Koledar dogotkov

Last month November 2021 Next month
M T W T F S S
week 44 1 2 3 4 5 6 7
week 45 8 9 10 11 12 13 14
week 46 15 16 17 18 19 20 21
week 47 22 23 24 25 26 27 28
week 48 29 30

Prijava

Spokorimo se in verujmo evangeliju

   Ko so Janeza zaprli v ječo, je šel Jezus v Galilejo. Oznanjal je Božji evangelij in govóril: »Čas se je dopólnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in vérujte evangeliju!« Ko je šel ob Galilejskem jezeru, je zagledal Simona in Andreja, Simonovega brata, ki sta metala mrežo v jezero; bila sta namreč ribiča. Jezus jima je rekel: »Hodita za menoj in narédil vaju bom za ribiča ljudi!« Takoj sta pustila mreže in šla za njim. Ko je šel malo naprej, je zagledal Jakoba, Zebedêjevega sina, in njegovega brata Janeza, ki sta bila tudi v čolnu in popravljala mreže. Takoj ju je poklical. In pustila sta očeta Zebedêja z najemniki v čolnu ter odšla za njim.

Mr 1,14-20

 

JEZUSOV POGLED

   Jezus je začel svoje javno delovanje s klicem k spreobrnjenju. Podobno kot Janez Krstnik spodbuja svoje sodobnike: »Čas se je dopolnil in Božje kraljestvo se je približalo. Spreobrnite se in verujte evangeliju!« To se je zgodilo pred skoraj dva tisoč leti, a mnogi tega novega časa še niso zaznali. Eden od razlogov za nevero smo tudi mlačni kristjani, ki se ne upamo izpostaviti in javno priznati, da je Jezus naš odrešenik. Njegove besede veljajo tudi nam. Pričujemo samo z doslednim življenjem, zato se ne smemo skrivati, ker s tem ne naredimo nič dobrega zase in še manj za tiste, ki ne verujejo. Vsak, ki nas sprašuje o naši veri, ima pravico, da izve, kdo je naš Bog in kako nas vodi.

   Jezus je pogledal brata Simona in Andreja in ju je povabil: »Hodita za menoj in naredil vaju bom za ribiča ljudi.« Njegov pogled ju je takoj prepričal, da sta pustila vse in šla za njim. Za pogledom se skriva namen tistega, ki nas pogleda. Včasih nekoga vodi preračunljivost in je v njegovem pogledu samo vprašanje, kako bom izkoristil tega človeka, kako mi bo najbolj koristil. To ni dober pogled, saj je poln egoizma. Nekdo drug pogleda s pogledom ljubezni, ki ne išče samo svojih koristi, ko človeka sprejema takšnega, kot je, in tako izraža razumevanje, ljubezen in brezpogojno spoštovanje. Takšen pogled človeka dviga, mu zdravi rane in mu omogoča nov začetek. Takšen pogled lahko na nek način povzroči tudi spreobrnjenje. Takšen je bil tudi Jezusov pogled, ki dviga in zdravi v globini srca, saj sta iz njega sijala dobrota in ljubezen. Zato pravzaprav sploh ni čudno, da so prvi učenci brez zadržkov in pomislekov zapustili vse, kar so imeli, in šli za njim. To je bila velika sprememba v njihovem življenju, saj so se odločili za šolo ljubezni.

   Jezus tudi danes gleda vsakega izmed nas s svojim »nevidnim« pogledom. Ali smo ga sposobni zaznati, ali smo se sploh sposobni odpreti in v tišini svoje duše začutiti njegov ljubeči pogled. Če je odgovor da, pač ne moremo skrivati svojega krščanstva, ampak se moramo izpostaviti in pričevati, da je on tisti, ki nas ljubi in nam želi dobro. Na žalost nas velikokrat premami mišljenje tega sveta, ki ne mara Jezusa in ga hoče izriniti iz sodobne družbe. Danes je pomembno poveličevanje lastnega jaza, nizanje uspehov in poveličevanje idolov, ki so naši mali ali veliki maliki. Odprimo se Jezusovemu pogledu in vse nepotrebno bo izginilo iz našega življenja.

 

                                                                                                     Jože Č.