Koledar dogotkov

Last month October 2020 Next month
M T W T F S S
week 40 1 2 3 4
week 41 5 6 7 8 9 10 11
week 42 12 13 14 15 16 17 18
week 43 19 20 21 22 23 24 25
week 44 26 27 28 29 30 31

Prijava

Vi ste luč sveta

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Vi ste sol zemlje. Če pa se sol pokvari, s čim naj se solí? Ni za drugo, kakor da se vrže proč in jo ljudje pohodijo. Vi ste luč sveta. Mesto, ki stoji na gori, se ne more skriti. Svetilke tudi ne prižigajo in ne postavljajo pod mernik, temveč na podstavek, in sveti vsem, ki so v hiši. Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

Mt 5,13-16

 

BODIMO LUČ IN SOL

   V današnjem evangeliju Jezus uporabi primere iz narave: »Vi ste sol zemlje … vi ste luč sveta!« Te podobe iz narave so bile takratnim ljudem zelo blizu in so jih z lahkoto razumeli. Res smo vsestransko usidrani v širše dogajanje okrog nas, zato nam ne sme biti vseeno, v kateri smeri teče človeška zgodovina in kaj čaka generacije, ki bodo prišle za nami. Postavljeni smo kot svetilnik, na katerega se ozirajo mlajši, ko iščejo svojo pot v samostojnost. Morda se premalo zavedamo, kako pomembno je, da imamo svoje življenje na vajetih, da smo zgled in ne kamen spotike. Drugi nas ne bodo občudovali zaradi naših neumnosti, ampak zaradi dobrih dejanj, ko kljub različnim težavam ostajamo pokončni, nezlomljivi, ponosni, da smo ustvarjeni po Božji podobi.

   »Vi ste sol zemlje!« Sol je bila v preteklosti zelo dragocena, posebej kot sredstvo za konzerviranje hrane in kot začimba. Samo dobra, nepokvarjena začimba daje hrani pravi okus. Tako je vedno v življenju: drugemu smo opora, ko ga poslušamo in mu ne ponujamo receptov na pladnju, ampak z njim vztrajamo, ne da bi vedeli, kako se bo razpletlo. Tako je treba ravnati s soljo: včasih jo je treba dati več, drugič manj, glede na različno hrano, ki jo pripravljamo. Jezus je učencem želel reči, da s svojimi dejanji igrajo zelo pomembno vlogo. Če imamo vero brez dobrih del, potem je izgubljen zelo pomemben element v našem krščanskem življenju. Vera brez dobrih del je podobna izprijeni soli, ali svetilki, ki ne daje več svetlobe. Če pa vero spremljajo dobra dela, potem je to zelo učinkovito pričevanje za Kristusa pred svetom. Če delamo dobro, so naša dobra dela sama zase dovolj zgovorna.

   Krščansko življenje je dovolj močna priča za evangelij. Ljudje vidijo luč Božje ljubezni, če nekdo resnično pristno živi, če govori resnico, se bori za pravico, če je nekdo usmiljen in izkazuje ljubezen do bližnjega. Če hočemo, da je sol učinkovita, jo moramo pomešati med hrano, luč pa mora biti postavljena na vidno mesto, da lahko sveti ljudem. Takšni moramo biti tudi mi kristjani. Ne smemo dovoliti, da bi nas svet použil. Albert Camus je dejal: »Svet danes potrebuje kristjane, ki ostanejo kristjani!« Naj nam Gospod pomaga, da bomo za današnji svet sol in luč, da nas ne zlomijo pritiski javnega mnenja, ki je žal kristjanom nenaklonjeno. Ostanimo trdni in živimo po načelih evangelija.

 

                                                                                         Jože Č.