Koledar dogotkov

Last month October 2020 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4
week 41 5 6 7 8 9 10 11
week 42 12 13 14 15 16 17 18
week 43 19 20 21 22 23 24 25
week 44 26 27 28 29 30 31

Prijava

Brata je treba klicati k spreobrnitvi

   Tisti čas je rekel Jezus svojim učencem: »Ako greši tvoj brat zoper tebe, pojdi in ga posvári med štirimi očmi. Če te posluša, si pridobil svojega brata. Če pa ne posluša, vzemi s seboj še enega ali dva, da se vsa zadeva ugotovi po izjavi dveh ali treh prič. Če jih ne posluša, povej Cerkvi. Če pa niti Cerkve noče poslušati, naj ti bo kakor pogan ali cestninar.

   Resnično, povem vam: Kar koli boste zavezali na zemlji, bo zavezano v nebesih in, kar koli boste razvezali na zemlji, bo razvezano v nebesih. Povem vam tudi: Ako se na zemlji dva izmed vas zedinita v kateri koli prošnji, jima bo vse storil moj Oče, ki je v nebesih. Kajti, kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi.«

Mt 18,15-20

 

LJUBEZEN REŠUJE

   Današnja Božja beseda ima skupni imenovalec: ljubezen, ki se kaže v tem, da rešimo tiste, ki grešijo ali celo vztrajajo v grehu. Jezus je namreč rekel: »Če tvoj brat greši, pojdi in ga posvari na štiri oči!« Nihče ni popoln, vsakdo ima kakšno hibo, a si še vedno zasluži človeško spoštovanje. Res je, da marsikdo ne vidi svoje stranpoti in svojih napak, zato potrebuje dobre nasvete in spodbude. Vse pa se mora zgoditi spoštljivo: na štiri oči, brez karanja in zmerjanja. Za zgled nam je Jezus: boril se je proti grehu, grešnike pa sprejemal z veliko blagostjo in prizanašanjem. Ne smemo biti žaljivi. Človeka ne smemo prizadeti, temveč ga z ljubeznijo posvariti in pregovoriti, da opusti slaba dejanja. Evangelij je kot ogledalo, ob katerem se lahko vprašamo: Kako mi ravnamo z ljudmi? Kakšen način komuniciranja imamo med seboj, tudi v župniji? Kako ravnamo, če nekdo izmed nas skrene na slaba pota? Tu je zelo pomembno, da smo dobrohotni in predvsem ponižni ter blagohotni. Samo tako lahko rešimo dušo grešnika in sebe.

   Tudi apostol Pavel v pismu Rimljanom nam v ospredje postavlja ljubezen. Pravi namreč, da so vse zapovedi zaobsežene v eni sami: »Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe!« (Rim 13,9) Kdor ljubi, ne misli slabo, ampak drugemu želi vse, kar ima sam najrajši. Ljubezen je tista, ki spreminja naše življenje in nam ga naredi znosno in lepo. Brez ljubezni bi svet bil grozljiv in bi kmalu propadel. Zato nas Jezus neprestano vabi, da živimo ljubezen, da jo delimo z vsakim človekom, tudi če se nam zdi, da je ni vreden. Vsi smo Božji otroci, tudi če smo grešni in sebični, tudi če delamo grda dejanja in smo na dnu na moralni lestvici. Bog nas ljubi takšne, kakršni smo: nemočni, grešni in samoljubni. Vsakogar želi odrešiti v njegovi težavi, v njegovi grešnosti, zato se je daroval za nas. Želi, da vstanemo iz svoje grešnosti in sprejmemo svobodo Božjih otrok, veselje otrok luči. Če ljubimo drug drugega in ne sodimo in obsojamo, smo koristno orodje v Božjih rokah. Po nas lahko odrešuje druge. Nihče ne more rešiti sebe, če mu je vseeno za druge. Zato je še posebej pomembno, da molimo drug za drugega. Molitev je najmočnejše orožje, ki zagotavlja zmago.

   Zato nas Jezus še posebej vabi z besedami: »Kjer sta dva ali so trije zbrani v mojem imenu, tam sem jaz sredi med njimi!« Jezus želi povedati, da je moč skupne molitve še večja, sploh če molimo vsi za isti cilj. Molitev je dragoceni dar, saj nam omogoča pogovor z Bogom. Molitev je občestvo z Bogom in uvaja v enost Boga in človeka. Glavni razlog današnje krize v svetu je dejstvo, da je človek pozabil na svoj izvor, pozabil je na Boga. In danes je največja kriza pomanjkanje razsvetljenih ljudi. Zaradi tega je v tej sodobni krizi molitev svetilnik. Razsvetljen človek je ponižen, poln ljubezni in poln življenjskega navdušenja. Razsvetljen človek je ponižen, ker spoznava, da mu je vse darovano od Boga. Razsvetljen človek je poln ljubezni in želi, da se vsi ljudje rešijo. Razsvetljen človek je poln življenjskega navdušenja in vse svoje sposobnosti želi dati v službo človeštvu. Hrepenimo za takšnim razsvetljenjem. Prosimo Boga za dar molitve v predanosti in za dar razsvetljenja.

 

                                                                                                   Jože Č.