Koledar dogotkov

Last month September 2023 Next month
M T W T F S S
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Prijava

VERJAMEM VATE – ZAUPAM SEBI – LJUBIM DOBROTO V TEBI IN SEBI

 

   Pred nami je teden Karitas, romanje sodelavcev Karitas na Ponikvo, 23. dobrodelni koncert »Klic dobrote« v Celju, nedelja Karitas in seveda številne dobrodelne prireditve. Zopet bo spregovorila dobrota, ki ji bomo v tednu Karitas nadeli nov sijaj. V letu vere je ta dobrota na poseben način priložnost za vsakega kristjana; nagovarja nas, plemeniti nas, poživlja nas. Navajeni smo, da dobroto – svoj čas, svoje znanje, svojo plemenitost – preko različnih darov delimo drugim, ki so v materialni, čustveni ali duhovni stiski. Razmišljam, da bi v letošnjem tednu Karitas tej dobroti za druge v stiski zavestno pridružili še svoj obraz dobrote, ki je tudi dostikrat ubog, načet, utrujen, pregorel … Ne gre za to, da bi dobroti za druge nekaj vzeli, ampak da bi v letu vere svojo dobroto še bolj oplemenitili, ovrednotili, zares izžarevali preko nje Jezusov obraz.

   Prepričan sem, da naše dobrohotno in dobrodelno srce zelo čuti in bije za sočloveka v stiski, ki pride k nam ali ga celo znamo poiskati … pa vendar se zgodi, da kakšnega lenuha, pijanca, grobijana, Roma postavimo v drugo ali tretjo vrsto ali ga bolj na hitro odpravimo, ker nam je predobro znana njegova zlagana zgodba. Tudi meni se dogaja tako, verjetno tudi vam, dragi sodelavci Karitas! Pa ne gre za to, da bi v prihodnje zganjali nasilje nad seboj in hlinili dobroto. Že to bo veliko, če si priznamo, da nam gredo nekateri prosilci preprosto na živce – morda bi jih zato raje prepustili v obravnavo drugim sodelavcem in se tako izognili dvoboju z njimi ali svoji stiski.

 

   Leto vere je priložnost, da geslo tedna Karitas »VERJAMEM VATE« povežemo z ZAUPANJEM VASE in LJUBEZNIJO DO BLIŽNJEGA IN DO SEBE. Ne gre le za igro besed vate, vase, tebe, sebe.

   Dobrota ne pozna meja, in ker je vtkana v dno vsakega človeškega srca, si po njej ljudje znova in znova postajamo blizu.

   Dobrota nas dela bolj ljudi, ne glede na raso, spol, vero, takšno ali drugačno politično pripadnost.

   Dobrota presega človeško sebično logiko in znova in znova po tistih, ki so ji odprli srce in dušo, preseneča ter objame sočloveka, ki si tega ne zasluži.

 

                               (Imre Jerebic – odlomki iz nagovora sodelavcem Karitas)

 

TEDEN KARITAS pod geslom »Verjamem vate« bo letos potekal od 25. 11. do 1. 12. 2013 in se bo zaključil z nedeljo Karitas.

Sreda, 27. 11. 2013: Romanje prostovoljcev Karitas na Slomškovo Ponikvo

Ob 11.00 molitev in ob 12.00 sv. maša, ki jo bo daroval predsednik Slovenske Karitas, upokojeni koprski škof msgr. mag. Metod Pirih.

Ob 16.00 bo javna generalka, na katero so povabljeni vsi romarji na Ponikvo. Za prostovoljce Karitas je obisk generalke brezplačen.

Ob 20.05 bo koncert z neposrednim TV prenosom na 1. programu TV Slovenija, Radia Slovenija in Radia Ognjišče.