Koledar dogotkov

Last month August 2022 Next month
M T W T F S S
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Prijava

Beseda je meso postala in se naselila med nami

   V začetku je bila Beseda in Beseda je bila pri Bogu in Beseda je bila Bog. Ta je bila v začetku pri Bogu. Vse je nastalo po njej in brez nje ni nastalo nič, kar je nastalo. V njej je bilo življenje in življenje je bilo luč ljudi. In luč sveti v temí, a temà je ni sprejela. Bil je človek, ki ga je poslal Bog; ime mu je bilo Janez. Prišel je zaradi pričevanja, da bi namreč pričeval o luči, da bi po njem vsi sprejeli vero. Ni bil on luč, ampak pričeval naj bi o luči. Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, je prihajala na svet.

   Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli. Tistim pa, ki so jo sprejeli, je dala moč, da postanejo Božji otroci, vsem, ki verujejo v njeno ime in se niso rodili iz krvi ne iz volje mesa ne iz volje moža, ampak iz Boga. In Beseda je meso postala in se naselila med nami. Videli smo njeno veličastvo, veličastvo, ki ga ima od Očeta kot edinorojeni Sin, polna milosti in resnice.

   Janez je pričeval o njej in klical: »To je bil tisti, o katerem sem rekel: Ta, ki bo prišel za menoj, je pred menoj, ker je bil prej kakor jaz.« Kajti iz njegove polnosti smo vsi prejeli milost za milostjo. Postava je bila namreč dana po Mojzesu, milost in resnica pa je prišla po Jezusu Kristusu. Boga ni nikoli nihče videl; edinorojeni Bog, ki biva v Očetovem naročju, on nam je razlóžil.

Jn 1,1-18

 

LUČ, KI RAZSVETLJUJE SRCE

   Glavno sporočilo božiča je, da je Božji Sin zapustil nebo in prišel v bolečine in stiske tega sveta, ker nam hoče sam biti luč in tolažba v najtemnejših in najbolj žalostnih trenutkih našega življenja. Prinesel nam je odrešenje v noči krivde in greha. Jezus je postal eden izmed nas, da bi nam odprl vrata upanja. Zato je odrešenik sveta vsak trenutek navzoč za nas, v vsakem našem stanju: v veselju in žalosti. Dosegljiv nam je z molitvijo. Karkoli nas teži, mu lahko zaupamo. Vedno nas pazljivo posluša in nas razume, ker smo mu pri srcu in pozna vse naše stiske ter tegobe. Tako mu lahko mirno zaupamo svoje misli in želje ter mu rečemo: »Jezus Kristus, potrebujem tvojo luč, kajti velikokrat me obdaja tema, ki me vznemirja. Teži me tudi krivda. Odpusti mi grehe. Pridi k meni in prižgi svojo luč. Brez tebe ne želim več živeti.«

   Evangelist Janez je na začetku svojega evangelija zapisal: »Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli.« Zanj je pomenilo Jezusovo rojstvo razodevanje Boga, ki je vse v vsem. On je poosebljena modrost, luč, ki razsvetljuje vse človeštvo. Betlehemčani in izraelska prestolnica tega niso zaznali oziroma so videli v tem otroku konkurenta na prestolu in sledil je pomor otrok. Ali je danes kaj drugače? Jezus je še vedno slaba vest vsem vladarjem tega sveta in tudi velik del običajnih smrtnikov je slep in ne prepozna Božje ljubezni. Kako je z nami? Bomo v teh dneh obremenjeni z obdarovanji, ali si bomo vzeli čas, da se zaustavimo ob jaslicah in se zamislimo: »Jezus se je rodil zaradi mene. Rad me ima.«

   Sveta noč je čarobna noč, ko se nebo sklanja na zemljo. O tem nam pričajo dogodki na pastirskih poljanah. Veliko skrivnost prihoda Boga na svet v podobi nebogljenega otroka naznanijo angeli in to preprostim pastirjem, ki edini morejo doumeti skrivnosti nebes. Jezus se lahko rodi samo v čistem in preprostem srcu, ki se odlikuje v ponižnosti in služenju. Naj ta božič ne bo samo srečanje ob dobri večerji, ampak naj se dotakne naših src. Morda je ta čas izolacije in prepovedi druženja tudi čas, ko se poglobimo v svoj notranji svet, ga malo počistimo in pripravimo prostor za rojstvo Boga v njem. On je tista luč, ki razsvetli temine našega srca in nam prinaša veselje in mir. Naj nas njegova navzočnost spremlja skozi praznike v prihajajoče leto. Če bo on v naših srcih, bo tudi leto dobro.  

 

                                                                                                    Jože Č.