Koledar dogotkov

Last month December 2023 Next month
M T W T F S S
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Prijava

Jezus kruh življenja III

Jaz sem živi kruh, ki sem prišel iz nebes. Če kdo jé od tega kruha, bo živel vekomaj. Kruh pa, ki ga bom dal jaz, je moje meso za življenje sveta.«
Judje so se tedaj med seboj prepirali in govorili: »Kako nam more ta dati svoje meso jesti?« Jezus jim je tedaj rekel: »Resnično, resnično, povem vam: Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ima večno življenje in jaz ga bom obudil poslednji dan. Kajti moje meso je resnična jed in moja kri resnična pijača. Kdor jé moje meso in pije mojo kri, ostaja v meni in jaz v njem. Kakor je mene poslal živi Oče in jaz živim po Očetu, tako bo tudi tisti, ki mene jé, živel po meni. To je kruh, ki je prišel iz nebes, ne tak, kakršnega so jedli vaši očetje in so pomrli: kdor jé ta kruh, bo živel vekomaj.« To je povedal, ko je učil v shodnici v Kafarnáumu.

Jn 6,51-58

 

HRANA ZA VEČNO ŽIVLJENJE

Človek je bitje, ki hrepeni po preseganju samega sebe. Želi si živeti in ta želja je tako močna, da se s pomočjo znanosti trudi, da bi podaljšal svoje življenje. Jezus nam ponuja mnogo več, ponuja nam večno življenje. Bog je človeka ustvaril za večno življenje. Dal mu je vse potrebno da to tudi doseže. Dal mu je svobodno voljo, da izbira in uravnava svoje življenje. Za pravo izbiro pa je potrebna modrost. Marsikdo si želi modrosti, vendar je težko najti pravo modrost, saj je le ta v Bogu. Najdemo jo lahko, če se odpremo Božji milosti in prisluhnemo Božjemu glasu.

O modrosti govori odlomek iz knjige Pregovorov (9,1-6). Modrost se razodeva preprostim, katerih srca niso navezana na zemeljske reči. Mnogi bi radi postali popolni in nesmrtni, a nas naše zemeljsko življenje pogostokrat bolj oddaljuje, kot pa približuje temu cilju. Modrost se ne kaže v znanju, ampak v izpolnjevanju Božje volje.

Apostol Pavel nas v pismu Efežanom (5,15-20) opogumlja naj ravnamo modro. Modrosti ni v razbrzdanem življenju, ampak pride ko nas napolnjuje Duh. Duh je tisti, ki osmišlja naše življenje in mu daje pravo vrednost. Samo prava modrost nam odpira tisti svet, po katerem hrepeni človekova duša. To je Božji svet, kjer ni čutnega zadovoljevanja, ampak hvaležnost in slavljenje.

V evangeliju po Janezu (6,51-58), se nam Jezus predstavi kot živi kruh, ki prihaja iz nebes – hrana nesmrtnosti. Človekov duh ne potrebuje kruha, vina in druge hrane, ampak hrano, ki jo daje Bog, saj izhaja iz Boga. Jezus je prišel na svet, da bi nam dal te hrane. Postavil je evharistijo, kjer nam daje Božjo hrano, ki jo naša duša potrebuje za duhovno življenje. Jezus sam pravi: »Če ne jeste mesa Sina človekovega in ne pijete njegove krvi, nimate življenja v sebi.« To pomeni, da če s preprostim srcem ne obhajamo zakramenta svete evharistije v slavljenju Božje veličine in uživanju evharističnega kruha in vina je naše večno življenje v resni nevarnosti, saj edino on daje moč naši duši.

Prosimo Boga za modrost, da bi se znali prav odločati in za moč, da bi tako živeli, da bi vredno prejemali obhajilo ter varno prispeli v Očetovo hišo.