Koledar dogotkov

Last month October 2020 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4
week 41 5 6 7 8 9 10 11
week 42 12 13 14 15 16 17 18
week 43 19 20 21 22 23 24 25
week 44 26 27 28 29 30 31

Prijava

Odpuščanje nima meje

   Tisti čas je Peter pristopil k Jezusu in mu rekel: »Gospod, kólikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat?« Jezus mu je dejal: »Ne pravim ti do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat.

   Zato je nebeško kraljestvo podobno kralju, ki je hotel napraviti račun s svojimi služabniki. Ko je začel računati, so mu privedli nekoga, ki mu je bil dolžan deset tisoč talentov. Ker ni imel s čim povrniti, je njegov gospodar ukazal prodati njega, njegovo ženo, otroke in vse, kar je imel, ter poravnati dolg. Služabnik je tedaj padel predenj in ga prôsil: ›Potŕpi z menoj in vse ti povrnem.‹ Gospodar se je tega služabnika usmilil, opróstil ga je in mu dolg odpústil.

   Ko pa je služabnik šel ven, je srečal enega svojih soslužabnikov, ki mu je bil dolžan sto denarijev. Zgrabil ga je, ga davil in rekel: ›Vrni, kar si dolžan!‹ Ta je padel predenj in ga prosil: ›Potrpi z menoj in ti povrnem.‹ Óni pa ni hotel, ampak je šel in ga vrgel v ječo, dokler mu ne bi povŕnil dolga. Ko so njegovi tovariši videli, kaj se je zgodilo, so se zelo razžalostili in šli svojemu gospodarju podrobno povedat, kaj se je zgodilo.

   Tedaj ga je gospodar poklical k sebi in mu rekel: ›Hudobni služabnik! Ves dolg sem ti odpústil, ker si me prosil. Ali nisi bil tudi ti dolžan usmiliti se svojega soslužabnika, kakor sem se jaz usmilil tebe?‹ In njegov gospodar se je razjézil in ga izročil mučiteljem, dokler mu ne bi povŕnil vsega dolga.

   Tako bo tudi moj nebeški Oče stóril z vami, če vsak iz srca ne odpustí svojemu bratu.«

Mt 18,21-35

 

ODPUŠČANJE OSVOBAJA

   Živimo v svetu, ki je naravnan na zadovoljevanje lastnih potreb in vsakdo išče le lastne koristi. Pri tem se pogosto zgodi, da posežemo v pravice drugega in tako pride do spora. Vemo, da je nešteto sporov zaradi krivic, ki se dogajajo. Ali želimo takšen svet? Takšen svet je svet nasilja in borbe, kar s seboj prinaša žrtve, ki so pogosto nemočni in ničesar krivi ljudje. Nikoli ni bilo drugače. Zato apostol Peter Jezusu postavi vprašanje: »Kolikokrat naj odpustim svojemu bratu, če greši zoper mene? Do sedemkrat?« Jezus mu je dejal: »Ne pravim do sedemkrat, ampak do sedemdesetkrat sedemkrat.« Brez odpuščanja ne moremo živeti, ker je sovraštvo največje zlo človeštva. Hitro nas potegne vase, a pot iz njega je pogosto težka, ker nam naš ego ne dopusti, da bi zmogli odpuščati. Toda odpuščanje je nujno, saj drugače je naše življenje mora, ki nas tlači in nam ne pusti živeti na polno. Jezus pa želi, da je vsakdo izmed nas svoboden, saj nas je zato odrešil.

   V evangeliju beremo zgled slabega služabnika, ki mu je kralj odpustil velik dolg. Isti služabnik pa ni bil sposoben odpustiti svojemu kolegu nekaj drobiža. Takšni smo pač ljudje: ko gre za našo korist, smo sposobni hoditi po kolenih, ko gre za korist nekoga drugega, nehamo biti prijatelji. Tako ni prav. Kristjan je vedno velikodušen, ker posnema Jezusa in ima za cilj Božje kraljestvo. Poklicani smo, da ljudem odpuščamo njihovo krivdo in da jim na ta način poskušamo omogočiti nov začetek. Opustimo načelo: zob za zob, oko za oko. »Kakor ti meni, tako jaz tebi!« Maščevanje rojeva novo zlo. Spirala se vrti vedno dalje, brez konca, brez rešitve. Velikokrat spore povzročamo s tem, ko z lahkoto obsojamo in sumničimo druge. Pogosto se zelo težko spravimo s tistimi, ki so nam naredili krivico. Pogosto težko izrečemo besede odpuščanja.

   Ne odlašajmo z odpuščanjem, saj se sovraštvo zelo rado zakorenini in se ga je težko znebiti. Včasih ni potrebno veliko, da se sovraštvo razraste, saj že manjši prepir lahko povzroči jezo in sovraštvo. Ne čakajmo, da se nam bo prišel drugi opravičit, temveč poskušajmo mi sami ponuditi svojo roko. Odpuščajmo vsakomur, kakor tudi Bog nam odpušča naše grehe in slabosti. Zavedati se moramo, da smo morda v tem evangeliju tisti služabnik, kateremu je Gospod odpustil veliko krivdo, on sam pa ni bil sposoben odpustiti malenkosti svojemu bližnjemu. Šele takrat, ko bomo to spoznali in zares odpustili, bomo lahko z mirno vestjo molili: »In odpusti nam naše dolge, kakor tudi mi odpuščamo svojim dolžnikom!« Naj nas Gospod spremlja s svojo milostjo, da bomo zmogli odpuščati.

 

                                                                                                   Jože Č.