Koledar dogotkov

Last month April 2020 Next month
M T W T F S S
week 14 1 2 3 4 5
week 15 6 7 8 9 10 11 12
week 16 13 14 15 16 17 18 19
week 17 20 21 22 23 24 25 26
week 18 27 28 29 30

Prijava

Vedno moramo biti pripravljeni

   Tisti čas je Jezus rekel svojim učencem: »Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam dá kraljestvo. Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce. Vaša ledja naj bodo opasana in svetilke prižgane, vi pa bodite podobni ljudem, ki čakajo, kdaj se bo njihov gospodar vrnil s svatbe, da mu odprejo takoj, ko pride in potrka. Blagor tistim služabnikom, ki jih bo gospodar ob svojem prihodu našel budne! Resnično, povem vam: Opasal se bo in jih posádil za mizo. Pristopil bo in jim stregel. In če pride ob drugi ali tretji nočni straži in jih najde takó, blagor jim!

   Védite pa: Če bi hišni gospodar vedel, ob kateri uri pride tat, ne bi pústil vlomiti v svojo hišo. Tudi vi bodite pripravljeni, kajti ob uri, ko ne pričakujete, bo prišel Sin človekov.« Peter je rekel: »Gospod, ali pripoveduješ to priliko za nas ali za vse?«

   Gospod je dejal: »Kdo je torej zvesti in preudarni oskrbnik, ki ga bo gospodar postavil nad svojo služinčad, da ji odmeri hrano ob pravem času? Blagor tistemu služabniku, ki ga bo njegov gospodar ob prihodu našel, da tako dela! Resnično, povem vam: Čez vse svoje premoženje ga bo postavil. Če pa ta služabnik reče v svojem srcu: ›Moj gospodar zamuja s svojim prihodom‹ in začne pretepati hlapce in dekle, pojedati, popivati in se upijanjati, bo gospodar tega služabnika prišel ob dnevu, ko ga ne pričakuje, in ob uri, za katero ne ve; presekal ga bo na dvoje in mu dal delež z neverniki. Kajti tisti služabnik, ki spozna voljo svojega gospodarja, a ničesar ne pripravi in ne dela po njegovi volji, bo hudo tepen. Tisti pa, ki je ne spozna in stori kaj takega, kar zasluži udarce, bo malo tepen. Od vsakega, ki mu je bilo veliko dano, se bo veliko zahtevalo, in komur so veliko zaupali, bodo od njega toliko več terjali.«

Lk 12,32-48

 

NE BOJ SE MALA ČREDA

   V današnjem evangeliju mam Jezus želi povedati, da naj tako živimo, da bomo vedno pripravljeni na njegov prihod. Nekako nas nagovarja, naj bomo budni, saj ne vemo, kdaj se bo naše življenje izteklo. Takole pravi Jezus: »Če bi hišni gospodar vedel, ob kateri uri pride tat, ne bi pustil vlomiti v svojo hišo.« Hoče nam povedati, da nihče ne ve ne dneva ne ure, ko bo treba vse zapustiti in oditi s tega sveta. Zemeljsko življenje je namreč vmesni čas med »že« in »še ne«. Sadove odrešenja že uživamo, a Boga bomo lahko gledali iz oči v oči šele v večnosti. Na večnost pa se lahko pripravimo samo sedaj, tukaj na zemlji. Priložnost, ki jo imamo, se ne bo ponovila. Zato se potrudimo za dobra dela, ki bodo naša dobra popotnica na poti v Božje kraljestvo.

   Zelo pomembno je, čemu v svojem življenju posvečamo posebno pozornost, kaj je tisto, kar nas najbolj nagovarja. Jezus nas želi odvrniti od tega, da bi vso svojo pozornost namenjali zemeljskim dobrinam in skrbem. Vse, kar ustvarimo tukaj na zemlji, bomo pustili tukaj. Če veliko ustvarimo, smo v nevarnosti, da se nas lotijo roparji in nam vzamejo naše bogastvo, na katero marsikdo navezuje svoje srce: hiša, dober avto, podjetje, znanost … Tako nam življenje teče, mi pa ustvarjamo dobrine za ta svet, zmanjka nam pa časa, ali pa preprosto nimamo volje, da bi ustvarjali trajne dobrine, ki bodo šle z nami v večnost. To so tista dejanja, ki smo jih storili ljudem, ki nam jih niso mogli plačati. To, kar smo storili ljudem, ki so v stiski, pa četudi smo šli samo v trgovino, ali pa nekoga, ki težko gre preko ceste, pospremili čez, je resnični zaklad, ki mora pritegniti tudi naše srce. Jezus nam jasno pove: »Kjer je vaš zaklad, tam je tudi vaše srce.« Verjetno se tega vsi dobro zavedamo, samo izbira včasih malo šepa, ko pa svet ponuja toliko stvari, ki so nam všeč. Zato prosimo za preudarnost, da bomo sposobni prav izbirati.

   Jezus nas tudi spodbuja z besedami: »Ne boj se mala čreda.« Tudi, če bodo prišli neugodni časi in težave, bo Gospod z nami. Ni toliko pomembno, koliko nas je, ampak da je z nami Bog. Ko se zbiramo v njegovem imenu, je on vedno med nami. Pomembno je, da ta mala čreda živi resnično krščanstvo, da je naše srce pri Bogu, ki je naš največji zaklad in da smo vedno pripravljeni na njegov klic. Ne bo nas pustil samih. Preveč nas ima rad. Zato bodimo pogumni na poti proti nebesom. Odprimo se njegovi milosti, da bomo lahko živeli po njegovem nauku in izpolnjevali njegovo voljo. On čaka na našo odločitev zanj vsak trenutek. Bodimo pogumni in se zoperstavimo pogubnemu toku sveta in se oprimimo njega, ki je naš Odrešenik.

  

                                                                                                 Jože Č.