Koledar dogotkov

Last month September 2020 Next month
M T W T F S S
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Prijava

Bodite budni, da boste pripravljeni

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Kakršni so bili Nóetovi dnevi, tako bo tudi ob prihódu Sina človekovega. Kakor so namreč v tistih dneh pred potópom jedli in pili, se ženili in se možile do dne, ko je šel Noe na ladjo, in niso ničesar slutili, dokler ni prišel potop in vseh odnesel, tako bo tudi ob prihódu Sina človekovega. Takrat bosta dva na polju: eden bo sprejet, drugi puščen. Dve bosta mleli na kamnu: ena bo sprejeta, druga puščena. Bodite torej budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod! Vedite pa: ko bi hišni gospodar vedel, ob kateri straži pride tat, bi ostal buden in ne bi pústil vlomíti v svojo hišo. Zato bodite tudi vi pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.«

 

Mt 24,37-44

 

STOPIMO NA POT

   Začenjamo novo cerkveno leto. Evangelij nas spodbuja: »Bodite budni, ker ne veste, katerega dne pride vaš Gospod!« Vsak začetek je že povezan s koncem, ker ni pravega načrta brez jasnega cilja, kaj bi radi dosegli. Naš cilj je večno življenje, ki ga dosežejo tisti, ki ne spijo, ampak budno spremljajo vsakodnevne dogodke, se učijo in z novimi izkušnjami korakajo proti cilju. To ni lepa teorija, ampak strateška taktika tistih, ki se ne ustrašijo ovir in si z delnimi zmagami tlakujejo svojo pot. Zmagovati je treba, ker na cilj pridejo samo tisti, ki se ne bojijo, zaupajo v svoje sposobnosti in poslušajo množico ob poti, ki jih vzpodbuja. Pomembno je, da pri tem računamo na pomoč Boga, imamo trdno zaupanje vanj in globoko vero, da v njegovem imenu zmoremo biti boljši. Adventni čas je zato še posebej dragocen, saj nas usmerja preko meja omejenega človeškega mišljenja k Bogu, ki nas čaka in nam daje moč, da nobena ovira za nas ni pretežka. Vstopimo v adventni čas z navdušenjem, ker Jezus hodi skupaj z nami.

   Evangelij nas še posebej želi opozoriti, da bo konec sveta prišel, a nihče ne ve ne dneva ne ure. Vsa napovedovanja raznih jasnovidcev in »prerokov« so zaman. Jezus sam pravi, da tega ne ve niti on, niti angeli v nebesih, ampak samo Oče. Prišel bo nenadoma, ko bomo sredi svojih opravkov, ko ne bomo niti slutili. Takrat bo konec in ne bo mogoče ničesar več popraviti. Kar smo v tem življenju naredili, smo naredili in po teh delih bomo sprejeti ali puščeni. Sedaj je čas, da delamo za svoje zveličanje, da z ljubeznijo opravljamo dobra dela, da pomagamo pomoči potrebnim in ljudem v stiski. Zato nas Jezus vabi, da smo budni in pripravljeni za njegov prihod.

   Apostol Pavel nas v pismu Rimljanom poziva, da je čas, da se zbudimo iz spanja, iz spanja našega duha, ki spi, medtem ko naše telo išče užitke zase. Takole pravi: »Odvrzimo dela teme in nadenimo si orožje luči!« Tema je za tiste, ki se skrivajo in se bojijo, da bi jih njihova hudobna dela razgalila. Kdor posluša svojo vest, se ne boji luči, ker njegova dobra dela odpirajo sleherna vrata. Vrata mnogih, ki so žalostni, lačni, bolni in zapostavljeni, so zaprta. Odprimo jih s svojo dobroto. Advent je čas za nov začetek, da prisluhnemo Božji besedi in poskušamo ugotoviti, kaj nam Bog želi povedati po Svetem pismu in po ljudeh, ki nas obdajajo. Bodimo pogumni in ne glejmo na to, kaj bodo sosedje, sodelavci, sošolci ali nekdo drug rekli. Jezus je pot, pojdimo z njim. Tudi misijon je priložnost, da bolje naravnamo svoj kompas srca, da ne zgrešimo smeri. Naj nam Gospod pomaga s svojo milostjo. 

                                                                                         Jože Č.