Koledar dogotkov

Last month October 2020 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4
week 41 5 6 7 8 9 10 11
week 42 12 13 14 15 16 17 18
week 43 19 20 21 22 23 24 25
week 44 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus dopolnjuje postavo

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel. Slišali ste, da je bilo starim rečeno: ›Ne ubijaj! Kdor pa koga ubije, pride pred sodišče.‹ Jaz pa vam pravim: Vsak, kdor se jezi na svojega brata, zasluži, da pride pred sodišče. Kdor pa reče bratu ›tepec‹, zasluži, da pride pred véliki zbor; in kdor mu reče ›norec‹, zasluži, da pride v peklenski ogenj!

   Slišali ste, da je bilo rečeno: ›Ne prešuštvuj!‹ Jaz pa vam pravim: Kdor koli s poželenjem gleda žensko, je v srcu že prešuštvoval z njo.

   Dalje ste slišali, da je bilo starim rečeno: ›Ne prisegaj po krivem; izpolni pa, kar si prisegel Gospodu!‹ Jaz pa vam pravim: Sploh ne prisegajte! Vaš ›da‹ naj bo ›da‹, in vaš ›ne‹ naj bo ›ne‹; kar je več kot to, je od hudega.«

Mt 5,17.21-22.27-28.33-34.37

 

LJUBEZEN JE VODILO      

   Brez pravil ni mogoče živeti. Že vsak posameznik si je dolžan postaviti nek sistem vrednot, a to je še toliko bolj pomembno za življenje v skupnosti, kjer sprejmejo določen red, ki se ga morajo vsi držati. Mojzesovih deset zapovedi je zato še vedno veljavnih, sprejema jih večina držav in jih po svoje prilagaja svojim razmeram. Jezus je bil nad vsemi pravili in vendar je svojim učencem rekel: »Ne mislite, da sem prišel razvezat postavo ali preroke; ne razvezat, temveč dopolnit sem jih prišel.« Pravila torej niso odpravljena, vzpostavljen je le drugačen odnos do njih: ne smejo biti prisila, ampak predstavljajo varno pot, da bi bili tukaj in v večnosti srečni in zadovoljni. Seveda smo nepopolni in potrebujemo Božjo milost in ljubezen, saj je njegova ljubezen usmiljena ljubezen, ki nam naše slabosti odpušča.

   Današnji evangeljski odlomek je vzet iz govora na gori. Ko slišimo besedo 'gora', nas spominja na neko drugo goro, na Sinaj. Tam je namreč veliki mož Stare zaveze – Mojzes v imenu ljudstva sprejel deset Božjih zapovedi. Deset Božjih zapovedi je bilo osnovno vodilo izvoljenega ljudstva. Tudi Jezus je na 'gori' dal osnovna življenjska pravila vsakega kristjana. Z govorom na gori je Božje zapovedi dopolnil in poglobil. Vedno znova je ponovil: »Slišali ste … Jaz pa vam pravim …« Kar je Jezus s svojim govorom na gori povedal, je sam najprej živel. In tako nas vabi, da tudi mi storimo tako. Jezusov govor na gori je izraz ljubezni. V njem je Jezus na primerih pokazal, kako daleč gre ljubezen, ko presega vse tisto, kar je zapovedano.

   Kako revno je krščanstvo, ki se zadovolji samo z izpolnjevanjem tistega, kar je zapovedano ali prepovedano. Zakon začne umirati, ko se zakonca začneta prepirati, kaj mora kdo storiti. Čigava je ta in ta dolžnost, namesto da bi poskušala drug drugega prekašati v ljubezni, potrpljenju, razumevanju, v delu. Ljubezen ne pozna minimalnega izpolnjevanja dolžnosti. Ljubezen je po svojem bistvu brezmejna, ker hoče biti odgovor na brezmejno Božjo dobroto, ljubezen. Jezus nam v svojem govoru na gori želi povedati, da mora ljubezen prevevati vse naše delo in življenje. Odprimo se Božji ljubezni, da nas napolni in spremeni, potem bomo lahko tudi mi ljubili z vsem srcem, vso dušo in vso močjo.

                                                                            Jože Č.