Koledar dogotkov

Last month September 2020 Next month
M T W T F S S
week 36 1 2 3 4 5 6
week 37 7 8 9 10 11 12 13
week 38 14 15 16 17 18 19 20
week 39 21 22 23 24 25 26 27
week 40 28 29 30

Prijava

Izbira med Bogom in bogastvom

   Tisti čas je Jezus govóril svojim učencem: »Žível je neki bogataš, ki je imel oskrbnika in tega so mu zatožili, da zapravlja njegovo premoženje. Poklical ga je in mu rekel: ›Kaj slišim o tebi? Podaj obračun o svojem gospodarjenju, ker ne boš več mogel biti moj oskrbnik.‹ Oskrbnik pa je rekel sam pri sebi: ›Kaj naj storim, ker mi gospodar jemlje oskrbništvo? Kopáti ne morem, beračiti me je sram. Vem, kaj bom stóril, da me bodo ljudje sprejeli v svoje hiše, ko me bo gospodar razrešil oskrbništva.‹

   Poklical je dolžnike svojega gospodarja, vsakega posebej. In rekel je prvemu: ›Koliko si dolžan mojemu gospodarju?‹ Ta je rekel: ›Sto vrčev olja.‹ On pa mu je dejal: ›Vzemi svojo zadólžnico, brž sédi in zapiši: petdeset.‹ Spet drugemu je rekel: ›Koliko si pa ti dolžan?‹ Rekel mu je: ›Sto mernikov žita.‹ Dejal mu je: ›Vzemi zadólžnico in zapiši: osemdeset.‹ In gospodar je pohvalil krivičnega oskrbnika, da je preudarno ravnal, kajti sinovi tega veka so do svojega rodu preudarnejši kakor sinovi luči.

   Jaz pa vam pravim: Pridobivajte si prijateljev s krivičnim mámonom, da vas sprejmejo v večna bivališča, ko mámon poide. Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem. Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mámonom, kdo vam bo zaupal resnično dobrino? In če niste bili zvesti pri tujem, kdo vam bo dal, kar je vaše? Noben služabnik ne more služiti dvema gospodarjema; ali bo enega sovražil in drugega ljubil, ali se bo enega dŕžal in drugega zaničeval. Ne morete služiti Bogu in mámonu.«

Lk 16,1-13

 

KOMU SLUŽIMO?

   Sporočilo današnjega evangelija je, da se človek ne uči le od dobrih, ampak tudi od slabih ljudi. Vse, kar vidi v svojem življenju, mu je lahko v pomoč, da bo znal sam nekoč doseči svoj končni cilj. Jezus je pohvalil krivičnega oskrbnika, ki je celo na nepošten način poskrbel za svoj ostanek zemeljskega življenja. Otroci luči pa so dostikrat brezbrižni, ko gre za večno srečo. Materialne stvari tega sveta same po sebi niso niti dobre niti slabe, temveč je od nas odvisno, kaj z njimi naredimo: ali jih uporabimo v dobro za druge ali pa z njimi oškodujemo druge. Na mestu je, da se vprašamo, kako pa mi ravnamo s tistim, kar nam je Gospod zaupal.

   Bogastvo je zelo zapeljivo, ker človeka očara, da pozabi na to, kar ni materialno, a je pomembnejše od polne sklede. Bogataš lahko postane čez noč zaslepljen egoist, ki vidi le samega sebe. Kdor se namreč kopa v bogastvu, mu ni nikoli dovolj, ker vedno išče nove, še bolj vzburljive užitke. Zato je prav, da vsak dan iščemo odgovor na vprašanje: »Sem srečen? Kaj daje smisel mojemu življenju?« Če ne najdem pravega odgovora, moram vprašanje zastaviti drugače: »Kaj me vznemirja, da nisem zadovoljen?« In tako počasi, korak za korakom pridem do Boga, ki me je ustvaril in mi zaupa. Njega se moram držati, ker samo on ve, da sem potreben tu, kjer sem, in da moram biti drugim na razpolago z vsem, kar sem in kar imam. Potem bom s svojim bogastvom, predvsem s svojimi talenti, dar za druge. S tem služim tudi Bogu, saj mi je on dal darove in sposobnosti, da jih uporabim za bližnjega. Jezus pravi: »Ne morete služiti Bogu in mamonu!« To pomeni, da se je treba odločiti ali bo v mojem srcu Bog v ljudeh, ki mi jih pošilja na pot, ali pa materialne dobrine, s katerimi bom zadostil svoji nečimrnosti. Pomembno je, kaj postavim na oltar svojega življenja, za kaj se najbolj trudim: ali je to Bog in izpolnjevanje njegove volje ali pa je to denar, hiša, avtomobil, draga potovanja … Od nas je odvisno, katero pot bomo izbrali.

   Če se vrnemo k evangeliju o krivičnem oskrbniku, lahko rečemo, da je bil v Jezusovih očeh goljuf. Jezus je s svojo pohvalo krivičnega oskrbnika izrazil med vrsticami z željo, da bi vsi tisti, ki so šli za njim, bili enako sposobni prepoznati svoj položaj, nato pa pogumno reagirati, da bi nekoč prišli v Božje kraljestvo. Kdor želi živeti v prihodnosti, mora že sedaj poskrbeti za to. Edino ljubezen nam pomaga, da dosežemo ta cilj. To pomeni, da smo na razpolago bližnjemu s svojim življenjem in materialnimi dobrinami. Da mu pomagamo in mu odpiramo novo upanje, ki ni prazno, ampak temelji na našem bratu Jezusu. On mora biti na oltarju našega srca. Iščimo, kar je Božjega. Pri tem nam pomaga Božja beseda. Oklenimo se je in življenje v večnosti nam ne uide. Prosimo Gospoda, da nam s svojo milostjo pomaga odpreti vrata našega srca, da bomo prejemali moč, da se razdajamo za druge.

 

                                                                           Jože Č.