOM NA POTI

 Današnji evangelij je kar nekoliko dramatičen. Dogaja se na morju, ki predstavlja negotovost. Učenci plujejo, Jezus pa spi. Nenadoma nastane vihar in na čolnu nastane panika. Jezus pa še kar spi, kot da mu za novo okoliščino ni mar. Zato ga zbudijo in mu reko: »Učitelj, ti ni mar, da se potapljamo?« Učence skrbi za lastna življenja, kajti proti tako močnemu viharju so nemočni. Jezus jim odgovarja: »Kaj ste strahopetni, ali nimate vere?« Jezus je namreč že velikokrat pokazal, da je sposoben narediti vse, a apostoli so bili še vedno slepi, da bi v vseh Jezusovih čudežih prepoznali Božjo moč. Tudi večina nas je večkrat v strahu, ker je stisk in težav toliko, da nismo sposobni narediti naslednjega koraka. Vsak dan nas Bog obdaja s svojo milostjo, nas varuje in vodi, a naše srce je še vedno zaslepljeno in ne znamo reči hvala. Zdi se nam, da je vse, kar se zgodi, samoumevno, a temu ni tako. Vse prejemamo od Stvarnika, ki nam popolnoma zaupa, čeprav mnogokrat ne ravnamo po njegovi volji.

   Jezus nas nagovarja: »Verujte in zaupajte, jaz sem z vami vse dni do konca sveta!« To nam daje novo upanje, da tudi v resnično težkih trenutkih lahko računamo na njegovo moč in pomoč. Zato potrebujemo vero in nekaj ponižnosti, da priznamo pred Gospodom: »Samo človek sem! Hvala ti, da si potrpežljiv z mano.« Prosimo ga, naj utrdi našo vero. Čeprav se zdi, da Jezus spi, ker ga ne čutimo v svojem življenju, je on vedno z nami. Zato se ne smemo bati. Če zaupamo Jezusu, bo v pravem trenutku pomiril naše viharje in nam podaril mir. Če zaupamo Jezusu, on ne bo dovolil, da bi se pogubili. Od nas pričakuje, da verujemo vanj, mu zaupamo in ga ljubimo. To troje je garancija naše varnosti. Čeprav je življenje polno viharjev in čeri, lahko računamo na pomoč Boga, ki nas vedno spremlja skozi življenje, čeprav se nam v nekih trenutkih zdi, da spi. Bog čaka, da ga pokličemo, da ga prosimo za pomoč.

   Biti kristjan pomeni, da v viharjih, ki jih srečujemo, nismo sami. Naj se zgodi karkoli: Gospod je z nami v našem čolnu življenja, na naši življenjski poti. Četudi je večkrat videti, kakor da smo prepuščeni sami sebi, to ne drži. Gospod je z nami na vseh poteh našega življenja. Prosimo Gospoda, da bi se mogli odpreti njegovi milosti, saj nam edino tako lahko pomaga, da spregledamo in ga vidimo, kako nas drži za roko in nas vodi skozi življenje.

 

                                                                                                Jože Č.