Koledar dogotkov

Last month August 2022 Next month
M T W T F S S
week 31 1 2 3 4 5 6 7
week 32 8 9 10 11 12 13 14
week 33 15 16 17 18 19 20 21
week 34 22 23 24 25 26 27 28
week 35 29 30 31

Prijava

Glej, spočela boš in rodila sina

   Tisti čas je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija. Angel je vstopil k njej in rekel: »Pozdravljena, milosti polna, Gospod je s teboj!« Pri teh besedah se je vznemirila in premišljevala, kakšen pozdrav je to. Angel ji je rekel: »Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu. Glej, spočela boš in rodila sina, in daj mu ime Jezus. Ta bo velik in se bo imenoval Sin Najvišjega. Gospod Bog mu bo dal prestol njegovega očeta Davida in kraljeval bo v Jakobovi hiši vekomaj; in njegovemu kraljestvu ne bo konca.«

   Marija pa je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne spoznam moža?« Angel ji je odgovóril: »Sveti Duh bo prišel nadte in moč Najvišjega te bo obsenčila, zato se bo tudi Sveto, ki bo rojěno, imenovalo Božji Sin. Glej, tudi tvoja sorodnica Elizabeta je spočela sina v starosti; in to je šesti mesec njej, ki so jo imenovali nerodovitno. Bogu namreč ni nič nemogoče.«

Marija pa je rekla: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« In angel je šel od nje.

Lk 1,26-38

 

LUČ UPANJA

   Četrta adventna nedelja nas spominja, da je božič pred vrati. Prižgali smo še zadnjo svečko na adventnem vencu, kar prinaša še več svetlobe. Kmalu se bomo spominjali rojstva njega, ki je luč, ki razsvetljuje naše življenje. Ali smo pripravljeni na rojstvo Jezusa v našem srcu? Kljub nemogoči situaciji zaradi pandemije v naše življenje vstopa on, ki more z našim sodelovanjem rešiti vse naše probleme. Morda nam letošnji božič prinaša priložnost, da se odpovemo pretiranemu zunanjemu blišču in božič doživimo v svojem srcu, v krogu svoje družine, predvsem tistih, s katerimi živimo skupaj. Vzor nam je Marija, ki je izrekla svoj »da« in brezpogojno sprejela Božjo voljo. Žal mi pogostokrat postavljamo svojo voljo pred Božjo. Manjka nam ponižnosti in skromnosti, ki sta pogoj, da se more Jezus roditi v našem srcu.

   V današnjem evangeliju beremo kako je angel Gabrijel pozdravil ali bolje ohrabril Marijo: »Ne boj se Marija, kajti našla si milost pri Bogu!« Tako Bog prihaja do vsakega človeka: »Ne boj se, jaz sem s teboj! Tudi če ne razumeš, kaj ti govorim in kakšno ponudbo ti pripravljam, vedi, da je tako prav. Zaupam ti in vem, da boš nalogo lepo izpeljal, ker te bom jaz vodil!« Ko stojimo pred pomembnimi odločitvami, tvegamo, ker ne vemo, kaj vse nas čaka. In vendar je najlepši odgovor ta, ki ga je dala Marija: »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi.« Verujem in zaupam, da je Bog z menoj. Če bom sodeloval z njim, se bodo moje želje in pričakovanja lepo uskladila z Božjo voljo. Pomembno je, da smo mi pripravljeni izreči svoj da nalogi, ki nam je zaupana. Pogosto ne vemo, kaj nas čaka na poti, morda nas čakajo tudi zelo temna in neprijetna obdobja, težave pri izpolnjevanju naloge, morda nas bo kdo celo napadel, ker mu ne bomo všeč, a če je Gospod z nami, je vsak strah odveč. Tudi Marija je naletela na številne težave, a ker je zaupala Bogu, je iz sleherne preizkušnje izšla kot zmagovalka. Vera, upanje in ljubezen so jo vodili preko Kalvarije v zmagoslavje velike noči.

   Marija je rekla angelu: »Kako se bo to zgodilo, ko ne spoznam moža!« Bog ve, kaj dela, in ima načrt za slehernega človeka. Marija je z ljubeznijo in zaupanjem sprejela težko nalogo, vendar ne sama, vedela je, da je Gospod z njo in da se bo vse dobro izteklo, če mu bo zaupala. Tudi mi pred Bogom razmislimo, kaj nam je storiti, in on nam bo to razodel. Pogosto morda ne vidimo smisla za razne življenjske udarce, težke situacije in dejanja, ki jih doživljamo. Če vse to izročimo Bogu, lahko odkrijemo marsikatero skrivnost. Z nami je Marija, ki nas vodi k Jezusu, da razsvetli temine naših slabosti in zablod in nas popelje v novo življenje.  

 

                                                                                                     Jože Č